La novel·lateca del Sant Jordi’15

16 d'abril de 2015

Recomanacions Sant Jordi de narrativa

Benvolguda parròquia,

M’estic #santjordiTRSjant a sobre!

Veiem novetats literàries arreu on mirem (us les voldríem posar totes a l’abast ja!) Ens delitem amb els nostrats premis de rigor, si. Amb les novetats dels autors de renom consolidat i/o mediàtic, també. Però mireu: com que fins els veiem anunciats a la tele, com que els recomanadors de solvència contrastada ja fa setmanes que ens els expliquen i, com que la llista d’espera de les seves desiderates (propostes de compra a la biblioteca) ja arriba a la Rambla… doncs des d’aquí intentarem no redundar gaire. I és que el que més ens xifla a tocar de Sant Jordi és recomanar llibres que potser no sortiran a les llistes dels més venuts (potser!) Llibres que es llegeixen com una cançó. Llibres que fan que ens deixem estar de pel·lícules. Llibres que ens commouen amb una veritat. Llibres que ens atrapen amb el ritme de les paraules. Ens delectarem, ara i aquí, fent un tast del que fan les intrèpides editorials catalanes.

BARRY, Kevin. Ciutat de Bohane. Barcelona: Raig verd, 2015. (Raigs globulars) ISBN 9788415539896.CiutatBohane

“Sigui el que sigui el que no va a l’hora, prové del riu. Indiscutiple: l’aroma de malícia és una aroma que prové del riu. Estem parlant del Bohane. Una explosió malèfica d’aigües
fecals que entra amb gran brogit a la ciutat provinent dels descampats del Gran Buit i li dóna nom: la ciutat de Bohane. (Llegir-ne un fragment en pdf)

Així arrenca la trepidant i extraordinària primera novel·la d’aquest irlandès de Limerick traduïda de Ferran Ràfols Gesa.  Venero el treball de la traducció literària. De nou em permet sentir les veus diferents, els baixos fons, el perill, l’humor… No veig el moment d’atrapar una pinta de Guinness ben tirada i allisar les pàgines d’aquesta prosa atrevida a ritme de calypso.

 

Punts de fuga: 26 contes sobre viatges en el tempsBarcelona : Males Herbes, 2015. (Distorsions ; 21) ISBN 9788494310829.

puntsfuga

El viatge en el temps és el nexe d’unió d’aquest calidoscopi format per 26 contes de 26 autors catalans actuals.

“I va passar el que temia que passaria: que les meues amistats se’m van corroborar en les seues reaccions. Que tu ja saps, de quin peu calça tothom arribats a aquest punt de la vida, però els passes el raser per sobre perquè te’ls estimes, i la teua estimació els fa de comú denominador, te’ls fica tots al mateix sac…”

Així arrenca el relat 15, Un bosc de pollancres de Yannick Garcia. Mmm… així que arribi a la bct em poso a la cua! L’any passat ja ens va sorprendre amb La nostra vida vertical. Noves i potents veus del subgènere narratiu (el conte, el relat, la narració curta) per explorar. Enric Herce també hi té La crida més enllá del temps. Tindrem aquí també una bona dosi de ciència ficció després de Simulacions de vida? O anirà per altres tombants?  I fins 26 noves veus per a descobrir o continuar descobrint com Max Besora, David Gálvez, Joan Jordi Miralles, Jordi Nopca…

 

BAULENAS, Lluís-Anton. La vostra Anita: (Bones obres). Alzira : Bromera, 2015. (L’Eclèctica ; 246) ISBN 9788490263211.

vostraanita

“Apago el llum de l’habitació. Tot queda en la fosca més absoluta. No hi arriba ni tan sols una petita claror del carrer a través de les cortines. La flameta de l’encenedor trenca la foscor. Encenc les espelmetes del pastís. ” (Llegir-ne el començament en pdf)

Així arrenca i així anirà acabant aquesta novel·la sobre la fugacitat de la vida, l’amor i, les segones oportunitats.

L’any 2001 va ser adaptada al cinema per Ventura Pons (Anita no perd el tren) i  vés per on va guanyar el Goya al millor guió adaptat.  A l’Anita, prejubilada de la seva feina de taquillera de barri, desprès d’un ensurt  i d’un bon tanto d’aigua del Carme, la sorpèn l’amor : “l’home excavadora acaba d’entrar en la meva vida!” Acaba de fer 50 tacos i creu que el poc que sap de la vida ho ha après de les pelis, que ha viscut més de la meitat de la seva vida i que la vida que vindrà serà una repetició molt previsible de la que queda darrere.  Una delícia de narració. Una vida. Una veritat. Una segona oportunitat.

 

BENESIU, Joan. Gegants de gel. Barcelona: Edicions del Periscopi, 2015. (Escafandre; 7) ISBN 9788494173752.

gegantsgel “En servir el sopar, el pilot de l’avió, normalment escàs de paraules, ha engegat l’aparell electrònic que li permet dirigir-se al seu passatge per felicitar-los la nit, el sopar, el Nadal.”

Així arrenca la fins ara autoeditada i segona novel·la de Joan Benesiu. Deixa de ser un llibre ocult, estrena títol i ens arriba servida amb l’exquisidesa de Periscopi. Estem de sort!

Acabant-se l’any, diferents personatges arribats d’arreu del món formen un trencaclosques als confins de la terra (Ushuaia, Terra de Foc, Argentina) buscant un sentit a la seva existència (explorant la identitat). Els anirem coneixent un a un. “Ningú no és impermeable a aquesta màquina de penetra éssers humans que és la vida.” El trencaclosques de solitaris al voltant de la taula al fons del bar, al fil de la frontera (de l’any, de la geografia, de la autobiografia) anirà formant un tapís preciós on a falta del sentit a la seva existència es trobaran els uns als altres.

 

BESORA, Max. La tècnica meravellosa. Barcelona: Males herbes, 2014. (Distorsions; 16) ISBN 9788494188831.

tecnicameravellosa“És una veritat universalment reconeguda que el campus universitari de Sant Jeremies està situat a l’extrem nord oriental de la vall de la Font Fresca, envoltat per les violentes i necessàries Muntanyes Rocambolesques i partit en dos pel riu Antuvi, …”

Així arrenca La tècnica meravellosa. Novel·la d’humor genial. Novel·la de campus i d’autoajuda. Autoparòdica. La llegeixes des de la butaca del cine: un ull va passant per sobre el campus desgranant perles de dos sistemes d’educació (universitat i secta)  Et caetera, et caetera.

Unes captures campus i infinitistes de "La tècnica meravellosa" de Max BesoraAbans o després d’explorar amb Gegants de gel us anirà com anell al dit fer-vos un panxó de riure amb aquesta paròdia o estrella del subgènere (novel·la de campus) “Profunda recreació dels temps post lubricats que corren, ha ha ha.

I ep! nova peça per al Libraries of de world amb la temerària bibliotecària Joana Darc.  Au, no penseu tant, collons i a beure més ratafia casolana d’estranquis a la sala de Lectura Quàntica, que tots estem tocats del bolet!

 

CUSSÀ, Jordi. Formentera lady. Barcelona: Labreu, 2015. (Cicuta; 9) ISBN 9788494289774.

FormenteraLadyEl que passa quan els nostrats ionquis hippies es fan grans.

“Pel que fa al difunt, encara que hi sigui en cos present, l’essència d’un funeral és per força l’absència. Però al de la Layla, Maribel Belcruz Formosa, n’hi va haver d’altres igualment inevitables i gairebé més doloroses. ”

Així arrenca aquesta crònica d’una generació desfeta, cuinada amb gènere bastard, sense límits, amb la barreja justa d’emoció, pietat i sobretot veritat, com ens remarca Labreu a la contracoberta.

La dama formenterenca és llegeix com una cançó. El protagonista Daniel Alfals també està per creuar la frontera de fer 50 tacos, la seva tropa de Cavalls salvatges es retroba i, pariran una novel·la (autoparòdia també). Mirada escèptica. Estil viu, amor a l’oralitat. Sense lliçons morals.

 

ROIG, Jordi. Un segon després de Praga. Maçanet de la Selva: Gregal, 2014. (Gregal novel·la) ISBN 9788494150081.

Sin nombre

“Li havien dit que cal donar propina, que aquest gest tan absurd honora els bons turistes. Va alçar la mirada per intentar que coincidís amb la d’algun dels cambrers que feien la ronda entre les taules atapeïdes d’estrangers desordenats i de nens rossos i eixerits que no paraven de xisclar i emprenyar a tort i a dret.” (Llegir-ne el començament en pdf)

Així arrenca la segona novel·la d’aquest poeta de llarga trajectòria. Ricard Mirabete ens diu que el confirma davant els lectors també com a poeta de les emocions novel·lístiques.

Uns turistes catalans acaben per situar-se en un laberint txec, d’ombres xinesques i secrets inconfessables, del qual no serà fàcil sortir. La intriga promet enrampar-nos per la força del desig, perquè Praga és aquesta segona oportunitat que tots busquem. Si, de nou segones oportunitats.

 

Us hem triat una traducció per escapar-nos sí o sí a Irlanda, de Cal Raig verd. Us hem triat una antologia de contes  amb ciència ficció, de Can Males herbes. Us hem triat una novel·la per apagar el llum de l’habitació i donar-nos una segona oportunitat, dels de l’Alqueria Bromera. Us hem triat una novel·la que un cop llegida no l’abandones, del Masot del Periscopi. Us hem triat una novel·la de campus i d’autoajuda, ehem, de Can Males herbes. Us hem triat una novel·la del que passa quan els ionquis hippies es fan grans, de Ca Labreu. I us hem triat una novel·la d’intriga del Maset de Gregal. I vosaltres, ens expliqueu què heu triat? Us convidem a comentar alguna lectura #santjordiTRS.

Ens xives la teva #altrallista? Ho facis o no bona diada i bones lectures!

Sant Jordi 2015

Etiquetes: , , , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]