Aquí som de llibres. Cultura i llengua iberes

4 de desembre de 2013


Apunt de difusió de la secció Aquí som de llibres dins la temporada 2013-14 del programa Som Aquí del Canal Terrassa Vallès. El programa d’avui és el primer de la temporada i per fer els honors s’estrenava nova careta per a la secció televisiva. Es va emetre el dia 25 de setembre de 2013. Ignasi Puig, menbre de l’Institut d’Estudis Ibers, entitat que realitza activitats formatives a la Biblioteca Central de Terrassa, ens donava a conèixer obres bàsiques del fons Cultura i llengua iberes de la bct.

YouTube Preview Image

 • SANTAEULÀRIA i ROIG, Frederic. Cultura i llengua ibèrica : amb guia del curs, glossari iber-català i signaris complets incorporats. Vic : Emboscall, 2006.
  Els orígens ibers de la cultura dels Països Catalans, llengua Ibèrica, invasió dels romans i decadència del pobles ibers.
 • GRACIA ALONSO, Francisco; MUNILLA CABRILLANA, Glòria. El Llibre dels ibers : viatge il·lustrat a la cultura ibèrica. Barcelona [etc.] : Signament [etc.], 2000.
  Molt bones il·lustracions i comentaris fiables i didàctics. Senzill però valuós pels temes tractats.
 • GARCIA BELLIDO, Antonio. La Peninsula Ibérica en los comienzos de su historia. [Madrid] : Itsmo, 1985.
  Fonts clàssiques sobre la Peninsula; mites de l’Atlantida i tartessos; descobriment d’Espanya per fenicis i grecs; Espanya descrita pels geògrafs antics; el procés de romanització; els mercenaris ibers i la seves religions.
 • PANOSA DOMINGO, M. Isabel. Els Ibers del Vallès Oriental. Barcelona : Abadia de Montserrat, 2012.
  Recerca sobre arqueologia Ibérica al Vallès Oriental; treball de síntesi iber (qui eren, com vivien, que feien); recopilació de treballs d’altres autors, amb els seus estudis i investigacions. El tractat actual més complet sobre els Laietans. Aventura a descriure la xarxa viaris del Vallès Oriental i les seques numismàtiques. Acaba amb un apèndix on descriu 166 jaciments (altitud, localització, tipus de jaciment); acompanyat d’un cd on s’ubica cada jaciment.
   

  (Previsualització parcial del llibre
  a Google llibres)
 • JAQUOMOT, Antoni. Undiketa. Barcelona : Marrè, 2012.
  Novel·la històrica situada abans del desembarcament dels romans. Narra les relacions entre els pobles ibers indiketa (Empúries, Ullastret) i els laietans (conca del Llobregat, Besos; Barkeno) i descriu la societat política, comercial i religiosa. El protagonista és un sacerdot Bodo que té la missió de seguir una estatueta egípcia (cobdiciada i misteriosa). Un llibre d’aventures.

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]