El Congost de Mont-Rebei

10 de setembre de 2014

L’espai del Congost de Mont-rebei es troba a les comarques del Pallars Jussà i la Noguera Ribargorçana, dins de la formació del Montsec d’Ares que s’estén des de Benavarri a ponent, fins a la Noguera Pallaresa a llevant. Els pics que trobem al voltant van dels 1.500 i 1.600 m. El circumden la fondalada de la vall d’Àger pel sector meridional i la conca de Tremp al septentrional. És espai d’interès natural (PEIN) del Montsec i Reserva Natural Parcial del Congost de Mont-rebei i Refugi de Fauna Salvatge des del 14 d’abril de 2005.

El Congost forma part del riu Noguera Ribagorçana en ser travessat per la serra del Montsec, separa el Montsec d’Ares del Montsec de l’Estall i és l’únic que es conserva més o menys verge a Catalunya, al no ser travessat per cap ferrocarril o carretera. Les parets del congost assoleixen uns 500 metres de caiguda, és un recorregut amb el que cal anar amb compte en alguns punts té una amplada de tan sols 20 m. L’accés més fàcil per als vehicles és des de Pont de Montanyana, des de l’aparcament de la Masieta situat a 7 km per pista forestal -asfaltats els dos primers fins a una central elèctrica-. També hi ha accés per pista forestal des d’Àger però són més quilòmetres; o des del nord per Sant Esteve de la Sarga. La típica ruta pel Congost és pel GR-1 al llarg d’uns quatre quilòmetres que es pot recòrrer en uns 105 min.; és un camí estret excavat en el cingle als anys 80 i no recomanat per a persones amb vertigen; cal fer-lo doncs sense presses, amb precaució i molta atenció. Deixeu  a la dreta el camí d’accés a Mont-rebei per baix, només accessible quan les aigües del pantà són baixes i vosaltres seguiu per l’esquerra del camí anomenat de les Tarteres. El camí és força ample, planejant pel marge esquerre del riu. Cal anar seguint els senyals del GR-1 blancs i vermells. En quinze minuts passeu pel torrent de les Jullanes, amb un cabal important, després cal fer una pujada sobtada al Collet (640 m). Situat al petit serrat de Montsec d’Alsamora. A continuació es veu el torrent de la Maçana i el seu curiós pont penjant metàl.lic, ancorat amb cables d’acer. A partir d’aquí comença el congost, som a la banda catalana que pertany al Montsec d’Ares i la que veiem al nostre davant Montsec d’Estall, és la part aragonesa. El camí obert a la roca té un passamà a la paret per donar seguretat mentres es recórre la gorja. Després es passa un petit túnel i cal girar cap a l’esquerra on un caminet puja en forma de petita via ferrada a la propera cova Colomera o de les Gralles. Aquesta cova és actualment punt d’interès geològic des del bronze fins a l’època romana. Aprop seu també podem trobar la cova Negra de Corçà que ha proporcionat restes prehistòriques.  Es pot allargar 45 m. ascendint fins a Mas Carlets, refugi a 835 m. I si es vol es continua en 2 h 45 minuts fins a Corçà montrebei(a 7 km tenim Àger amb estació de FC de la línia de Lleida a la Pobla de Segur). El recorregut es pot fer i desfer pel mateix camí. A l’altre extrem de les aigües es veu l’ermita de la Mare de Déu del Congost i a sobre seu el castell de Girbeta, accessibles des de Pont de Montanyana. Hi havia un antic camí antic obert el 1924 abans de la construcció de la presa a escasos 10 m sobre el barranc; però només es pot fer quan hi ha poca aigua; és un pas arriscat i desconeixem si encara és viable. El 2013 es va obrir un nou pas cap al Congost que surt del poble de Montfalcó, també hi ha un pas amb escales en desnivell que fan zig-zag també força espectacular; tampoc aconsellat per a la gent amb vertigen, recorregut de 8 km per fer en 3 hores. Us deixem un vídeo de l’experiència.

I pels més valents, es pot fer el recorregut del Congost amb kayak a partir del pantà de Canyelles.

Bibliografía:

alpinamontrebei

Webs:

 

Etiquetes: , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]