La comicteca del Sant Jordi’15

13 d'abril de 2015

La comicteca de Sant Jordi 2015

Comiquers i comiqueres de la ciutat amb més mala raça, Terrassa, Sant Jordi ja el tenim aquí i com cada any el vostre comentador del novè art us porta un tast de les novetats que ens han arribat a les biblioteques, perquè fins i tot el drac les espera amb desig.

 

ALTARRIBA, Antonio; KEKO. Yo, asesino. Barcelona : Norma, 2014. ISBN 9788467917246.

altarriba_yoasesinoUn catedràtic d’història de l’art es veu embolicat en una sèrie de crims i… hasta aquí puedo leer. Crec, sense dubtar-ho que estem davant del millor còmic de l’any. Antonio Altarriba ha creat una obra perfecta, no només perquè es gaudeix de la seva aterridora, punyent i irònica trama, si no pel contingut intel·lectual que aporta al lector, sense oblidar l’espectacular caràcter expressionista del dibuix. Llegint-lo us podeu trobar amb reflexions que evidencien que tots tenim una part obscura amagada que la gran majoria preferim deixar-la a l’àmbit de la imaginació… excepte el protagonista d’aquesta magnífica obra.

Un 10 per Altarriba.

Imprescindible.

 

DC cómics: crónica visual definitiva. Londres [etc.]: Dorling Kindersley, 2014. ISBN 9780241011997.

dccomicsEsteu d’enhorabona tots aquells que adoreu els superherois i en especial els que seguiu el món de DC Còmics. El llibre fa un recull exhaustiu dels 75 anys de la historia d’aquesta factoria del novè art. DC Còmics posseeix al seu haver ni més ni menys que la primera aparició de Superman al mític Action Còmics, sense oblidar a l’altre dels grans, Batman. El llibre és una allau d’informació passant per totes les seves èpoques amb un contingut gràfic increïble.

Agafeu la vostra capa i voleu per atrapar aquesta meravella.

 

KAMAGURKA. Cowboy Henk. Sineu: Autsaider, 2014. ISBN 9788494049842.

CowBoyHenkPer fi ho tenim. Línia clara ortodoxa, humor dadaista i surrealista, ironia, sarcasme i subversió… Tots aquests ingredients els podreu trobar a l’antologia d’historietes d’aquest personatge creat pels genials autors belgues Herr Seele (Peter van Heirseele) i Kamagurka (Luc Charles Zeebroeck) guanyadors del Festival d’Angolema de 2014. Personatge consolidat a Bèlgica i a altres països del nostre entorn però molt desconegut encara per les nostres terres. Mateu la vostra curiositat perquè us asseguro que riureu i molt.

Còmic undreground de primera i divertidíssim.

No el deixeu escapar.

 

HITOS, Antonio. Inercia. Barcelona: Salamandra, 2014. (Graphic) ISBN 9788416131105.

hitos_inerciaUna narració amb un contingut molt actual amb dos protagonistes joves que, malgrat les seves inquietuds i la seva preparació, sempre topen amb una realitat banal, buida i sense oportunitats. L’apatia s’apodera d’uns personatges a qui la societat actual no ofereix cap mena d’incentiu per tenir un optimisme ni que sigui mitjà. A destacar l’ambient més o menys surrealista, i el joc gràfic molt treballat amb un to a vegades gairebé constructivista, que crea una mena de xarxa geomètrica que s’identifica amb la complexitat per conquerir un millor futur.

 

GASCA, Luis; MENSURO, Asier. La pintura en el cómic. Madrid: Cátedra, 2014. (Signo e imagen; 158) ISBN 9788437633299.

gasca_pinturaDe tan obvi que resulta és paradigmàtica la poca bibliografia que existeix respecte a la relació existent entre la pintura i el còmic. La interrelació és infinita però no se sol posar en relleu a causa dels prejudicis entre alta cultura i cultura pop, cosa que no s’acaba d’entendre doncs és sabut el viatge d’anada i tornada que molts autors han dut a terme des de l’expressió pictòrica al còmic i al contrari. L’editorial Cátedra ha fet un interessant resum d’aquest lligam al llarg de la història de l’art demostrant que en realitat és la idea la que prima per sobre del suport utilitzat. Tot és cultura.

Gran llibre per tots aquells que ús interessi la pintura i el còmic

 

GIPI. Una historia. Barcelona: Salamandra, 2014. (Graphic) ISBN 9788416131099.

gipi_historiaL’autor italià àlies Gipi retorna amb un sobrecollidor relat amb un escriptor com a protagonista que pateix una crisi que el du al psiquiàtric. El joc i la pugna entre la dura realitat i la imaginació aïllen a un protagonista que lluita per evadir-se en un món de poesia que li permet defugir les opressores obligacions que tots tenim a la nostra quotidianitat. Com va dir Ernesto Sábato, l’art no deixa de ser una eina pels inadaptats. La part gràfica, com sempre en el cas d’aquest autor, és magnífica. Les vinyetes, fetes a l’aquarel·la, podrien funcionar en molts casos com a obres independents.

Obligatori.

 

ALBA, Tyto. La casa azul. Bilbao: Astiberri, 2014. ISBN 9788415685685.

alba_casaUn visitant a Ciutat de Mèxic es troba amb la frustració de no poder visitar la famosa casa on va viure la l’artista Frida Khalo amb el seu marit, el també artista Diego Rivera. L’atzar el portarà a conèixer a una vella en una taverna plena de fum de tabac i records, la senyora no és una altra que la cantant Chavela Vargas. El badaloní Tyto Alba crea, amb un dibuix ple de contrastos, una deliciosa ficció que narra la relació entre la cantant de veu trencada i la pintora mexicana. El relat serveix també com excusa perfecte per donar a conèixer l’ambient i la gran galeria de personatges del segle XX que van desfilar per La casa azul, tals com Breton, Siqueiros o Trotskij.
Com a gran aficionat al surrealisme i en especial a la seva derivada mexicana, us recomano aquesta novel·la gràfica a tots aquells que voleu ser artistes, i a aquells que us vingui de gust fer una bona lectura amb un bon tequila. No apte per a abstemis i no fumadors. Salut!

 

SÁEZ, Juanjo. Crisi (d’ansietat). Barcelona: Reservoir books, 2013. (Reservoir books) ISBN 9788439728177.

saez_crisiEn sóc conscient que l’última obra del Juanjo Sáez no és novetat, però ja que al seu moment no us la vaig poder recomanar, no voldria deixar escapar l’oportunitat de fer-ho per Sant Jordi, més quan la seva temàtica està tant d’actualitat. El Juanjo Sáez ja no necessita presentacions. Amb el seu dibuix característic, en aparença maldestre però que no ho és gens, en Juanjo ha sabut crear una ensenya que li permet expressar tot allò que pensa. Amb menys humor del corrent en ell, i amb molta ràbia i un discurs molt punyent sobre la crisi, descriu en paral·lel el que per a ell han sigut els últims anys de la seva vida, i el gran malestar que ens envolta, tot dominat per un sentiment que s’ha fet extensiu per una gran majoria de la societat: l’ansietat.

Diria que per les dures experiències vitals que ha patit, el Juanjo Sáez està arribant a una maduresa creativa que ens donarà grates sorpreses en el futur. Si encara no ho heu fet, llegiu-lo. És una bona lliçó de com afrontar les dificultats.

BUSTOS, Luis. Versus. Madrid: Entrecomics, 2014. ISBN 9788494012174.

versusUn boxejador es troba al límit de la seva carrera i de la seva vida. De guanyar un últim combat en depèn la seva sort. L’experiència està a favor seu però no la joventut, només li cal un petit element per fer-se amb la victòria, un bistec de carn. Gran adaptació de Luis Bustos del conte de Jack London titulat Per un bistec, amb un blanc i negre impecable que ens recorda al millor cine negre amb pel·lícules com El petó de l’assassí de Stanley Kubrick, per posar un exemple. Bustos desenvolupa tot un arsenal de recursos per fer-nos arribar amb un gran realisme brut un combat de boxa en primer pla, sense descuidar un relat que destaca pel seu dramatisme. La boxa apareix com a metàfora de vida mateixa, un combat a vida o mort en què a vegades es perd i a vegades es guanya. Una de les millors novel•les gràfiques d’aquest any a parer meu.

Obligatori. Passaré llista.

OZANAM, Antonie; CARRION, Antonie. La muerte dulce. Barcelona: Norma, 2014. (Temudjin; 1) ISBN 9788467916584.

muerteAntoine Ozanam i Antoine Carrion ens transporten al llunyà territori dels Mogols per oferir-nos una poètica i subjugant història d’èpica, barrejada amb els elements religiosos, el xamanisme, propis d’una cultura que viu amb harmonia amb l’entorn natural que els envolta, però que es veu amenaçada per la tirania d’un general sense escrúpols. Un dels ingredients que més s’agraeixen d’aquest treball és el dibuix tan acurat i expressiu que ens pot recordar al millor Moebius. Temudjin serà el protagonista d’una història clàssica d’aventures i superació personal amb un ritme perfecte.

El llegireu amb plaer. Per Tintin que us agradarà.

 

Us animo a venir a les biblioteques i cercar aquelles novetats que més us atraguin. Tots els còmics que us recomano són plaers sibarítics només per a paladars amb mala raça, que som, com ja he dit, els de Terrassa. Visca Sant Jordi!

Feliç Sant Jordi i bones lectures!

 

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]