Recomanacions de divulgació científica РNadal 2013

20 de desembre de 2013

Els rens s√≥n un bitxos extraordinaris que han sobreviscut als seus contemporanis mamuts i rinoceronts llanuts. Fan migracions massives de milers de quil√≤metres i sobreviuen a temperatures extremes. Vist aix√≤, que n’hi hagi un que voli i tingui el nas vermell em sembla pobre, qu√® voleu que us digui. Aix√≠, doncs, que la m√†gia ho ho ho del Nadal no t’espatlli la m√†gia estimulant de la realitat hi hi hi!

TUDELA, Marc; MART√ćNEZ-RIUS, Albert. Els tresors geol√≤gics del Parc Natural del Cad√≠-Moixer√≥. Itineraris Geol√≤gics, 2013.

En Marc Tudela √©s un ge√≤leg jove i entusiasta que impulsa un projecte de divulgaci√≥ i geoturisme anomenat Itineraris Geol√≤gics. Al voltant d’aquesta iniciativa, juntament amb el ge√≤leg i il¬∑lustrador Albert Mart√≠nez, ha publicat una bona guia geol√≤gica del Parc Natural del Cad√≠-Moixer√≥. Es tracta d’una obra divulgativa que apropa els visitants al patrimoni geol√≤gic d’aquesta zona per tal d’oferir una visi√≥ m√©s profunda del territori i que s√†piguen llegir el paisatge.
Consta d’una introducci√≥ general i tres itineraris f√†cils on descobrireu, per exemple, com es form√† el Pedraforca, com funcionen les Fonts del Llobregat o quin √©s l’origen de l’abundant carb√≥ que s’explotava fins no fa gaire per tot el Bergued√†.

Web de la publicació || Versió pdf #|| App (buscar a PlayStore: tresors geologics cadi)

MARMI i PLANA, Josep. Un passeig per la història de la biosfera. ICP, 2013.
En Josep Marmi √©s un investigador del l’Institut Catal√† de Paleontologia que t√© un dels seus camps d’estudi en els dinosaures pirinencs. Gr√†cies a aquest invent que √©s el Verkami ha aconseguit publicar Un passeig per la hist√≤ria de la biosfera, que de manera molt entenedora explica la hist√≤ria de la Terra i dels seus habitants des dels seus or√≠gens, fa uns 4.600 milions d‚Äôanys, fins l’actualitat. Aquesta evoluci√≥ est√† enfocada des de disciplines tan diverses com la paleontologia, la biologia evolutiva, la biologia del desenvolupament, la geologia, l‚Äôecologia o la paleoclimatologia.
Si voleu saber com dels min√ļsculs cianobacteris hem arribat a les balenes blaves i als est√ļpids humans, passant pels dinosaures i les falgueres gegants, aquesta √©s la vostra obra.
BALL, Philip. Curiosidad. Por qué todo nos interesa.  Turner. 2013.
Segur que coneixes algun diletant que tot ho troba interessant. D’all√≤ m√©s trivial de la cultura escombraria a la f√≠sica qu√†ntica. Tant es pot sentir motivat per visitar un exposici√≥ de tractors antics com per anar a veure goril¬∑les de muntanya al cor de l’√Äfrica. Aquest mateixa d√®ria, produ√Įda per un cervell expectant de la dopamina que li genera cada novetat, √©s la que impulsa tant els xafarders manefles com els cient√≠fics. Vist aix√≠, ser curi√≥s en una societat oberta √©s un avantatge, per√≤ si vius en una societat dogm√†tica en que el coneixement est√† escrit, fent-te preguntes et jugues anar a la foguera. L’exemple de l’Eva b√≠blica ho deixa clar. Philip Ball repassa la bibliografia de personatges com Galileu, Kepler o Hooke, que a part de cient√≠fics, els podem considerar herois pel que d’arriscat tingu√© la seva feina.

MAZON, Jordi. Que plourà, avui? Omnis Cellula : Universitat de Barcelona, 2012.
No √©s veritat que la tele no dediqui espai a la ci√®ncia. I no estem parlant d’una ci√®ncia banal explicada per histrions a base d’explosions recreatives. Estem parlant de homes i dones d’aspecte cool que a partir de l’exposici√≥ de gr√†fics complexos i cient√≠ficament ortodoxos exposen conceptes de f√≠sica atmosf√®rica. Estem parlant del pron√≤stic del temps, vaja.
Per√≤ la meteorologia va m√©s enll√† de si podrem sortir de cap de setmana. T√© aplicacions en aeron√†utica, agricultura, silvicultura, gesti√≥ dels recursos h√≠drics… activitats de les que dep√®n l’economia i el benestar hum√†. A part d’aix√≤, Jordi Mazon, amb una abundant obra divulgativa, tamb√© ens explica en aquest llibre l’impacte de l’activat humana en l’atmosfera.

GOLDSMITH, Mike. Matemática mente : ¡conviértete en un genio de las mates! SM, 2013.
Les mates s√≥n v√≠ctimes d’un t√≤pic que les mostra com avorrides. Les mates no deixen de ser un llenguatge que representa conceptes abstractes per√≤ que sovint tenen una expressi√≥ pr√†ctica. La clau, com fan alguns profes, √©s mostrar la realitat des d’un punt matem√†tic, i aleshores, tot pren m√©s relleu, es fa m√©s concret, m√©s interessant. Aquest llibre exposar una seixantena de situacions que abasten temes com la numeraci√≥ babil√≤nica, el “descobriment” del zero, els trucs de c√†lcul, aprendre a mesurar grans objectes, els nombres primers, la papirofl√®xia, l’encriptaci√≥, la vida d’Alan Turing…
A priori est√† destinat al p√ļblic juvenil, ple¬†d’il¬∑lustracions¬†divertides, infografies i gr√†fics, per√≤ que com tota bona obra, transcendeix l’edat a la que est√† destinada i pot agradar a tothom.

 

MOJE, Steven W. ; DISPEZIO, Michael A. Ciencia divertida. RBA, 2013.
Cal remarcar l’excel¬∑lent tasca que fa RBA amb la seva col¬∑lecci√≥ Divulgaci√≥n, que tant es nodreix d’autors internacional com d’algunes √≤peres primes de divulgadors locals. En aquesta ocasi√≥ han editat per primer cop al nostre pa√≠s en un √ļnic volum dues obres cl√†ssiques als EUA, una de qu√≠mica (Cool chemistry) i l’altra de f√≠sica (Awesome experiments in force and motion) de dos autors diferents, de l’any 1998.

El com√ļ denominador √©s el fet de proposar experiments senzills, assequibles i r√†pids (fins a uns 125) de resultats sorprenents i que fan pensar. Molt indicat com a font de recursos per a profes de ci√®ncies, pares nerds i cunyats disposats a fer una sobretaula de Nadal diferent enlairant un artefacte fet amb el filferro de l’ampolla de cava, el paper d’embolicar polvorons i les sals de fruites. Aquests llibres probablement van formar part de l’obra de consulta dels guionistes de MacGyver.

Etiquetes: , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]