Des de Corçà fins l’ermita de la Portussa seguint fins la bocana de Mont-rebei

2 d'octubre de 2015

escampemoriginal2-1

Anem amb cotxe fins a Corçà a la Noguera Pallaresa (Lleida), dins la Serra del Montsec. La ruta proposada de l’ermita de la Portussa i la bocana de Mont-rebei, és un recorregut de 5 hores i 30 minuts. S’ha d’anar fins a Balaguer, i prendre la C-12 atravessant el pont del riu, que va cap a Àger; i dos km abans d’arribar a Àger cal girar a l’esquerra per Agulló, des d’on s’arriba a Corçà.

Sortim de Corçà per una pista, i en uns vint minuts s’arriba a la Plaça de la Portussa. Durant anys havia servit de descarregador i carregador de carbó que s’extreia de les actives mines de Corçà, hi arribava a costelles de muls i matxos, i en marxava en camió. Avui, la majoria d’instal.lacions mineres són sota les aigües de l’embassament de Canelles. S’agafa un corriol carener que de seguida va pel vessant obac i passa per sota de les ruïnes d’un castellot. En mitja hora es passa per l’ermita de la Portussa, arrapada a collibè d’una cresta extraordinàriament espectacular que governa la sortida del pas de Mont-rebei. La petita església, documentada el 1162 amb el nom de “La Pertusa”, està formada per una sola nau amb absis i coberta exterior de lloses. Es conserva força bé. En destaca l’absis damunt la base de la roca. Fou la capella del castell de Sant Llorenç, ubicat al Montsec d’Ares i del qual es conserva una torre. La seva funció era de vigilància per barrar el pas a la vall d’Àger i controlar el congost de Mont-rebei. Posteriorment va esdevenir església parroquial de Corçà. Actualment té la categoria d’ermita i es celebra un aplec a començaments d’estiu.

“[…]El lloc de la Pertusa s’ha de relacionar amb el topònim rupem Espatellam, documentat des del 1060, quan Arnau Mir de Tost i la seva muller Arsenda concediren a l’abadia d’Àger el castell d’Espadella juntament amb la seva església. Cal veure en aquest document la primera referència sobre l’església de la Pertusa. Al segle XII el nom d’Espadella desapareixerà i serà substituït pel topònim la Pertusa. En la butlla lliurada per Alexandre III a Sant Pere d’Àger l’any 1162, on figura el patrimoni de l’abadia, ja hi apareix la jurisdicció sobre l’església de la Pertusa. L’any 1209 és documentada en el testament de Guillem de Montfalcó”[1].

Diu una llegenda que mentres pasturava un ramat, un pastor de la zona va fer una troballa d’una imatge. En anar a la població a ensenyar-la havia desaparegut. Tornà l’endemà al mateix lloc, però en anar a ensenyar-la altre cop, desaparegué i així fins a tres vegades. Van decidir fer una ermita propera al lloc de la troballa, i quan estigué feta hi va portar la imatge de la Mare de Déu que romania en aquest cim. També de l’ermita va fugir fins a tres vegades, i la trobaven al cim. Fins que es decidí fer l’ermita al lloc de la troballa d’on no ha fugit cap vegada, perquè pot contemplar la bellesa que s’estén als seus peus. Es deia que aquell que aconseguia donar la volta senzera a l’ermita, fet difícil degut al seu emplaçament al cingle,se li concedien els favors celestials que demanés.

Al peu de la Portussa hi havia un pont que permetia als estadants de Fet, Montfalcó i Estall d’anar al mercat a Àger. El riu no separava sinó que vertebrava. Per sota de l’ermita hi ha quatre vies ferrades dos d’iniciació i dos d’alt nivell que no seguim.

Anem enrera  i de nou a la plaça de la Portussa, el camí segueix molt pel pendent creuant pel barranc de la Pardina, fins la casa en runes de la Pardina. I una hora després a poques passes de l’arrencada d’un camí hi ha una font. Estem de camí cap el Castell de Sant Llorenç. Es veu dalt d’una penya majestuós. Es davalla lleugerament, se supera un nou caire i es pot veure la majestuosa bocana del pas de Mont-rebei i l’estratègica torre dels Moros o castell de Girbeta a l’altre extrem.

[1] http://www.caminsdemuntanya.com/monum/noguera/pertusa1.htm

Bibliografia:

alpinamontrebeimontsec

patrimoninaturalmontsecpramesexcursions pel montsec

Etiquetes: , , , , , , , , , , ,

One Response to Des de Corçà fins l’ermita de la Portussa seguint fins la bocana de Mont-rebei

  1. Glòria Soler on 2 d'octubre de 2015 at 15:40

    A mi el Congost de Mont-Rebei m’encanta, és un dels paisatges més espectaculars de Catalunya!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]