En record a Daniel Blanxart

12 d'agost de 2015

coventry garden-guanyadoraDaniel Blanxart i Pedrals (Olesa de Montserrat, 1884-Barcelona, 1965)

Aquest 2015 fa 50 anys de la mort de Daniel Blanxart i Pedrals, que fou enginyer industrial i va destacar en la renovació de l’ensenyament tèxtil i en  la millora d’aquesta activitat productiva. Per altra banda va ser un gran aficionat a la música i un gran col·leccionista.

4Daniel_Blanxart_Pedrals_large

1) Daniel Blanxart i Pedrals

Des del biTer volem aprofitar aquest post  per apropar-nos a aquest important personatge terrassenc, conèixer-lo una mica millor i ser una mica més conscients de l’ empremta que ens ha deixat.

blanxart1Imatge_8

2) Fotografia de Daniel Blanxart donant classe a l’Escola d’Enginyers de Terrassa (al costat de la pissarra, de cara) (1924). Arxiu Família Blanxart

Va ser catedràtic a l’Escola d’Enginyers Industrials Tèxtils de Terrassa i professor a l’Escola Municipal d’Arts i Oficis de Terrassa, a l’Escola Industrial i a l’Escola de Belles Arts de Barcelona. Va ser el fundador i director del Laboratori d’Assaigs i Investigacions Tèxtils del Condicionament Terrassenc, laboratori pioner a Espanya en l’especialitat tèxtil que va assolir des dels primers moments un gran prestigi i va esdevenir un veritable centre d’investigació, assessorament i control de qualitat al servei de la indústria tèxtil.

BLANXARTFENTPROVES

3) Daniel Blanxart treballant al laboratori del Condicionament Terrassenc

Va fundar el Laboratori Tèxtil de la Mancomunitat de Fabricants de Teixits de Catalunya  i la Biblioteca Tècnic-Tèxtil de l’Institut Industrial de Terrassa. En el camp professional va registrar diverses patents, entre les quals el dinamòmetre continu.
El 1924 fundà l’Escola d’Arts i Oficis d’Olesa de Montserrat i des de 1926 feia classes a l’Escola Industrial de Barcelona. Entre 1930 i 1931 fou director de l’Escola Industrial de Terrassa.
Entre els seus treballs cal destacar els seus estudis sobre la fibra de ginesta, la retama i la seva utilització e importància com a planta tèxtil i paperera. Publicà a més, nombrosos articles científics, en especial a Catalunya tèxtil, de la que en fou un constant col·laborador, i va ser director de la secció tècnica de l‘Anuari d’Indústries Tèxtils.
Rebé nombroses distincions i fou membre de diverses associacions com ara l’Associació Nacional d’Enginyers d’Indústries Tèxtils.

blanxart2Imatge_33

4) Daniel Blanxart i el seu gramòfon

Per altra banda, també cal destacar la seva faceta com a col·leccionista musical, però era més que això, fou considerat un connoisseur, una persona que estimava profundament el que feia i ho investigava fins a obtenir-ne el màxim coneixement. Fou un dels grans melòmans de Barcelona. En comparació amb la d’altres col·leccionistes catalans, la seva discoteca era, probablement, la més variada i ben dotada. La discoteca Blanxart era un exemple d’ordre i precisió, basat en un sistema propi de classificació visual.

Gràcies a la Biblioteca de Catalunya i a l’exposició que li va dedicar aquest mateix any, hem pogut conèixer el seu llegat, format per una extraordinària discoteca personal de 4.000 exemplars, una col·lecció significativa de rotlles de pianola, més un conjunt de catàlegs comercials molt rars.

Va impulsar al 1954 la fundació de la Delegació de Joventuts Musicals de Terrassa, de la qual fou l’indiscutible promotor, no solament pel fet d’aportar la idea (que ja es desenvolupava en molts països d’Europa), sinó també perquè fou capaç d’aconseguir la legalització de l’entitat, en un moment en que estava prohibit crear associacions de cap mena, i en relació a aquest tema publicà  Comentarios y poemas musicales  i Teoría física de la música.

Lligat a la ciutat de Terrassa va ser també president del Centre Excursionista de Terrassa del 1912 al 1914.
Per acord del Ple de l’Ajuntament del 5 de maig de 1950 Daniel Blanxart va rebre el títol de Fill Adoptiu de la ciutat de Terrassa per la seva tasca docent i investigadora. Pels mateixos motius el 25 de gener de 1955 se li concedí la medalla de plata de la ciutat.

A Olesa de Montserrat hi ha un institut que du per nom IES Daniel Blanxart i Pedrals. A Terrassa, durant el curs 1972-73, s’aprovà la proposta que l’únic centre públic de la ciutat on s’impartien estudis de batxillerat (Instituto Mixto de Enseñanza Media) adoptara el nom d’Investigador Blanxart. Actualment és l’IES Investigador Blanxart. Al febrer de 1975 es va inaugurar un monument  en la seva memòria al Parc Municipal d’Olesa de Montserrat, obra de l’escultor local Amadeu Paltor i Voltà.

Si voleu conèixer la bibliografia entorn d’aquest autor, en les seves diferents facetes:

BIBLIOGRAFIA. Daniel Blanxart, autor. Ensenyament tèxtil

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Accidentes de fabricación y defectos específicos en la manufactura de las fibras artificiales y sintética. Tarrasa : Escuela Especial de Ingenieros Industrias Textiles, 1954. (última Lliçó. 17/11/1954).

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Biblioteca técnico-textil. Tarrasa : Instituto Industrial, 1952.

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Cálculos y problemas textiles. Barcelona : Imp. A. Ortega, 1959.

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Carbones minerales y aceites lubrificantes. Barcelona : Tip. Molero, [19–?].

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Cómo lograr facilmente una gran mejora en la calidad de los hilos. Barcelona : Conferencia Internacional de la Técnica Textil, 1954.

BLANXART I PEDRALS, Daniel. Consideraciones sobre la creación de un Instituto Nacional de Investigaciones Textiles. Tarrasa. Escuela de Ingenieros de Industrias Textiles, 1949.

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Desgrase, colorantes, aceites, tejidos.Tarrasa : Acondicionamiento Tarrasense. Laboratorio, 1919 (Impr. La Industria de Morral).

-BLANXART PEDRALS, Daniel. “El Excmo. Sr. D. Alfonso Sala, Conde de Egara, y la Escuela Industrial de Tarrasa”. Dins: Ingeniería textil (Barcelona), año XII, núm. 54 (julio 1945), p. 150-156.

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Ensayo de los hilos. Barcelona : Ortega, 1930.

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Formulario de teoría de tejidos. Barcelona : Imp. A. Ortega, 1947

-BLANXART PEDRALS, Daniel. La industria textil. Barcelona: Imp. A.Ortega, 1949.

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Materias téxtiles. Barcelona: Imp. A.Ortega, 1954. Disponibles altres edicions del 1921 i del 1935.

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Normas para determinar el grado de solidez de los colores sobre lana. Tarrasa : Laboratorio Acondicionamiento Tarrasense, 1934. (2 edicions en català i en castellà).

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Origen y desarrollo de la enseñanza téxtil en España : lección inaugural del Curso Académico 1962-63 con motivo de la solemne inauguración oficial del nuevo edificio del Centro. Tarrasa : Escuela Técnica Superior de Ingenieros Industriales, 1962.

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Programa de tecnología textil : 1º y 2º cursos. Barcelona : Imp. La Renaixensa, [19–?].

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Problemas de tecnologia textil. Barcelona Imp. A. Ortega, 1926. (Disponible una altra edició del 1948).

-BLANXART  PEDRALS, Daniel. La Retama : su utilización e importancia como planta textil y papelera. [Tarrasa : Imp. Ortega], [1939]. (Fet amb paper de retama i publicat l’any 1939).

-BLANXART  PEDRALS, Daniel. Tisaje mecánico. Barcelona : Imp. A. Ortega, 1959. (Disponible una altra edició del 1949).

-BLANXART  PEDRALS, Daniel. Selfactina : descripción, funcionamiento y cálculos de la selfactina : tipo Platt. Barcelona : Imp. A. Ortega, 1925.

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Selfactina: estudio detallado del plegado y sus defectos: continua, plegado, torsión y tensión del hilo. Principales perfeccionamientos. Digitalitzat al Fons antic de la UPC. Patrimoni bibliogràfic històric de les Biblioteques de la UPC.

BIBLIOGRAFIA. Daniel Blanxart, musicòleg.

-BLANXART  PEDRALS, Daniel. Teoría física de la música : acústica, bases de la música, instrumentosBarcelona: Bosch, 1958.

-BLANXART PEDRALS, Daniel. Comentarios y poemas musicales. Barcelona : Bosch, 1947.
-BLANXART  PEDRALS, Daniel. Breve resumen histórico de la música.Tarrasa : Radio Tarrasa, 1952.

-Enllaç a l’exposició: Daniel Blanxart, la passió per la músicaWeb de l’Exposició

BIBLIOGRAFIA. Altres escrits de Daniel Blanxart.

-TORRELLA NIUBÓ, F. Las colecciones del Museo Textil Biosca: breve historia del tejido artístico a través de una visita al Museo. Tarrasa, El Museo: 1949. (pròleg de Daniel Blanxart).

“A la memòria d’Eugeni Ferrer”. Dins: Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (Terrassa). Any 17, núm. 93 (gener-febrer 1935), p. 109-110.

 

BIBLIOGRAFIA. Sobre Daniel Blanxart

-FREIXAS I VIVÓ, Josep. Musiquer terrassenc : 224 fitxes biogràfiques. Terrassa : Fundació Torre del Palau, 2011.

-PLANS CAMPDERRÓS, Lourdes. Terrassa recull gràfic. Barcelona : Efadós, 2007. p. 501-507: il.

-“Daniel Blanxart i Pedrals”. Dins: Guia de fons. Terrassa : Ajuntament de Terrassa, 2010. p. 185-186.

-DEU BAIGUAL, Esteve. “El Condicionament Terrassenc : (1906-2000)”. Dins: Història industrial III. Terrassa : Diari de Terrassa : Lunwerg Editores, 2002. p. 113-127

-MORERA GARCÍA, Santiago. Semblanza del profesor Daniel Blanxart i Pedrals : tres recuerdos a su memoria. Terrassa : Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials, 1974. (Notes publicades en el diari Tarrasa Información arran de la mort del professor Daniel Blanxart).

-PLANXART I VILLACAMPA, Manuel. “Aportació per a una història del Centre Excursionista de Terrassa” dins Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa. Quarta època, gener-juny 1998, núm. 96-97, pàgs. 316-318.

WEBGRAFIA

Daniel Blanxart a la wikipèdia

Font de les imatges:

-1 i 2) Exposició: Daniel Blanxart, la passió per la música. Del 3 de febrer al 7 de març de 2015. Procedència: Arxiu Família Blanxart.

-3) PLANS CAMPDERRÓS, Lourdes. Terrassa recull gràfic. Barcelona : Efadós, 2007. p. 501-507: il.

-4) https://ca.wikipedia.org/wiki/Daniel_Blanxart_i_Pedrals

 

Etiquetes: , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]