Arribem Nadal i a la fi d’un any que ha tingut molta activitat pel que fa a la publicació de còmics amb nombrosos treballs de molta qualitat i molt variats, amb retorns il·lustres com el de Corto Maltes, però d’això ja en parlarem. En l’actualitat el novè art viu una edat d’or i l’hem d’aprofitar. No cal dir que la situació econòmica i social no ha millorat gaire pels que som mortals. És per això que us animo a què us deixeu anar per la gran quantitat d’oportunitats que teniu per viure altres mons i altres vides a través dels còmics. Us desitjo que comenceu l’any amb les millors perspectives possibles i que ens retrobem, com sempre, amb més tinta i color.
Ara us faig algunes recomanacions, no totes les que voldria, però a la biblioteca teniu molt material nou esperant a ser devorat per vosaltres!
SCHUITEN, François; PEETERS, Benoît. Las murallas de Samaris. Barcelona: Norma, 2015. (Las ciudades oscuras) ISBN: 9788467918618.
Que el cicle de Las ciudades oscuras de François Schuiten és una obra mestra del novè art és una obvietat incontestable. El que realment celebrem és que Norma Còmics hagi tornat a reeditar el primer volum i que estigui projectat reeditar totes les narracions de la sèrie, amb el regal d’històries afegides que en el seu moment no van ser publicades. Les muralles de Samaris és un còmic que ofereix un guió excepcional de Benoît Peeters, ple d’imaginació i simbolisme, i un treball de dibuix que dota d’una personalitat inconfusible al conjunt d’obres. És un enorme plaer gaudir de les al·lucinants, impossibles, modernistes i barroques arquitectures de François Schuiten, arquitecte i per sort nostra dibuixant de còmics. També ho és endinsar-se al món màgic i paral·lel de les ciutats fosques, plenes de misteris, esoterismes i referències literàries. Per a paladars molt però que molt fins.
Si no l’heu llegit encara, no sabeu que és un còmic de qualitat. La biblioteca us el facilitarà. A què espereu?
FAYOLLE, Marion. Los traviesos. Madrid: Nórdica Libros, 2015. (Nórdica cómic) ISBN: 9788416112760.
Una de les sorpreses d’aquest any. Còmic minimal i surrealista, sense text, més proper al que anomenem llibre d’artista, en aquest cas de la francesa Marion Fayole. Resulta molt atractiu que l’autora opti pel concepte i no per l’ús de la paraula. És el punt fort d’aquest treball, doncs, darrere de l’aparent simplicitat s’amaga una gran capacitat de sintetitzar fets de les relacions sexuals i de la parella, dels rols que cadascú assumeix i de les ambigüitats que es manifesten. Fayole, que treballa regularment per les pàgines del New York Times, ens ofereix un món sexual ple de paradoxes i ironia i una gran quantitat d’humor, signe que evidencia la gran intel·ligència d’aquesta autora.
Aquest còmic fa vàlid allò de “al pot petit hi ha la bona confitura”.
BURNS, Charles. Cráneo de azúcar. Barcelona: Random House Mondadori, 2015. (Reservoir gráfica) ISBN: 9788416195213.
Cráneo de Azúcar és la conclusió de la trilogia iniciada amb Tóxico i La colmena. Charles Burns és un dels nostres autors favorits per la seva capacitat de crear sensacions als lectors. No apel·la directament a la part racional de la narració sinó que interpel·la al nostre subconscient per aconseguir que el lector tingui diversos nivells d’enteniment de la història que vol explicar. Té un extraordinari domini per crear ambients desconcertants, inquietants i fins i tot terrorífics. El malson del protagonista, Doug, arriba a la seva fi i comença el vostre si el llegiu.
Obra mestra per fanàtics de David Lynch i rareses similars.
MEZZO; DUPONT, J.M. Love in vain: Robert Johnson 1911-1938 Hallorave. [Madrid]: Spaceman Books, cop. 2015. ISBN: 9788416417025.
Impossible no agenollar-se davant d’aquesta meravella. Dupont i Mezzo han realitzat un treball majúscul on cada pàgina és com una instantània que recull les vides d’aquell sud profund americà, ple de misèries, explotació i racisme, però ric en humanitat i vitalitat d’uns personatges que podrien omplir una de les novel·les del mateix William Faulkner. El guió, no és un altre que la vida del llegendari bluesman Robert Johnson. Per aquells que no el conegueu, llegiu aquest còmic i després feu-vos un favor, i escolteu el blues d’aquell del que diuen que va signar un pacte amb el diable, a canvi de la glòria de ser el millor amb la seva guitarra. Hi ha sorpresa al final. Evidentment ho haureu de llegir per sortir de dubtes.
Per a tots aquells pecadors que saben que aniran a l’infern però, encara i així, prefereixen l’olor de sofre que l’avorriment garantit del de dalt!!
GAULD, Tom. Todo el mundo tiene envidia de mi mochila voladora. Barcelona: Salamandra, 2015. (Graphic) ISBN: 9788416131136.
Humor del millor. Torno a recomanar un treball d’aquest autor, aquesta vegada és un recull de la seva tira al diari The Guardian. Subtilitat és la paraula que més li escau al seu treball. Pensaments minimalistes sobre la cultura el cinema la literatura, amb un rerefons aparentment naïf i tendre però amb una ironia i intel·ligència poc abundant.
Una lectura molt agradable.
HANSELMANN, Simon. Bahía de San Búho. [La Rioja]: Fulgencio Pimentel, 2014. (Megg, Mogg & Búho; 2) ISBN: 9788416167128.
Com si fossin faules, Simon Hanselman ens presenta la radiografia d’una generació, rutinària i existencialista. Megg, Mogg & Buho, una noia bruixa, un mussol i un gat, són els tres protagonistes d’unes històries plenes de surrealisme, extravagància i carregades de drogues fins a dalt. Tenint en compte que la utilització d’animals com a protagonistes no és nova, des de Robert Crump amb Frizt el Gat, Mauss, fins a les recents sèries per a la televisió com Padre de família o American Dad, en què els animals tenen els mateixos rols que les persones, l’originalitat de Hanselmann rau més en una mena de realisme màgic, la realitat més crua es transforma en una faula estranya i desconcertant.
Un dels còmics imprescindibles de 2015.
LEPAGE, Emmanuel. Una primavera en Chernóbil. [Madrid]: Spaceman, cop. 2014. ISBN: 9788494324574.
El dissabte 26 d’abril de 1986 a la central nuclear Vladímir Ilich Lenin, a 18 Km de la Ciutat de Txernòbil va produir l’accident nuclear, junt amb el recent de Fukushima, més gran i dramàtic de la història. Les conseqüències per a les persones i la natura encara perduren. Lepage va realitzar un viatge a Txernòbil per fer una crònica gràfica de tot allò que trobés a la zona 0. Superant els riscos i la por de visitar un indret que pot resultar mortal, ens ofereix una història en la qual descobreix una fantasmal visió de la realitat. On creia que trobaria una zona devastada, troba una natura exuberant i plena de vida, malgrat que de forma invisible la radioactivitat és ben present, i el més important, una comunitat vitalista que mira al futur sense por i acceptant el risc de l’existència.
Un còmic molt inspirador tant pel relat com per la qualitat gràfica d’un veterà del novè art. De primera.
Aquestes recomanacions són la punta d’iceberg de tots els còmics sibarítics que podeu trobar a les batcòmicteques de les biblioteques de Terrassa per Nadal. Ens tornarem a retrobar després de les vacances nadalenques amb més recomanacions per vosaltres i el faré el millor que pugui perquè ja sabeu… Un gran poder porta amb si una gran responsabilitat.
Per la pròxima entrega us recomano el millor del millor en còmics. Entretant El Nadal fa llegir… continuarà. Seguiu durant tota la setmana les recomanacions Nadal de la bct xarxa!
Aficionats i aficionades, maníacs i maníaques del còmic, sóc aquí per fer-vos de tant en tant unes recomanacions d’una de les activitats que més m’agrada: llegir còmics. També espero que amb la vostra participació, suggeriments o comentaris demostrem que el còmic no és la germaneta pobre de les arts, si no tot el contrari. Animeu-vos amb mi i deixeu anar per aquest bloc tots els vostres pensaments “comiqueros”! Paraula d’Hergé!
Últims comentaris