Relat de la Jornada de còmic i biblioteques, Biblioteca Tecla Sala, 5 de març de 2015

19 de març de 2015

Jornada còmic i biblioteques 2015La inèrcia del dia a dia ens ha fet creure que aquests temps de crisi només estan circumscrits a l’àmbit de l’economia, sense tenir en compte que en l’àmbit cultural també existeix una crisi important. Creiem que superarem la crisi conquerint uns índexs determinats de riquesa, però si raonem bé el problema, ens adonarem que és la falta de valors ètics i culturals el que realment ens han dut a la situació actual. Recuperar la dignitat econòmica és tornar als nivells de cobdícia que justament ens han portat a aquesta situació?

Preguntareu perquè per relatar-vos la jornada de còmic de la Biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet començo parlant de la crisi, la raó és senzilla, quan va acabar la jornada vaig marxar amb la sensació que la cultura no està morta, i que hi ha molta gent que fa veritables esforços per defensar-la i estendre-la sense esperar res a canvi. Això pel que fa als col·lectius que, agafant el còmic com a eina, van informar dels seus projectes. Quant a la Biblioteca Tecla Sala haig de dir que, com a treballador de biblioteques, em vaig quedar admirat per la passió que, començant pel seu director Pedro A. Bravo, seguit dels companys que s’encarreguen de la col·lecció de còmics, imprimeixen al fet de difondre el seu impressionant fons. Amb una època de carències de tot tipus, i en concret, de pressupostos per les biblioteques, és tot un plaer observar el mim, la cura i la imaginació per engrescar i fer arribar el còmic a tots els públics.

Cartell Jornada Còmic i biblioteques 2015La jornada va estar ben farcida d’actes que ús passo a comentar. A banda de les presentacions de rigor en primer lloc vam poder gaudir de l’excel·lent conferència La història del còmic en 45 minuts a càrrec d’Antoni Guiral, crític periodista, divulgador i guionista de còmic. Amb el seu ampli coneixement i amb un gran esforç de síntesi, va teixir un discurs abastant tota la història del còmic a partir de 38 autors cabdals, reivindicant que molts d’ells encara resten a l’espera d’un reconeixement historiogràfic. Es va continuar amb un recorregut per les millors novetats que trobarem aquest any, dut a terme per en Breixo Harguindey, editor i crític de còmics, i en Ferran Velasco, llibreter de la Llibreria Universal. En finalitzar les seves intervencions es va obrir un interessant debat sobre un ventall de temes relacionats amb el còmic, però el més destacat van ser les diferents perspectives vers el problema de la manca d’edició de còmic en català.

Un dels plats forts va ser la visita al fons de la Biblioteca. Només puc dir que preserven un catàleg pel qual mataria qualsevol fan del còmic, en especial per les dues donacions que van rebre al seu dia: la col·lecció de Pascual Giner i la de Ricard Castell. És com estar a la pel·lícula Charlie i la fàbrica de xocolata. Encara que, repeteixo, el que més aplaudeixo és la dedicació per difondre el llegat que els responsables de la Biblioteca transmeten a tot aquell que la visiti.

Per la lògica de la brevetat, resulta impossible detallar en profunditat tot el treball i propostes per donar a conèixer l’art dels còmics que van presentar, sota el concepte de Bones pràctiques, els companys de la Biblioteca Vapor Badia, de la Biblioteca del Sud, de la Biblioteca Can Mulà,  de la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé i de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra. Increïble tota la imaginació i l’esforç per crear iniciatives que engresquin, en especial al públic infantil, a començar amb els còmics. Podria semblar que estic donant massa «sabó» als companys, però creieu-me, és veritat.

Hi va haver un capítol que m’agradaria accentuar. És en el qual es va exposar com el còmic pot ser una eina social com ja s’ha citat més a dalt. Vull fer una menció especial al representant del Saló del còmic Social, Ricardo Hermida àlies Sr, Plástiko del col·lectiu FARTS (Festival d’art social) de Santa Coloma de Gramanet i a en Nicolàs Cortés. En la seva exposició el Ricardo Hermida va reivindicar una manera de fer cultura que no té res a veure amb el model al qual estem habituats, una actitud a recuperar que no és cap altra que el fes-t’ho tu mateix. El Saló del Còmic Social parteix de l’acció directa, del compromís amb les persones sense esperar subvencions, ens recorda que la cultura no es compra ni es pidola, que s’ha de conquerir i que no és caritat, la cultura és poder.

Finalment vam poder gaudir de la conferència El còmic i el blues a càrrec de Manuel López Poy i David Giorcelli. A destacar que va estar amenitzada amb música blues en directe.

Com a conclusió de tot plegat, i com diria Max Estrella a Luces de Bohemia, “me quito el cráneo”.

Més informació al blog de la Jornada.

Etiquetes: , , ,

2 Responses to Relat de la Jornada de còmic i biblioteques, Biblioteca Tecla Sala, 5 de març de 2015

  1. gotderak on 20 de març de 2015 at 11:52

    Moltes gràcies pel teu comentari Spritz!
    En efecte, crec que és un bon camí per recuperar espais culturals. Més cultura, més benestar!

  2. spritz on 19 de març de 2015 at 20:21

    Considero que efectivament la cultura cal remoure-la més a nivell social que no pas a nivell institucional i més tenint en compte com les institucions estan tractant a la cultura amb l’excusa de la crisi. Molt bé aquest relat de la jornada, gràcies per compartir-ho gotderaki!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]