Apunt de cine. Incendies

13 de maig de 2015

Incendies (2010). Direcció: Denis Villeneuve.

incendies bona

Una imatge impactant serveix per introduir la història. Uns nens de cap rapat, desproveïts d’identitat, ben formats en fila i preparats per la guerra. L’escena, plena de força, ens prepara per una violència implícita que acompanya a la cinta en molts moments. INCENDIES1Aquesta imatge, d’entrada sembla inconnexa amb la trama que està a punt de començar, però s’entén cap al final, quan s’acaba tancant el cercle i trobem el sentit de tot plegat. Villeneuve presenta un thriller psicològic on un assumpte familiar esdevé el fil conductor que ens endinsa en una història on, passat i  present van de la mà i que relata com drames viscuts a la guerra, arriben a traspassar generacions; tot i semblar fets llunyans en l’espai i en el temps.                                                                        

L’acció comença quan els bessons Simon i Jeanne Marwan, reben de mans d’un notari amic de la família el testament de la seva mare; sempre distant vers ells i qui poc abans de morir havia emmudit inexplicablement. Són dos sobres que hauran d’entregar al seu pare, qui creien mort, i a un germà desconegut per ells fins aleshores. Malgrat el desconcert inicial per l’estrany del cas, tots dos acaben acceptant la comesa; la qual desemboca en la descoberta d’un passat que condicionarà el futur i que sacsejarà el present amb virulència.

bona_Incendies_movie_stills_1

 

Els germans es traslladen a Líbia on, tot seguint les passes d’un temps de guerra intenten reconstruir el passat de la seva mare per comprendre el seu comportament al present. Nawal viu immersa en una època de conflicte religiós cristià-musulmà i és víctima d’un atemptat a mans de fonamentalistes cristians quan viatjava en un autobús. 

mitjaIncendies_Villeneuve

Ella salva la vida pel sol fet de ser cristiana, però maten una noia davant seu. Aquesta acció marcarà a foc la seva vida. En un rampell d’ira, com a venjança per l’assassinat de la noia, mata un dels líders cristians i acaba a la presó, on es víctima de tortures i violacions permanents. Tot i els maltractaments, la femme qui chante, com la recordaven a la regió, mai apagà la seva veu i es passà dia i nit cantant.

Durant aquest temps a la presó, entra en escena un personatge cabdal per acabar de lligar la traumàtica història de la mare i que, finalment sembla ser la peça última d’un trencaclosques massa enrevessat on el destí és especialment capriciós.

Així doncs entren en escena dos mons paral·lels que es retro alimenten; d’una banda, el passat, que ens relata la guerra, i d’altra, el present, que es basa principalment en la cerca de respostes d’aquell temps.
La estructura narrativa s’assembla a la de l’art dramàtic tan en quant explica les històries per actes, anunciant el personatge o les situacions que es disposa a presentar. Aquesta manera d’estructurar el film s’explica fàcilment si saps que Incendies és una adaptació de la obra de teatre del director Wajdi Mouawad, qui visqué la seva infantesa al període de la guerra civil libanesa.

La pel·lícula avança a ritme lent, amb plànols i diàlegs llargs que es trenquen amb els salts temporals de la història, molt intensa emocionalment parlant. Trobem escenes de gran força visual, com per exemple la del autobús incendiat amb primer plànol de la cara de Nawal, totalment en estat de shock; o la inicial dels nens-soldat, amb la mirada perduda en un horitzó poc esperançador.ultimabonaincendies-535x301

A destacar Lubna Azabal en el paper protagonista. Mostra un ventall ampli de registres dins el personatge de Awal. Encarna sentiments tan contradictoris com l’amor i l’odi o la venjança i el perdó. Mélissa Désormeaux-Poulin, també brilla amb llum pròpia com Jeanne Marwan, personatge bàsic per fer avançar una història on les interpretacions femenines són especialment bones i tenen un pes específic i simbòlic molt important.

El director canadenc compta amb un repertori força heterogeni, on predomina el gènere policíac de caire dramàtic amb títols interessants com Maëlstrom al 2000 o Prisioners al 2013. Una altra pel·lícula important dins la seva filmografia fou Next floor, amb la qual va guanyar el premi al millor curtmetratge de ciència ficció al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (Sitges 2008). Un any més tard, a Polytechnique, ens narra la matança que tingué lloc a la universitat de Montreal al 1989, un drama basat en fets reals.

Tornant a Incendies, detallo alguns del mèrits recollits a festivals diversos:
Oscar 2010: nominada a Millor Pel·lícula de parla no anglesa.
Premis BAFTA 2011: nominada a Millor Pel·lícula de parla no anglesa.
Festival de Toronto 2010: Millor Pel·lícula canadenca.
Festival de Valladolid Seminci 2010: Millor Guió i Premi del Públic.
Un final totalment demolidor et sorprendrà. D’aquells pels que val la pena esperar, dels que preferiries que no traspassessin la línia de la ficció, dels que et fan reflexionar sobre l’odi que poden generar els éssers humans entre si. Simplement brillant.

Aquí us deixo el trailer per anar fent boca. Que la disfruteu!!

YouTube Preview Image

Incendies [DVD] Barcelona: Cameo, 2011.

Cerca al Catàleg de la bct xarxa.

Escrit per: Miguel Àngel Castillo

Etiquetes: , , , , , , , ,

3 Responses to Apunt de cine. Incendies

 1. […] La versió cinematogràfica Incendies al catàleg de la bct xarxa i la ressenya de la Glòria al biTer. […]

 2. Miguel Castillo on 13 de maig de 2015 at 15:10

  Moltes gràcies pel teu comentari aiguadelafont…
  Prenc com a recomanació dins la recomanació la lectura de “Anima”. Espero que t’agradi i sigui fidel a la obra teatral de Mouawad.

 3. aiguadelafont on 13 de maig de 2015 at 13:20

  Gràcies per aquest nou Apunt!
  Només conec Mouawad de la lectura de “Ànima”. Lectura que em va commoure fins al moll de l’òs, per dir-ho ras i curt. No he vist cap de les peces teatrals, malgrat s’ha representat ben a prop de casa. Sé, i més després de la teva recomanació, que res que provingui de Wadji Mouawad no en deixarà indiferent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]