L’Agrupació Regionalista

9 de maig de 2015

coventry garden-guanyadora

cartell_fira_2015

Cartell de la Fira Modernista de Terrassa, 2015.

Ja tenim la Fira Modernista aquí, enguany arriba a la 13a edició i des del biTer volem fer la nostra contribució modernista amb una immersió a una entitat, l’Agrupació Regionalista que va tenir un pes molt important dins de l’activitat cultural de la Terrassa del moment.

L’Agrupació Regionalista va protagonitzar el despertar de totes les activitats culturals a Terrassa, sobretot des de 1901, en què Francesc Pi de la Serra fou elegit president de l’entitat.

Al 1880 els catalanistes terrassencs acordaren construir una nova seu amb caire catalanista, l’Agrupació Regionalista.

Va ser una entitat que va tenir més repercussió en l’àmbit cultural que en el polític, i que va contribuir de manera decisiva en la introducció a Terrassa primer de la cultura modernista i tot seguit de la cultura noucentista. La nova societat es va instal·lar provisionalment en un local cedit pels germans Pompidor al Raval de Montserrat i, posteriorment es van traslladar al carrer de Sant Antoni fins que s’encarregà a Muncunill el projecte del nou edifici a l’actual plaça Mossèn Jacint Verdaguer, del qual en parlarem avuí. Aquest edifici de l’Agrupació fou enderrocat desafortunadament l’any 1960 per construir-hi la seu de Correus, que encara podem veure actualment.

54582

Seu de l’Agrupació Regionalista, 1910. Col·lecció: Baltasar Ragón. Autor: Climent Oliveró. Arxiu Municipal de Terrassa. Reg. 54582.

L’edifici, construït al 1906, es presentava dividit en dos cossos: el cos principal, que ocupava tota la profunditat del solar, presentava una façana de maó vist, de dos pisos, amb tots els buits amb formes parabòliques. Precisament és en aquest edifici on Muncunill utilitza per primera vegada l’arc parabòlic amb finalitats estructurals. Posteriorment l’utilitzarà també al Convent de les Josefines (1907), entre d’altres.

La planta baixa tenia un gran portal flanquejat per dues finestres més petites i un gran finestral al pis superior. Acabava el conjunt una coberta de dos aiguavessos amb un petit pinacle al mig que acollia un escut. Entre la planta baixa i el primer pis i a la façana principal hi trobàvem el rètol: Agrupació Regionalista, fet amb trencadís.

L’interior era de maó vist. Un cancell i un passadís portaven a una gran sala central, coberta per una successió d’arcs parabòlics que ocupaven tota l’alçada de l’edifici. Aquesta tenia a l’extrem oposat un escenari, també amb formes parabòliques i una tribuna. Respecte al mobiliari i la decoració en sabem poca cosa. Només tenim una referència d’una pintura decorativa realitzada per en Joaquim Vancells.

Sembrariquer

La Sembra. Tarrasa: La Industria de Morral y Cadevall, 1901-1915.

L’Agrupació utilitzava com a principal portaveu de l’entitat la revista cultural La Sembra. Fou una de les revistes més actives de la premsa terrassenca i assumí el protagonisme pel que fa a la difusió a Terrassa del modernisme literari.

La publicació va aparèixer amb motiu de l’Exposició Local de 1901, i molt poc després s’inicià la publicació periòdica del setmanari, el primer número de la qual és de 5 de gener de 1902.

Una de les activitats principals de la revista fou fer-se ressò de les visites a la ciutat de Joan Maragall i Adrià Gual. Són uns anys d’aproximació entre catalanisme i modernisme i la revista al igual que l’entitat que la sustenta vol jugar aquest paper.

Pel que fa  a assaig la col·laboració literària més important de la revista és la de Joan Llongueras i les seves Ínfimes cròniques d’alta civilitat (signades amb el pseudònim Chirón), però que cal relacionar-ho més amb Eugeni d’Ors i amb l’influència del Noucentisme que no pas amb el Modernisme. D’entre els textos literaris narratius apareguts a La Sembra cal destacar els contes populars i les llegendes, un material ben típic en aquest tipus de revistes.

Per aquest post hem escollit parlar-vos d’una de les capçaleres del setmanari, dissenyada per Alexandre de Riquer, de clara influència pre-rafaelita, de molta qualitat i amb una estètica plenament modernista. Hi podem veure una figura femenina alada que deixa caure -sembra, en al·lusió al títol de la revista- una pluja d’estels i flors, símbol dels nous ideals.

tripticagrupacioregio

Programa de l’Agrupació Regionalista. 1902. Biblioteca Central de Terrassa.

També us volem mostrar un programa de les activitats de l’Agrupació, que conservem a la Biblioteca Central de Terrassa. Es tracta d’un programa referent a un concert de música coral que el cor de l’Agrupació va realitzar al 1902 a la Festa Major de Sant Andreu de Llavaneres. El cor estava dirigit pel mestre Joan Llongueras, músic i també un dels noms que representà millor la influència del modernisme en la literatura terrassenca. I el repertori estava format per cançons emblemàtiques i de caire catalanista com ara L’Emigrant, Muntanyes del Canigó, i també una cançó composada pel mateix Alexandre de Riquer.

BIBLIOGRAFIA SOBRE L’AGRUPACIÓ REGIONALISTA
-FREIXA,M. Modernisme i noucentisme a Terrassa : Xarxa de Biblioteques Soler i Palet, 1984. ISBN: 8439813503

Art nouveau en projet=Art Nouveau in progress: [catàleg de l’exposició]. Bruxelles : Réseau Art Nouveau Network, 2003.

-FREIXA, M. Lluís Muncunill (1868-1931) arquitecte. Barcelona: Caixa de Terrassa. Lunwer, 1996. ISBN: 8477824177

-AULET, Jaume. “El modernisme a Terrassa. L’empremta literària”. A Terme núm. 24, 2009. També a internet en pdf.

-Per saber-ne més d’edificis modernistes desapareguts a Terrassa podeu consultar el blog de l’historiador terrassenc Joaquím Verdaguer.

-Enllaç a La SembraTarrasa: La Industria de Morral y Cadevall, 1901-1915.

I per si en voleu saber més sobre el modernisme terrassenc, aquí teniu aquesta guia de lectura que us hem preparat:

-I tota la informació de les activitats de la Fira a:  Fira Modernista.

Que gaudiu de la Festa!

Etiquetes: , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]