Apunt de cine. Searching for sugar man

12 de desembre de 2014

Poster 700x1000 AF

Malik Bendjelloul ens presenta un treball de difícil catalogació; un documental que es mou entre la biografia i el gènere més purament policíac o d´investigació; tot impregnat de la música del seu protagonista, tan dolça en la seva melodia com crítica en el seu fons. Searching for Sugar man ens descobreix la vida de Sixto Rodriguez; un cantant d´origen mexicà dels suburbis de Detroit que, amb les seves lletres sobre prostitució, droga, pobresa o desigualtats racials descriu la dura realitat que es troba en el devenir diari als carrers de la seva ciutat, on toca per carrers i locals.

A finals dels anys 60 dos productors del segell discogràfic Motown coneixen al cantant a un bar de Detroit i es proposen convertir-lo en el nou Bob Dylan. Acaben gravant dos discos amb la convicció d´assolir un gran èxit de vendes però els treballs no funcionen als Estats Units. Es aquí quan l´atzar entra en joc i aquesta història esdevé inverosímil, fantàstica i surrealista.

Mentre la carrera de Sixto no té futur al seu país, una còpia d’un dels seus discos arriba a la Sud-àfrica de l´Apartheid i comença a estendre´s com la pólvora en forma de gravacions pirates. Es des de la clandestinitat que aquestes lletres plenes de veritat e injustícies viscudes per l´autor a Detroit; inspiren tota una generació de joves sud-africans que pren com a seves cançons que arriben a ser veritables himnes en favor de la llibertat i contra un sistema sectari i racista que els havia tocat viure i amb el qual, estaven en total desacord. Tal va ser la força amb que les cançons de Rodriguez van arrelar en aquella societat anhelada de canvis que el govern sud-africà, temorós de missatges que despertessin consciències socials, va prohibir els seus discos; cosa que va afermar encara més el seu estatus de músic de culte i de icona anti-apartheid.
Allò més sorprenent fou que, malgrat la forta irrupció de la seva musica al país africà, on va vendre més de mig milió de còpies, el cantant desconeixia totalment els èxits obtinguts i els beneficis li eren aliens. En plena efervescència de vendes a Sud-àfrica dels seus treballs Cold fact i  Coming for reality Rodriguez desapareix del panorama musical i s´escampen per tot arreu rumors varis com ara que havia fugit a una illa o que s´havia suïcidat dalt d´un escenari. Als anys 90 dos fans sud-africans, Craig Striydom i Stephen Segerman decideixen seguir els passos del seu ídol en busca de la veritat, tot sospitant dels rumors que envoltaven la figura del cantant.

És en aquest punt on el documental passa d´un estil més narratiu a convertir-se en una mena de cinta policíaca on es desvetllen les tèrboles relacions i el conflicte d´interessos entre discogràfiques, avui encara existents; i on  entrevistes a gent tan pròxima a l´entorn de Sixto com la seva filla, van revelant la veritable història del cantant de Detroit.

Malik Bendjelloul, després d’ escoltar la història de boca de Segerman, qui va conèixer casualment a la seva tenda de discos a Ciutat del Cap, i convençut de que aquest relat mereixia passar a la posteritat, va lluitar contra la falta de recursos econòmics i, durant cinc anys va recopilar informació en viatges als EEUU i a Sud-àfrica per poder dur a terme el seu gran projecte cinematogràfic. Anteriorment havia fet documentals musicals sense gran repercussió dedicats a Rod Steward, Elton John, Bjork o els alemanys Kraftwerk, pioners de la música electrònica.

El jove director suec, qui es suïcidà recentment al seu apartament a Estocolm, va contribuir amb Searching for Sugar man, juntament amb els investigadors Stephen Segerman y Craig Striydom a donar a conèixer aquest insòlit relat que no deixa indiferent ningú i que amaga un final esperançador i ple de vida.

La cinta compta amb el beneplàcit del públic i de la crítica i ha guanyat, entre  d´altres, premis tan importants com el Bafta, el premi del públic del festival de Sundance i l´Oscar al millor documental llarg del 2013.

Si us agraden les històries sorprenents aquesta cinta ben es mereix la vostra atenció.
Per fer un petit tast, aquí podeu veure el trailer:

YouTube Preview Image

Searching for Sugar man. Cerca al catàleg de la bct xarxa.

I per acabar us deixem la playlist a l’Spotity amb els millors temes musicals del documental:

Escrit per: Miguel Angel Castillo

Etiquetes: , , , , , , , , , ,

4 Responses to Apunt de cine. Searching for sugar man

 1. licordecafe on 16 de desembre de 2014 at 16:58

  Moltes gràcies pels vostres comentaris. Les crítiques sempre són benvingudes i animen a escriure més i millors apunts. Visca el poder de la música!

 2. gotderaki on 16 de desembre de 2014 at 10:51

  Veig que t’has animat i t’ha quedat un article molt bo d’un documental igual de bo. Espero que sigui el primer d’una llarga sèrie!

 3. Pilar on 13 de desembre de 2014 at 18:31

  Visió ben detallada per tal de conèixer tan el personatge i la seva música com el misteri que envolta la seva existència. Merci per tan encertada sinopsi.

 4. Montse on 12 de desembre de 2014 at 18:10

  Gràcies per fer-nos descobrir aquest cantant, absolutament desconegut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]