El Nadal fa llegir… novel·les

17 de desembre de 2015

arlliBRE de Nadal amb recomanacions dels prestatges virtuals
Quan #TerrassafaNadal a la biblioteca resonen les recomanacions de les prescriptores estrella dels prestatges virtuals de la novel·la. La Susi, que des de la bd3 recomana per a tota la XBM (Xarxa de Biblioteques Municipals de la provincia de Barcelona) novel·les de les que ens dibuixen el somriure als llavis. La Inma, que des de la bd6 ens té al dia de tot el que es cou en gènere negre. I la Maria, que des de la bd2 ens espigola perles literàries. En fem un tast, que el Nadal també fa… llegir novel·la!

Empezar de nuevoKEATS, Isabel. Empezar de nuevoMadrid: Harlequin, 2013.

Llegir un fragment.

Per passar una tarda bonica immersos en una aventura romàntica protagonitzada per una valenta doctora i per un intrèpid coronel en un poble perdut del Congo. Ens deixarà un somriure als llavis. Advertiment de la Susi per als lectors més àvids “no podreu deixar de llegir les històries de la misteriosa i apassionada escriptora Isabel Keats“. Quedeu avisats!

La història comença quan el coronel Schwartz ha d’anar a recollir a l’aeroport al nou doctor destinat a la Missió africana on treballa. Quan es troba amb la doctora Alexandra, s’adona que el diminutiu Àlex correspon a una atractiva doctora d’aspecte fràgil.

Llegir la ressenya completa.

 

Un filmCATALÀ, Víctor. Un film (3.000 metres)Barcelona: Club Editor, 2015.

Llegir un fragment (pdf)

Per Santa Llúcia, diada especial per a les lletres catalanes, la Maria ens convidava a llegir una novel·la de les grans.

Víctor Català (Caterina Albert)  escriu en un català extremadamente ric, sona autèntic encara que no segueix les normes gramaticals (aprovades el 1913). Si descriu les escenes i els llocs amb precisa minuciositat, és superba en descriure sentiments i estats d’ànim. Basteix la caracterització dels personatges de forma magistral.

No us la perdeu, és una novel·la rodona.

 

Una madrePALOMAS, Alejandro. Una madre. Madrid: Siruela, 2014.

Llegir un fragment (pdf)

Falten unes hores per a la mitjanit. Finalment, després de diverses temptatives, Amàlia ha aconseguit, als seus 65 anys, veure complert el seu somni: reunir tota la família per a sopar la nit de cap d’any. Una madre explica com Amàlia entreteixeix, amb el seu sentit de l’humor i la seva particular personalitat, una xarxa de fils invisibles amb la que uneix i protegeix els seus, sargint els silencis d’uns i encarrilant el futur dels altres. Sap que serà una nit intensa, plena de secrets i mentides, de riallades i de confessions llarg temps contingudes que finalment esclaten per descobrir el que queda per viure. Sap que és el moment d’actuar i no està disposada a que res l’allunyi del seu objectiu.

La Susi ens confessava fa uns mesos des del prestatge virtual Novel·la que descobrir Alejandro Palomas és entrar en un univers infinit ple de vida que et farà sentir la poesia invisible de la vida. Que només això, ja val la pena d’experimentar.

Lectura molt, molt recomanable!

Llegir la ressenya completa.

 

Un fillPALOMAS, Alejandro. Un Fill. Barcelona : Bridge, 2015.

Llegir un fragment (pdf)

Un fill és una novel·la juvenil que es llegeix d’una sola tirada perquè  l’autor ha sabut mantenir un ritme captivador i emocionant escrivint cada capítol amb la veu d’un personatge diferent.

La Susi ens presenta un nou títol de l’Alejandro Palomas, ens garanteix que quedarem totalment captivats amb una història preciosa, i torna a confessar-nos la seva admiració per l’ànima d’aquest gran escriptor. Com ella, no podreu parar de llegir la seva obra!

Llegir la ressenya completa.

 

 

Así empieza lo maloMARíAS, Javier. Así empieza lo malo. Madrid : Alfaguara, 2014.

Aquest estiu la Maria comentava per a tota la XBM una de les seves lectures recents,  una d’aquelles novel·les seves de les grans! Us repesquem el que ella ens deia d’un dels grans autors de la literatura en llengua castellana actual.

Javier Marías és un escriptor i traductor que també publica articles a la premsa. Ha rebut diversos premis, que només acepta si la remuneració no prové de l’erari públic. Nascut a Madrid l’any 1951, el seu pare, el filòsof Julián Marías, es va haver d’exiliar ja que era republicà; ell i la seva familia van viure uns anys als Estats Units. El seu oncle era Jesús Franco, cineasta, el qual s’entreveu en aquesta novel·la. Un altre personatge que és recurrent en les seves novel·les és Francisco Rico, també en aquesta.

Escriptor d’intel·ligència treballada i fina ironia fa capbussar al lector a les interioritats dels sentiments i dels pensaments dels personatges de la novel·la amb una minuciositat extraordinària. Ressalta cada pensament, cada gest, cada acció escrivint les memòries d’un home adult de quan treballava de jove, per a un matrimoni a l’època de la transició; tampoc no s’estalvia reflexions dels fets històrics, ni polítics, ni socials. Un bon retrat de l’època i de l’ànima humana.

 

La vida dels elfsBARBERY, Muriel. La vida dels elfs. Barcelona: Edicions 62, 2015.

Llegir un fragment (pdf)

Per als que vulguin sorprendre’s amb una lectura que arriba al cor. Una recomanació ideal per al Nadal, dates on ens creuem bons desitjos, dates que ens conjuren una atmosfera propícia a fer-nos creure en l’essència benigna de les persones. La Susi ens convida a entrar en el món íntim, lúcid i creatiu de la Muriel Barbery. Ens assegura que és tot un privilegi que no ens podem deixar perdre.

La vida dels elfs és una novel·la delicada i brillant que pretén començar de zero en la seva obra perquè és totalment diferent del què havia escrit fins ara. No és una paràbola ni un conte, tot i que conté elements fantàstics que ens porten a un món irreal, desconegut i molt sorprenent. De fet, pren prestats tots els elements del gènere.

És una reivindicació de la imaginació i del poder de les històries quan estan tan ben explicades, amb uns personatges entranyables que et queden a la memòria molt de temps després d’haver-los conegut. Una lectura molt recomanable i plena d’esperança.

Llegir la ressenya completa.

 

On mai no creix l'herbaBENNASAR, Sebastià. On mai no creix l’herba. Barcelona : Alrevés, 2015.

Voleu una mica de gènere negre? Va, doncs fem un tast. Al juny Sebastià Bennasar va protagonitzar l’Egara negra de la bd6, i la Inma ens en parlava aquí i a tota la XBM.  Les històries d’aquesta novel·la són ambientades a la Verneda i la Vila Olímpica de Barcelona, l’acció es trasllada doncs en aquesta ocasió a la ciutat comtal i d’altres indrets propers com Montserrat, encara que inclou petites pinzellades de Badalona o la Mina de Sant Adrià del Besòs.

Unes històries que sempre van lligades a l’actualitat política, social i econòmica que s’està vivint a la societat catalana. Però que fàcilment podrien extrapolar-se a qualsevol altre ciutat amb una simbologia cristiana arrelada, amb uns homes del temps molt pintorescs i fàcilment reconeguts als medis, fet que provoca espant i sorpresa en la societat quan algú és assassinat.

Llegir la ressenya completa.
Rellegir l’article Egara Negra.

 

El estudianteKATZENBACH, John. El estudiante. Barcelona: Ediciones B, 2014.

Si voleu fer més tastets de gènere negre, la Susi ens recomanava aquest thriller psicològic amb un final molt sorprenent que de ben segur agradarà a tots els aficionats.

És el darrer thriller psicològic de l’autor, un mestre del gènere. Segueix aprofundint en la natura del mal que habita dins la ment humana amb una trepidant història que es converteix en una cacera a vida o mort entre un assassí venjatiu i dos joves estudiants que busquen la veritat sobre la mort de Ed Warner.

La trama es desenvolupa de manera àgil i les claus per descobrir el misteri remunten al lector fins al passat de la víctima, on un assassí despietat ha traçat un pervers pla de venjança que inclou altres víctimes. Un psicòpata disposat a tot per aconseguir el seu sinistre objectiu.

És un llibre ben estructurat, on els protagonistes canvien els papers, on les sorpreses van embastant cada capítol. Ai, ho deixem aquí que encara us esgarrariem el thriller fent el nefast spoiler.

Llegir la ressenya completa.

 

Mi karma y yoKEYES, Marian. Mi karma y yo. Barcelona : Plaza & Janés, 2015.

Sortim de les negrors i anem a retrobar la Susi del somriure als llavis. Fa una d’aquelles plenes d’humor i optimisme?

 

Marian Keyes ens presenta un llibre lluminós, ple d’alegria i generositat, on els personatges van evolucionant i aprenent dels seus errors. La història d’una dona ambivalent, valenta, intel·ligent, forta, però també vulnerable, insegura i fràgil que es proposa tirar endavant malgrat les seves pròpies pors.

L’autora ens endinsa en un univers de personatges entranyables i creïbles que ens faran riure i plorar. No hi falta de res: un accident, una malaltia estranya, un divorci, un atac de cor, un home que vol donar tot el que té en un gest d’altruisme, uns fills adolescents inoblidables, una escriptora supervendes, una casa a Irlanda, un àtic a Manhattan, un llibre d’autoajuda, una assistent personal sense escrúpols, una bona amiga, un metge que faria perdre l’oremus a qualsevol dona del món i una protagonista directa, treballadora, imperfecta, sincera i molt constant.

Un llibre lúcid, brillant i rodó que… acabarem de llegir amb un somriure als llavis!

Llegir la ressenya completa.

Afegeix-te a la lectura compartida aquest #TerrassafaNadal. I si amb aquestes fas curt, cap problema! T’oferim més recomanacions de Nadal aquí i també als “Els bibliotecaris recomanen” de la biblioteca virtual de la XBM. El plaer de compartir lectures t’espera, bon profit!

 

Etiquetes: , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]