A @bctxarxa fan Nadal… amb gust terrassenc!

22 de desembre de 2014

El biTer fa Nadal amb gust terrassenc

Les tres primeres recomanacions nadalenques que ens brinda el biTer donaran a la nostra escudella lectora un bon gust terrassenc!

FERRER MURILLO, Marc. La Guerra de Sucessió a Terrassa : (1700-1725). Terrassa: Fundació Torre del Palau, 2014. ISBN 9788494182471.

La guerra de successió a TerrassaAquest és el primer monogràfic sobre la Guerra de Successió a Terrassa. Ens agrada la història local, perquè ens permet viatjar en el temps cap al més concret i més proper.
Dins de tots els actes de commemoració del 300 aniversari dels fets de 1714, aquesta és una aportació més, però resulta significativa, tant per la història de Terrassa, com per una història més general, la de Catalunya. Ens trobem davant d’un text molt ben documentat, fruit de la revisió de les fonts des d’una perspectiva actualitzada, i també de la descoberta de noves.

Una oportunitat més per conèixer bé i de ben a prop els fets de 1714 a Catalunya, i més concret a Terrassa i rodalies, i així poder entrar més ben documentats i informats, i amb més criteri en aquest no només debat històric sinó també ja polític que s’ha colat a tertúlies, discussions polítiques, xerrades informals, etc.

Què va passar en concret a Terrassa? Es parla sovint del setge de Barcelona, però a Terrassa també hi va haver setge, i a més el tenim molt ben documentat gràcies a una llibreta de notes, datada al 1843, un relat contemporani dels fets escrit pel pare Miquel Garriga.

Si us interessa la història és un llibre molt recomanable, amè i molt ben explicat, No deixeu de consultar-lo, o si us animeu a llegir-lo detingudament, no tingueu por de treure l’entrellat d’una guerra que va esdevenir un conflicte mundial, i que va tenir com ja sabem unes conseqüències negatives pel nostre país.

MORENO, Marc. Independència d’interessos. Barcelona : Llibres del Delicte, 2013. ISBN 9788494106408.

Independència d'interessosVersió MP3

Segona novel·la de Marc Moreno, periodista i escriptor barceloní que ha apostat fort per la novel·la negra en català, i precisament amb Independència d’interessos inaugura la col·lecció de novel·la negra de la nova editorial Llibres del Delicte. Darrera l’editorial hi ha el mateix Moreno, que ha emprès aquest nou projecte.

L’ofici de periodista de l’autor queda aviat palès en aquest thriller polític que transcorre entre Matadepera, Sant Cugat i Sant Quirze del Vallès. La més immediata actualitat política és present en el rerefons d’aquesta història: la consulta de la independència de Catalunya que s’ha de celebrar als municipis catalans, en concret a Matadepera. El còctel preparat per l’autor és explosiu: consulta per la independència, robatori d’un document medieval, segrest d’un alcalde i… un assassinat.

La resolució del conflicte avança bàsicament a través d’uns diàlegs frescos, àgils, que ens atrapen. A vegades també una mica caòtics. Els personatges principals es van perfilant a mesura que avança la trama. La Montse, la periodista; la mosso d’esquadra; l’alcalde; el gerent del Monestir de Sant Cugat; el milionari Borrell; els seus familiars, etc. Ens quedem però amb ganes d’acabar de conèixer-los millor. Novel·la lleugera, fàcil de llegir, de to quasi còmic. La resolució del cas ens atrapa fins al final.

Tot just comença, però apunteu-vos aquests noms: Marc Moreno i Llibres del Delicte, els anirem seguint!

VIDAL, Jaume. Barcelona. Barcelona : Norma, 2014. ISBN 9788467915839.

BarcelonaJaume Vidal amb els textos i Pep Brocal amb les il·lustracions ens ofereixen un esplèndid passeig per Barcelona. Recomanable per a tothom, tant pels més petits, pels més grans, pels que ja coneixen molt bé Barcelona i pels que no tant.

Aquesta és una guia de viatge diferent, potser no és exhaustiva amb tot el llistat de monuments a visitar, però tal com diuen els propis autors hi ha representada “l’ànima” d’aquesta ciutat. Inclou un pròleg de Pinotxo, un personatge molt conegut i estimat a Barcelona, que regentava un restaurant al mercat de la Boqueria.

Pep Brocal, autor terrassenc, ha fet unes il·lustracions que desprenen entusiasme, alegria, i ens fan venir ganes de descobrir alguns racons que segur que alguns encara no coneixem. Hi trobarem els grans monuments, però també referències a les 4 copes d’Europa del Barça, les últimes remodelacions del mercat de Santa Caterina, la mort de Floquet de neu, etc..

Escureu bé els plats i resteu atents a les properes recomanacions que això tot just acaba de començar… #TerrassafaNadal!

Etiquetes: , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]