Aquí som de llibres. Cultura medieval de Terrassa

21 de maig de 2014

aquisomdellibre_biterApunt de difusió de la secció Aquí som de llibres dins la temporada 2013-14 del programa Som Aquí del Canal Terrassa Vallès. El programa d’avui es va emetre el dia 2 d’abril de 2014. Glòria Soler, bibliotecària de la Biblioteca Central de Terrassa (bct), destacava una selecció de llibres d’història medieval posant l’accent en Terrassa. Les obres comentades s’integren dins una guia de lectura realitzada per la bct xarxa en ocasió del 1r Cicle de Cultura Medieval de Terrassa.

YouTube Preview Image

Els llibres recomanats són:

 • WICKHAM, Chris. El legado de Roma. Una historia de Europa de 400 a 1000. Barcelona: Pasado & Presente, 2013. ISBN 9788493986391.
  Perspectiva general i actualitzada del període alt-medieval, cobrint un àmbit territorial que abasta tot Europa i una part d’Àsia. Destaca la visió des de diferents òptiques d’investigació, tant documentals com arqueològiques.
 • CLARÀ, Tura. Un comtat a l’època medieval. Barcelona: Comanegra : Institut Català de les Indústries Culturals, 2012. ISBN 9788415097587.
  Aquest llibre adreçat al públic infantil es divideix en 13 capítols, dedicats a diferents aspectes de la vida en un comtat medieval.
 • La formació de la vila medieval de Palau de Terrassa (1180-1313)”.  Terme (2006), núm. 21, p. 53-161.
  Aquest segon dossier es centra en l’estudi de la vila medieval de Terrassa donant una visió bastant àmplia ja que es té en compte tant el registre documental com l’arqueològic.
 • RUIZ GOMEZ, Vicenç. Homines de Terracia. Cultura escrita i hegemonia feudal (Terrassa, ca. 950-1150). Barcelona : Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 2011. (Arxius i societat ; 6) ISBN 9788439387916.
  Estudi molt aprofundit de l’estructura de les relacions de poder en aquest període (950-1150), per intentar acostar-nos a la realitat social, prenent com a marc d’anàlisi el castell termenat de Terrassa. És interessant el repàs i crítica que fa l’autor de les interpretacions i diferents enfocaments històrics que s’han produït sobres temes cabdals de la història medieval.
 • La Cartoixa de Sant Jaume de Vallparadís: del 26 de maig de 2004 al 27 de febrer de 2005: Museu de Terrassa, Castell Cartoixa de Vallparadís: [catàleg de l’exposició]. Terrassa: Ajuntament de Terrassa. Regidoria de Cultura. Museu de Terrassa, 2004. (Catàlegs del museu ; 12) ISBN 8486838460.
  Aquest catàleg es centra en explicar-nos la història del monestir cartoixà de Terrassa (1345 a 1413), a partir de diferents òptiques d’estudi.  Està complementada amb l’inventari del material arqueològic d’aquest indret.
 • PUIG I USTRELL, Pere; RUIZ I GÓMEZ, Vicenç;  SOLER I JIMÉNEZ, Joan, eds.Diplomatari de Sant Pere i Santa Maria d’Ègara. Terrassa 958-1207. Barcelona. Fundació Noguera, 2001. (Diplomataris: 24)
  Aquesta publicació recull dues parts clarament diferenciades. En la primera es fa un recorregut exhaustiu per la història de la institució amb un estudi complert de la tradició i historiografia del diplomatari. En la segona s’ofereix la transcripció complerta dels documents que l’integren.

Els vídeos de les col·laboracions de les biblioteques al Som aquí són a la llista de reproducció “Aquí som de Llibres” del canal Youtube de la bct xarxa.

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]