A @bctxarxa fan Nadal… amb còmics!

22 de desembre de 2014

El biTer fa Nadal amb còmicsComiquers i comiqueres del planeta Terrassa,  abans que res m’agradaria preguntar-vos, tal com diu l’acudit, el Nadal bé o en família?

Si fem una mica de balanç, l’any ha estat molt profitós i variat pels que fa als còmics. En qüestions generals de la vida diària la situació ja no ha resultat tan plaent, malgrat ser molt interessant i apassionant. Amb l’inconfusible segell de la picaresca ibèrica hem assistit a un sainet polític, social i financer que ha generat una quantitat de material per la sàtira artística que ni els millors haurien somiat. Els fets es podrien resumir amb paraules de Groucho Marx: No permetré injustícies, ni joc brut, però si s’enxampa a algú practicant la corrupció sense que jo rebi una comissió, el posarem contra la paret… i donarem l’ordre de disparar!

Si autors com el Perich o l’Ivà aixequessin el cap! En honor a ells i a la dita, una imatge val més que mil paraules, us ofereixo aquesta vinyeta del gran Perich.

PERRISSIN, Christian; TIRABOSCO, Tom. Kongo: el tenebroso viaje de Józef Teodor Konrad Korzeniowski. Madrid: Dibbuks, 2014. ISBN 9788415850274. Còmic europeu

Començo aquesta bateria de recomanacions per Nadal amb aquest gran treball del francès Perrissin com a guionista i l’il·lustrador italià Tom Tirabosco. En realitat ens trobem davant d’una adaptació de la novel·la El cor de les tenebres de Joseph Conrad, o millor dit, de la història que va donar lloc a aquest gran clàssic de la literatura universal. La narració ens explica l’enrolament de Joseph Conrad en un vaixell que s’endinsarà l’any 1890 a l’encara misteriós i desconegut Congo, terra en què habiten durant l’època de la colonització belga una sèrie de personatges cruels i sense escrúpols que només cerquen l’enriquiment personal a costa d’un esclavisme obscè disfressat d’un fals projecte filantròpic que va tenir com a principal protagonista al detestable rei belga Leopold II. La història constata que alguns a països de tradició democràtica encara no han fet exàmens de consciència històrica reconeixent que el colonialisme va ser en molts casos un acte de vandalisme saquejador legalitzat pels estats burgesos que, com apareix al còmic, només pregonen valors morals pel seu entorn i els denega al país colonitzat. Un episodi vergonyós comú a tota Europa.

L’acció es desenvolupa en una natura indomable i sinistra, acord amb el misteri i la brutalitat dels fets, aconseguida amb una gran tècnica de Tirabosco.

Un exemple molt valuós per aquells que dubten que el còmic pot afrontar temes de gran profunditat.

BOURHIS, Hervé. El pequeño libro del rock. Barcelona: Norma, 2014. ISBN 9788467913996. Còmic europeu.

Per a tots aquells, entre els quals m’incloc, que estimem el rock, gènere que ja comença a ser història, tant que una part d’adolescents actuals l’identifiquen ja com la música insuportable i passada de moda dels seus pares, ens arriba aquest còmic. El rock a passat a ser un estil més de fer música i ha perdut actitud. Ja no és paradigma de rebel·lia i revolta de la joventut, més aviat està atrapat en la pura estètica i el negoci. El Rock simbolitzava tot allò que no acceptaven els teus pares. En l’actualitat, les noves generacions van a concerts amb els seus progenitors, alguna cosa no rutlla bé companys.

Hervé Bourhis il·lustra cronològicament tota la història del rock des de les seves arrels, el seu naixement i el seu desenvolupament fins a l’actualitat. És bastant complet i mostra totes i cadascuna de les icones més conegudes. Interessant veure com es lliga la part gràfica amb tot el conglomerat de Rock stars que circulen per l’obra.

Per a rockers irredempts nostàlgics de les seves grenyes i adoradors d’allò que cantaven els Barón Rojo al seu himne guitarrer Los rockeros van al infierno “mi rollo es el rock”!!!

Recomanacions Nadal 14 de còmics 1COLLINS, Stephen. La gigantesca barba que era el mal. Barcelona: La Cúpula, 2014. ISBN 9788415724568. Còmic europeu.

Esplèndida novel·la gràfica molt adient als nostres temps de gregarisme i alienació social provocada per l’omnipresent idea de la utilitat i el benefici. Stephen Collins construeix una ficció amb ressonàncies kafkianes on allò que entenem pel nostre entorn, inclòs l’aparell de l’estat amb tota la seva burocràcia i mecanismes de control i els seus afegits financers, està absent d’humanitat. L’esdeveniment inexplicable que pateix Dave, que en un principi sembla tràgic i molt angoixant, s’acaba transformant en un fet poètic que allibera a la societat del fenomen del ramat no pensant, complidor d’unes normes deshumanitzadores. Una barba gegant i infinita com l’oceà reintegra a una societat un sentit crític avaluador dels abusos d’uns òrgans de poder gairebé ocults. Aquesta història ens anima a practicar un exercici molt barat i edificador: pensar per nosaltres mateixos! Us sembla poc?

La part gràfica senzillament excel·lent. Comproveu-ho vosaltres mateixos.

Una de les millors propostes d’aquest any. Obligatori.

Recomanacions Nadal'14 de còmics 2CRUCHAUDET, Chloé. Degenerado: inspirado en la historia real de Paul Grappe. Madrid: Dibbuks, 2014. ISBN 9788415850380. Còmic europeu.

Primera obra publicada a Espanya de l’autora que ja ha guanyat diversos premis al seu país natal, França, entre el qual figura el Premi del Públic al Festival de la Banda Dessinée d’Angoulême 2014 i no és per menys perquè la qualitat del treball és excel·lent, tant a la part de guió com la que correspon a l’estil gràfic.

Els fets que es narren són reals, un soldat francès per escapar als horrors de la Primera Guerra Mundial i més tard per evitar el seu afusellament per pròfug, s’amaga vestint-se de dona.

S’obre tot un joc en què es trenquen les barreres i els rols de poder que s’estableixen entre homes i dones. Igual que el protagonista assistim al descobriment d’un nou món i d’una nova manera d’entendre la vida. També és apassionant el retrat que Cruchaudet fa dels famosos bojos anys 20. En definitiva al meu entendre una de les millors novel·les gràfiques de l’any.

Fantàstica lectura per evadir-vos de les càrregues nadalenques!

FIOR, Manuele. La entrevista. Barcelona: Salamandra, 2014. (Graphic)ISBN 9788416131044. Còmic europeu.

Nou treball de l’italià Manuele Fior el qual ja ha aparegut en aquest blog amb anteriors treballs. Aquesta vegada torna amb una història bastant singular. La situa a la Itàlia de 2048 on la societat i especialment la gent jove s’ha obert a diferents maneres d’entendre les relacions socials, tant en l’àmbit de família, com amb la resta de la societat. El protagonista, un psicòleg que entaula una relació amb una jove que té una certa capacitat telepàtica, de mica en mica s’anirà obrint a aquestes nous valors, descobrint que la vida no només té un camí, sinó que és un procés múltiple on hem de superar els condicionaments morals que limiten la capacitat de ser feliç.

Una novel·la gràfica molt remarcable per aquests temps on es vol trobar la felicitat només comprant un manual d’autoajuda.

Recomanacions Nadal'14 de còmics 3Los pioneros del cómic : Töpffer, Cham, Doré, Petit. Valencia : El Nadir, 2014. (El Nadir gráfica ; 3) ISBN 9788492890798. Còmic europeu.

Per a tots aquells que us apassioni el novè art és ineludible visitar les pàgines d’aquest treball on s’exposen els seus orígens així com els primers autors que van crear aquest llenguatge. Més que les possibles polèmiques del fet de situar el primer còmic de la història, és molt interessant llegir i contemplar els treballs de la mà de pioners com Töpffer, Cham o Petit, sense oblidar a artistes tan consagrats en la història de l’art com Gustave Doré.

Una autèntica delícia!

METER, Peer; RAIDT, Gerda. Espíritu maligno. Barcelona: La Cúpula, 2014. ISBN 9788415724605. Còmic europeu.

Després de l’anterior i impressionant treball Veneno, Peer Meter torna amb el guió de Espíritu Maligno, acompanyat amb de les il·lustracions de l’autora Gerda Raidt. Ens trobem amb un altre relat obscur amb la seva dosi d’irrealitat i fantasmagoria. El record de Harry Wallman, que retorna al seu antic barri on era assidu a una botiga de llibres, on a canvi d’ajudar al botiguer es feia amb còmics de terror que tractaven del més enllà i de com recuperar persones que ja han mort. Ens endinsem en una història en què el pas del temps i els records apareixen, com a les obres de Marcel Proust, com l’element que ens permet entendre el nostre present. No som més que la nostra memòria. A destacar la feina de Gerda Raidt amb el seu treball gràfic que es complementa perfectament amb el to de la història.

Còmic per llegir amb mal temps amb l’escalfor d’un bon foc.

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]