Del Barranc del Bosc per la Roca Regina a l’estació de Cellers

20 d'abril de 2015

Excursió al Montsec, Pallars Jussà on el pre-pirineu demostra una gran força geològica.

Flanqueja la base de la Roca Regina, una espectacular muralla gegantina reservada als escaladors avesats a grimpar en grans

parets. El barranc és tancat per tots els costats, i el camí va pel pas entre els cingles. Antigament havia estat un barranc molt concorregut per carboners. Les càrregues de carbó vegetal, a llom de mules, no podien passar pel camí del barranc per on ens introduïm a la vall, sinó que havien de sortir amunt, a cercar el vessant nord.

Estem al costat del congost de Terradets una de les zones d’escalada més importants de Catalunya, gràcies als penya-segats que van quedar al descobert al formar-se el congost.

ITINERARI

Comença a la carretera C-13, hi ha dos camins un va directament a la Roca Regina i l’altre s’utilitza per agafar diverses vies d’escalada. És un itinerari circular, es pot deixar el cotxe a l’estació de Cellers o a l’antiga carretera que hi ha creuant el pont de l’embassament de Terradets; nosaltres continuem fins arribar al km 72 de la C-13, sota el pont aeri del ferrocarril que creua el barranc.  barrancdelbosc

Si us passeu per la carretera vella després del pont i abans de l’embassament trobeu la cova de Muricecs reoberta al públic de manera controlada des del 2010. Visitable i amb una població de quiròpters en protecció, prehistòrica i gestionada des del municipi de Llimiana per l’empresa Grimpada.

Roca Regina

El nostre itinerari, és un recorregut d’unes dues hores i escaig amb un desnivell de 120 i 200 m. S’ascendeix dels 370 als 800 m. Si venim de l’embassament i la carretera vella, haurem de creuar la carretera a l’alçada del túnel de Terradets, i passar per sota el pont del tren. Es passa per davant de la Roca Regina, i es continúa barranc endins per la gorja del barranc del bosc, per la seva dreta hidrogràfica. Trobem un rètol indicatiu, i un altre més amunt un altre.

Hem de deixar a la nostra dreta el corriol que prenen els escaladors que van a la roca Regina. Al cap de 23 minuts hi ha una excavació a la roca, segurament una antiga prospecció minera. Hi ha un sender que hi puja, però nosaltres prenem el ramal que baixa.

El camí guanya alçada mentres s’endinsa pel bosc, en un punt concret comença a descendir. Pas estret, curt, però impressionant. A l’arribar al llit del riu, cal decidir si tornar enrera o continuar fins a Cellers.

Davant nostre una mica a la dreta trobem la senyalització per pujar pel camí que segueix fent giragonses en fort ascens. S’arriba a un collet (583 m) al llom del serrat Pedregós, si anem cap a la dreta hi ha un camí que ens porta cap al cim de la Roca Regina (726 m). A l’arribar al coll el camí fa un tomb de 90 graus a l’esquerra, i continua planejant. El camí acaba en una pista de desembosc, es continua cap a la dreta, i fins arribar a l’estació de Cellers amb bar i alberg. Creuant la via arribem al pantà de Terradets novament.

Bibliografía:montsecexcursions pel montsecexcursionsperlarutatrenapeutremp

2015-04-04 16.30.04

 

Webs:

Etiquetes: , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]