Els bibliotecaris recomanen. El paraíso perdido de John Milton

15 de desembre de 2015

El paraiso perdido de John MiltonAULADELL, Pablo. El Paraíso perdido Madrid: Sexto Piso, 2015. ISBN 9788415601937.

Superb és l’única paraula que se m’acudeix per qualificar l’adaptació a còmic del clàssic de la literatura anglesa i universal El paraíso perdido de John Milton, duta a terme per Pablo Auladell. Sens dubte és un dels treballs de l’any, és i serà obra de referència a l’àmbit de la novel·la gràfica. Amb precedents magistrals com l’adaptació de Gustave Doré, és tot un repte tornar a crear imatges per conceptes tan abstractes com l’infern, el cel diví, el paradís, Déu o el mateix Satanàs, sense caure en arquetips de la història de l’art. Cert és que podem trobar les inevitables referències pictòriques al llarg de tota l’adaptació, però també és cert que qui hagi seguit la trajectòria de l’il·lustrador alacantí, sap que posseeix una enorme personalitat com artista i, no per obvi s’ha de deixar de dir, una meravellosa i envejable tècnica.

El llenguatge plàstic tan seductor d’Auladell, mostra a uns personatges molt corporis, amb presències rotundes i amb una bellesa de ressonàncies manieristes. Tampoc podem oblidar l’esforç i complexitat per sintetitzar un text titànic i inabastable com aquest, és més, no crec que hi hagi una narració, a excepció de la Divina comèdia de Dante, on l’ús del llenguatge sigui el que realment determini les imatges, les atmosferes i la simbologia, en poques paraules, sense un bon enteniment del poema resulta impossible prestar-li imatges. En un sentit baudelairià ens trobem davant d’una epopeia en què per una vegada és el diable qui té una dimensió més positiva que el mateix Déu. Es presenta com un alliberador tenaç i guerrer que es rebel·la contra la tirania d’un Déu sense misericòrdia.

No deixeu de donar-vos el plaer d’endinsar-vos en el món d’un dels grans de la literatura, junt amb el fabulós atractiu de la representació gràfica que la imaginació de Pablo Auladell ens ha ofert. Excel·lent.

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]