Apunt de cine. La pequeña Venecia

2 de maig de 2014

La pequeña Venecia (2011. Direcció:  Andrea Segre)

descargaAndrea Segre, jove director italià d’origen venecià, debuta amb Io sono Li, (traduïda com La pequeña Venecia)  com a primer llargmetratge de ficció. Anteriorment havia realitzat principalment documentals, i ja havia tractat temes de contingut social, en relació a la immigració a Europa i tota la problemàtica social que té al darrera.

Estem davant d’una història senzilla, que no simple. Shun Li, una immigrant xinesa, que treballa en una fàbrica tèxtil als afores de Roma, es traslladada a treballar en un bar en un petit poble de la llacuna veneciana, Chioggia. I aquí podríem dir que comença aquesta història senzilla de la que parlàvem; el vincle d’afecte i d’amistat que es va teixint entre Shun Li i Bepi, un pescador a qui anomenen “el poeta”.

La trama es desenvolupa principalment en un bar de pescadors. També pren un protagonisme important el paisatge característic dels voltants: els canals i el mar, típics de la zona veneciana, però en aquest cas allunyats totalment de tot tipus de massificació i atracció turística. De fet, podem considerar el paisatge i l’entorn com un personatge més, integrat totalment en la història que s’està desenvolupant. Per aconseguir-ho, Segre ens deixa unes imatges d’una bellesa plàstica fantàstica, amb un aire de tristesa i melancolia, perfectament acompanyades per la música.

A través de la precària situació laboral de Shun Li, ja a Roma i després a Chioggia, ens endinsem mínimament dins de l’entramat d’un grup de la màfia xinesa. Algunes escenes són realment esfereïdores, sobretot quan Shun Li va desgranant quina és la seva situació en relació amb els seus caps i l’espectador va entenent on es troba atrapada la noia. L’autor no profunditza en aquests aspectes, però sí que ens situa clarament en aquest context.

Shun Li està pagant uns deutes als seus caps, per tal de poder portar a Itàlia al seu fill de vuit anys. L’altre clar protagonista d’aquesta història és Bepi “el poeta”, un pescador establert a Itàlia, d’origen croat. Personatge enigmàtic, solitari i amb una gran sensibilitat.

El contingut de problemàtica social, i de diferents tipus de soledat, per tant, hi és present tot i que Segre fa clarament més èmfasi en la relació d’amistat que es va establint entre Shun Li i Bepi. Una amistat que es va forjant lentament, que parteix d’aquella connexió inicial que a vegades es pot establir amb algú aparentment molt diferent, però proper amb sensibilitat.

Aquest accent en la tendresa d’aquesta relació no cau en cap moment en un sentimentalisme fàcil ni en un excés de compassió, sinó que manté un to càlid i de delicadesa. El bon treball dels actors —tant  Zhao Tao interpretant a Shun Li, com  Rade Sherbedgia, interpretant a Bepi— fa molt creïbles i propers aquests dos personatges.

Ens trobem per tant davant d’una proposta diferent del cinema italià actual. Ens apropem a la societat contemporània europea, i a les problemàtiques i contradiccions que s’han anat generant dins d’un sistema injust i cruel, que ens porta a veure veritables drames humans.

En definitiva, estem davant d’una pel·lícula trista, però no fatalista. Gaudiu i deixeu-vos portar per la màgia de la història.

Veure el trailer:

YouTube Preview Image

Cerca al Catàleg de la bct xarxa

Etiquetes: , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]