Joana Biarnés, pionera del fotoperiodisme

8 de juliol de 2015

coventry garden-guanyadora
BIARNÉS, Joana. Juana Biarnés: a contracorriente. Madrid: La Fábrica, cop. 2015.

“La fotografia és, més que res, una manera de mirar. No és la mirada en sí mateixa.” Aquesta frase de Susan Sontag (Nueva York, 1933), reflexa a la perfecció l’obra de la fotògrafa terrassenca Joana Biarnés.

Biarnes_4272_C.Castro

Joana Biarnés i Jaume Casanovas a l’estudi fotogràfic

Pionera en el fotoperiodisme, l’obra de la Joana Biarnés és plena de continguts i molt suggeridora, reflexa la realitat social d’una època, a la vegada que ens endinsa en els personatges del moment. En paraules d’ella mateixa el vell ofici de fotògraf no consisteix en fer fotografies, sinó el de fer la fotografia, expressar mitjançant la imatge capturada la realitat del moment, i això és el que ens ofereix aquest llibre, un conjunt de quaranta vuit imatges que ens fan reviure els personatges i l’interès periodístic del anys seixanta i setanta.

El llibre comença amb una magnífica introducció de Jordi Rovira a les vivències de la fotògrafa terrassenca, a la que segueixen les reproduccions fotogràfiques d’algunes de les seves obres més representatives, tractades amb el característic blanc i negre de l’època ple de contrast i detall. Així podem trobar des de les úniques fotografies dels Beatles dins l’avió fetes en el vol Madrid Barcelona durant la seva actuació a Espanya, ara fa cinquanta anys, fins a la fotografia nocturna de l’aniversari del cantant Raphael a la Plaça Roja de Moscou, tot un atreviment per l’època,  passant per retrats del ballarí Rudolp Nureyev , els d’uns nens víctimes de la guerra d’Alger, o els de l’aristocràcia i societat més planera  del moment.

Un llibre molt recomanable per a un públic de totes les edats: als més joves els apropa a conèixer la societat del blanc i negre, i als més grans, fa reviure els records d’una època ja llunyana.

Font de la imatge: Cristóbal Castro

Altres llibres de i sobre la Joana Biarnés a la bct xarxa:

-BIARNÉS, Joana. El rostre, l’instant i el lloc: fotografies 1960’s-1970’s. Terrassa: Ajuntament de Terrassa, 2014.

-NAPOLEÓN, Anaïs et alii. Fotògrafes pioneres a Catalunya. [Catàleg de l’exposició]. Barcelona: Institut Català de les dones, 2005.

Aquests dies i fins el 16 de juliol no us perdeu la magnífica exposició de la Joana Biarnés a l’Arxiu Tobella que es titula “La paràlisi cerebral des de la mirada de la Joana Biarnés”, organitzada per PRODIS.

Recomana: Jaume Casanovas

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]