Els bibliotecaris recomanen. La dama de Vallparadís

28 de març de 2015

coventry garden-guanyadora

LÓPEZ MASSÓ, Antoni. La dama de Vallparadís. Terrassa: Momentum, 2014. ISBN: 9788494118012.

damavallparadis_boUs heu preguntat mai pels habitants del Castell-Cartoixa de Vallparadís?
Doncs en aquest llibre podreu conèixer uns quants personatges històrics que hi van viure i entre ells coneixereu a Blanca de Centelles, el darrer membre del llinatge dels Terrassa i darrera senyora del Castell dels Terrassa, actualment conegut com el castell de Vallparadís, i qui donà el castell a l’orde dels Cartoixans l’any 1345.

Aquesta singular dama, l’any 1313, s’embarca en un gran viatge a través d’Europa, acompanyant com a primera dama d’honor la infanta Elisabet, filla del rei d’Aragó Jaume II, que es dirigia a Àustria per a casar-se. I aquest és el pretext amb el qual, Antoni López, autor del llibre, reconstrueix amb llicència literària i autenticitat documental aquest fascinant viatge.

El llibre comença en l’època actual, quan en Toni, un arquitecte tècnic, ha de col·laborar en la direcció d’unes obres de reforma del Castell-Cartoixa de Vallparadís i li ho explica al seu amic Jordi. En aquestes obres fan una gran troballa: amagada entre uns murs troben una caixa de fusta embolcallada d’aram vell i oxidat que conté uns documents antics molt ben conservats entre els quals hi ha un manuscrit que relata un llarg viatge al centre d’Europa…

És així com coneixerem el llarg viatge que va fer Blanca de Centelles: es detallen les condicions del viatge, com era el carruatge, les provisions que duien, les etapes del viatge, on dormien, etc. i la ruta que van seguir. També s’explica que Blanca de Centelles es feu acompanyar d’un monjo de l’orde del cartoixans que era escrivà per tal que deixés constància documental del viatge.
lopez_massóAntoni López ha estat guardonat amb el Premi Carlemany de literatura de l’any 2013 per la novel·la L’home dels ulls grisos. I el dia 7 d’abril a les 18.30 h presenta el seu últim llibre La dama de Vallparadís a la Biblioteca Districte 4 (bd4) de Terrassa. Si voleu conèixer més detalls del llibre i de la història del Castell de Vallparadís no us ho perdeu.

 

Recomana: Laia Hernández des de la Biblioteca del Districte 4 (bd4).

Etiquetes: , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]