El Nadal fa llegir… amb gust terrassenc

14 de desembre de 2015

arlliBRE de Nadal amb recomanacions terrassenques
Aquest any el menú de les recomanacions nadalenques amb gust terrassenc ve ben farcit amb una mica de tot: conte infantil, misteri, història, poesia, art i cinema. Trieu i remeneu…

Antoni PadrósAntoni Padrós: pertorbador de consciències = disturber of consciences. Terrassa: Ajuntament de Terrassa. Servei de Cultura: Terrassa Arts Visuals, 2015. ISBN: 9788415421108.

Potser no el coneixeu, és Antoni Padrós, un artista singular terrassenc, pintor i cineasta. Tal com diu el títol del llibre: pertorbador de conciències, ja suggereix que prové del cinema més underground i transgressor. Poc conegut a casa nostra però amb un gran reconeixement internacional.
Aquest catàleg prové de l’exposició antològica retrospectiva impulsada per l’Ajuntament de Terrassa i dedicada a aquesta autor.
Entreu, llegiu i mireu, però potser no en sortireu indemnes!

Coincidencias imposiblesGUIJARRO, JOSEP. Coincidencias imposibles: cuando el universo conspira a tu favor… o en tu contra. Barcelona: Cúpula, 2015. (Enigmas) ISBN: 9788448020361.

Aquest és l’últim llibre de Josep Guijarro, que presenta una extensa obra dedicada a aquests temes de misteri.
Aquest llibre documenta innombrables casos de coincidències i intenta explicar-les científicament.
Des de serendípies, els descobriments científics casuals, fins a l’anomenat ESP, que consisteix en la capacitat d’aconseguir informació sense utilitzar els cinc sentits, fins a l’angelogia, de la qual s’ha disparat en els últims anys el nombre de seguidors.
En fi, són temes que en siguem més o menys afins o creients, o digueu-li com vulgueu, qui més qui menys ha tingut consverses, o fins i tot etapes de la vida més proclius a pensar en aquest tipus de fenòmens. Si sou d’aquests, ja sabeu, doneu un cop d’ull a aquest llibre i endinseu-vos en els innombrables i increïbles exemples que hi trobareu.

Els jocs de l'aviPUJOL, Marcel; PLA, Sílvia. Els jocs de l’avi. Terrassa: Mútua Terrassa, 2015. ISBN: 9788484128502.

Aquest és un dels contes que des de 2010 edita Mútua de Terrassa, coincidint amb la Diada de Sant Jordi. Els jocs de l’avi, com ja podem deduir pel mateix títol tracta de les relacions entre avis i néts.
En aquest cas passen una tarda un avi i els seus dos néts. És una història actual, per tant us podeu imaginar que els dos nens estaven entretinguts amb els seus mòbils, tauletes tàctils, etc… i no li feien gaire cas al seu avi.
Doncs bé aquesta història va d’això, com se les empesca l’avi perquè els seus néts treguin la vista dels aparells electrònics i puguin jugar una estona tots junts. I no us puc dir res més. Descobriu-ho vosaltres mateixos!

Abecedari poèticCOMELLES, Salvador; RUIZ, Àngels. Abecedari poètic. Barcelona: Cruïlla, 2015. (El vaixell de vapor. Sèrie blanca ; 96) ISBN: 9788466137522.

Tinc la sensació que Salvador Comelles s’ho ha passat molt bé escrivint un poema per a cadascuna de les lletres de l’abecedari. Aquesta és la primera impressió que vaig tenir quan vaig començar a llegir els poemes. La diversió i el joc que fa amb les lletres i les paraules es contagia d’immediat. A veure si us passa també, ja ens ho explicareu.
Comptem també amb les fantàstiques il·lustracions de l’Àngels Ruiz. No us el perdeu: divertit, emotiu i eloqüent.
Us en trio un parell, el de la f i el de la g:

f
El fanal fa llum,
la flor fa olor;
el foc fa fum,
el fum fa pudor.
La ferida fa mal.
Em fas un petó?

g
La granota i el gripau
s’han jugat en una bassa
qui dels dos fa el millor salt
(el qui perdi és un babau).
Ella fa un doble mortal,
però el gripau vol córrer massa
i al final… rellisca i cau.

Quina lletra de l’abecedari us agrada més per fer-ne un poema? Entreu i remeneu, que n’hi ha de tots els gustos i colors.

Del petit taller a la gran fàbricaGUMÀ I ESTEVE, Ramon. Del petit taller a la gran fàbrica. Terrassa: Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya; Barcelona: Dalmau, 2015. (Patrimoni industrial. Temes ; 4) ISBN: 9788423208029.

Interessant estudi sobre la arquitectura industrial a Catalunya (segles XVIII al XX) i la seva evolució, acompanyat de dibuixos i fotografies que complementen el text.
De Terrassa surten referenciats diferents edificis, entre ells el Vapor Aymerich, Amat i Jover (seu actual del mNACTEC), com un exemple en l’ús del tipus d’edifici anomenat shed, que no té limitacions de llargada ni d’amplada, perquè la il·luminació es fa per la coberta.
El Vapor Galí, també apareix referenciat, com un exemple de naus que s’adapten a la configuració del solar, i que deixen patis interiors de circulació, ventilació i il·luminació.
Actualment aquest vapor està desaparegut, només es conserva la xemeneia, i per cert el tenim aquí al costat de la Biblioteca Central de Terrassa.
També com a noves formes d’experimentació en quan a nous materials i noves solucions creatives se’ns parla de la fàbrica Marcet i Poal i la fàbrica Pere Font Batallé, que són exemples d’innovació sobretot en relació a les estructures de la coberta dels edificis.
En definitiva, en aquest llibre hi trobareu un trosset de la història de Catalunya.

50 històries de Terrassa50 històries de Terrassa. Fets, vivències i documents. Terrassa: Fundació Torre del Palau, 2015. (Àmfora: 17) (Els llibres de Terrassa) ISBN: 9788494182488.

Aquest llibre aplega el recull de 50 documents que fan referència a 50 esdeveniments històrics, cabdals per la nostra ciutat, explicats d’una manera amena i amb no més de tres pàgines. Des de l’Edat Mitjana fins a l’actualitat, i amb la participació de diferents historiadors que han pogut revisar la documentació i actualitzar-ne les hipòtesis.
Des del document més antic de l’Arxiu Històric de Terrassa, un full de pergamí provinent d’un còdex, escrit en lletra visigòtica i datat al segle IX fins a un fons produït en format íntegrament digital sobre el moviment 15-M a la nostra ciutat. Entremig, no cal dir-ho, molts aconteixements històrics molts documents, us en farem un tastet: un document de Pau i Treva de l’any 1063, el més antic consevat a Catalunya; l’acta de consagració de Santa Maria d’Ègara; oci, lleure, bruixes, bruixots i bandolers a la Terrassa medieval i moderna. I ja en el segle XVIII, alguna de les conseqüències de la guerra de Successió a Terrassa; Joaquím de Sagrera i la seva relació amb la Guerra del Francès. I ja en el segle XX, la dissolució de l’antic poble de Sant Pere, l’ambient cultural a principis de segle XX, o la proclamació de la II República.
Tal com ens diu el director de l’Arxiu Històric Comarcal, en Joan Soler, Terrassa disposa d’un patrimoni documental imponent, tant per la quantitat com per la qualitat dels seus fons i amb aquest llibre tenim l’ oportunitat de treure el cap a l’època o aconteixement històric que ens desperti més interès o curiositat i fer-ne un petit tast. Si us quedeu amb ganes de saber més coses, al final del llibre trobareu el llistat dels documents amb una fitxa i recursos bibliogràfics que ens perpetran endinsar-nos-hi una mica més. Cinquanta treballs que us permetran de ben segur incrementar el coneixement de la història local.

Història dels gegants de Sant Pere de TerrassaMARTÍNEZ, Pere; ABAD, Tània. Història dels gegants de Sant Pere de Terrassa. Terrassa: Associació de Veïns de Sant Pere de Terrassa, 2015.

Aquí teniu una història força divertida i entretinguda sobre l’origen dels gegants de Sant Pere de Terrassa. Des del Casal de Sant Pere organitzen una expedició per anar al país dels gegants. Una vegada allà demanen audiència amb el rei d’aquest curiós país, que malgrat les dificultats els hi concedeix una bessonada de gegants que estava a punt d’arribar. I si voleu saber més coses sobre com va anar tot: el part, la infància, l’adaptació al poble, etc… haureu de llegir aquest conte.


Art nouveau & écologie: mélangesArt nouveau & écologie: mélanges = Art Nouveau & ecology: miscellany
. [Catàleg de l’exposició] Bruxelles : Arlette Verkruyssen, 2015.

El modernisme terrassenc és present en aquest llibre que tracta sobre art noveau i ecologia, que fa un recorregut per les diferents ciutats i regions europees i americanes més representatives en quan a aquesta temàtica
Terrassa hi participa amb un article sobre l’exposició L’herbari modernista, que es va dur a terme al Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa. En aquest cas s’estudien els diferents elements florals i vegetals presents en els teixits modernistes. Gràcies a la col·laboració amb l’Institut de Ciència i Tècnica Mediambientals de l’UAB es van detectar més de 162 espècies florals, que inspiraren en major o menor grau als artistes modernistes. Cal destacar però que la majoria de representacions, un 80 % aproximadament, eren més recreacions florals imaginades per l’autor, que no pas execucions fidels.
No us perdeu doncs l’oportunitat d’endinsar-vos en aquest món propi que recrearen els modernistes, on Terrassa hi té un destacat paper protagonista.

Terrassa fa Nadal (#TerrassafaNadal) i el Nadal fa… llegir! Avui novetats nostrades i demà… Demà més! No deixis de seguir les recomanacions de Nadal i gaudeix de l’especial Nadal a la teva biblioteca.

Etiquetes: , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]