La terrassateca del Sant Jordi’15

18 d'abril de 2015

Les novetats literàries amb gust terrassenc

Doncs si, Terrassa, diuen que la mala raça també vol ser present a la festa de Sant Jordi.

Als autors terrassencs, a les autores terrassenques i als temes locals els agradaria que els tinguéssiu en compte i els fèssiu un foradet alhora de regalar el llibre de Sant Jordi.

PONT, Ferran; LLORDÉS, Teresa. Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català. Terrassa: Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, 2014. ISBN: 9788461701605.

espaisrecobrats_agt

Amb aquest llibre es conmemora el 30è aniversari de l’emblemàtic Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya situat a Terrassa. Dóna a conèixer l’estat del patrimoni industrial català i  les actuacions per la seva conservació i difusió.

El llibre està estructurat en 65 fitxes, cadascuna d’elles correspon a un edifici industrial. Se’ns explica breument la seva història i quina ha estat la seva transformació. Hi podem trobar des de la fàbrica Can Casaramona (on actualment hi ha la Fundació CaixaForum), la fàbrica de cervesa Moritz (rehabilitada en cerveseria i restaurant), o d’aquí Terrassa, el vapor Aymerich, Amat i Jover (reconvertit en el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya).

El text ve acompanyat amb les magnífiques imatges realitzades per la fotògrafa terrassenca Teresa Llordés.  Doneu-li un cop d’ull, segur que us venen ganes de veure in situ alguns edificis. Molts d’ells els tenim aquí al costat!

 

PLANAS I COMES, Francesc. El professor de Coïmbra. Lleida: Pagès, 2014. (Lo Marraco ; 278) ISBN 9788499754420.

professorcoimbra_agt

Francesc Planas, badaloní i cardiòleg de professió va guanyar la XXIIè edició del Premi Ferran Canyameres amb aquest llibre.

El professor de Coïmbra, és una novel·la de misteri. Ens apropa a Portugal, aquest país desconegut que tenim força a prop. Té tots els ingredients necessaris per mantenir-nos enganxats fins al final: un assasinat per resoldre, un punt de morbositat, i embolics familiars.

Amè i ben escrit. L’autor juga amb dues èpoques de la història de Portugal, els anys 20, que coincideixen amb l’època de joventut dels protagonistes, moment en que es produeix l’assasinat i, els anys 70, moment de resolució del cas.

Si el comenceu, no podreu aturar-vos!

 

SERRAHIMA, Xavier. Al pic de l’hivern ens aturàrem a descansar sota un arbre. Maçanet de la Selva: Gregal, 2015. ISBN: 9788494319693.

pichivern_agt

Xavier Serrahima, autor terrassenc, debuta en novel·la per adults amb Al pic de l’hivern ens aturàrem a descansar sota un arbre, encara que presenta un bagatge força important abans de la novel·la amb poesia, contes infantils i com a crític literari.

En un primer moment tendim a pensar, sobretot pel tema que aborda, que es tracta d’una novel·la autobiogràfica, però tal com el mateix autor ha manifestat no es tracta d’això sinó que existeixen alguns aspectes coincidents entre el protagonista i l’autor, com és el fet de la dificultat de publicar en el moment actual, però la resta és ficció.

Està estructurada en forma de dietari on el protagonista, un escriptor que està a punt d’arribar a la seixantena, va reflexionant dia a dia sobre el fet d’escriure, sobre la vida, la parella, els fills, i tot el que li va venint al cap.  Aquesta novel·la és d’aquelles que pot fer la sensació que no passa res, quan en realitat es parla de tot.

L’autor estima l’ofici d’escriptor, tant el real com el de ficció i es nota. Només per això ja val la pena endinsar-se en la reflexió i en la lectura d’aquest text.  No us perdeu un dels Dracs d’aquest Sant Jordi!
YouTube Preview Image

 

CABRÉ, Jaume. Les incerteses: sobre la creació del món. Barcelona: Proa, 2015. (A tot vent; 626) ISBN: 9788475885476.

incerteses_agt

Després d’estar inmers més de set anys en l’escriptura del Jo confesso, Jaume Cabré com ja ha fet en altres ocasions, té la necessitat d’aturar-se, agafar una mica d’aire i aprofitar per reflexionar sobre el fet d’escriure, i sobre la vida en si mateixa. I això és el que fa amb Les incerteses.

Estem davant d’una reflexió sobre la literatura en general a través de la seva obra en particular. Filosofa sobre com escriu i com entén la vida, perquè no entén l’una sense l’altra. És un assaig que es llegeix com una novel·la, i com a lector notes el treball que ha fet l’escriptor, però t’arriben les reflexions sense barroquismes amb un llenguatge planer.

Si heu llegit alguna novel·la del Jaume Cabré, i us ha agradat, segur que després o almenys a mi si que em passa, teniu la necessitat o la curiositat de saber més coses de la persona que ho ha escrit, com ha anat pensant i desenvolupant la novel·la i el perquè. Doncs en aquest text hi trobareu de ben segur algunes respostes.

 

CARRÉ-PONS, Antònia. Rellotges en temps de pluja. Barcelona : Meteora, 2014. (Papers de fortuna; 34) ISBN : 9788492874972.

rellotgestemps_agt

Autora a qui no agrada casar-se amb un gènere en concret. Ha escrit: novel·la per adults, novel·la juvenil, prosa poètica, i és autora també de l’edició crítica d’un gran clàssic medieval, L’espill.

Antònia Carré-Pons diu que en aquesta obra vol retre un homenatge literari a aquelles persones anònimes que ens podem trobar pel carrer, i que poden ser protagonistes d’una història vital extraordinària. Això és el que ha intentat fer i se’n ha sortit prou bé. Ha furgat dins de la intimitat, les misèries i els sentiments de la Rita, la Júlia, la Poma i el rellotger cinèfil, aconseguint posar-nos en alguna ocasió la pell de gallina, precisament per la proximitat amb la que notem aquests personatges.

Seguirem llegint a Carré-Pons, n’esperem la propera!

 

Feliç diada de Sant Jordi!
Recomanacions Sant Jordi 2015

Etiquetes: , , , , , , , ,

One Response to La terrassateca del Sant Jordi’15

  1. aiguadelafont on 21 d'abril de 2015 at 8:28

    Gràcies licordecafe per portar-nos les més nostrades novetats del #santjordiTRS.

    Aquest any comptem amb un #DracsCR!
    Des del biTer desitgem molta sort (i moltes vendes!) a tots els autors i autores terrassenques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]