Trencar amb els tòpics culturals

3 de gener de 2016

Els bibliotecaris recomanen. Tres, Cinco y SeisTres, cinco y seis de Xinran

Imagineu-vos la Xina dels anys 90, en plena expansió, on les nenes no estan gens valorades i moltes vegades eren abandonades.
Això és el que passa en una població amb una família que només ha tingut filles. Per al pare és motiu de vergonya, les menysprea fins al punt que no són dignes de portar cap nom, sinó que se les diferencia amb un número. La història comença amb la més gran, Tres, a qui volen casar amb un home coix que en principi havia estat destinat a la seva germana Dos, qui es suïcidà perquè no suportava la idea. Però ella està decidida a rebel·lar-se contra aquesta imposició i amb l’ajut d’un tiet marxa a la ciutat.

La seva habilitat preparant de forma atractiva el menjar fruit d’anar a vendre al mercat els productes que conreaven els seus pares, crida l’atenció d’una propietària de menjar ràpid qui decideix donar-li una oportunitat. El resultat no hauria pogut estar millor i des que la noia es dedica a exposar amb molta gràcia els plats del restaurant, la gent s’hi sent més atreta i guanya clientela.

Passat un temps, Tres torna a visitar als seus pares però ara ja ha demostrat que és perfectament capaç de treballar i guanyar diners. Vist el seu èxit les seves germanes Cinco i Seis, se’n tornen amb ella a la ciutat, obtenint també feines on poden desenvolupar les seves capacitats, cadascuna en un lloc diferent. Tot i això es reuneixen sempre que poden per passejar i conèixer la ciutat.

L’autora descriu amb molta sensibilitat el contrast entre la vida i els costums entre el món rural i el món urbà. Això les posa en situacions de vegades gracioses, altres cops vergonyoses, fins a la interpretació que li dóna Tres a una situació amb conseqüències doloroses anímicament. És, en definitiva, un llibre per conèixer millor la Xina i el paper tan poc afavoridor que ha tingut la dona en aquell país.

Està basat en fets reals, en base a testimonis que Xinran va conèixer fruit de la seva investigació com a periodista. Ha canviat els noms i les situacions però el fons és el mateix: denunciar el tracte que reben les dones sobretot en les zones agràries.

És un llibre molt fàcil de llegir, que et desperta molts sentiments i alhora t’omple d’orgull per aquestes noies capaces de no resignar-se al destí que la societat els marca. Riureu a estones, us admirareu, i també coneixereu noves cultures. Qui sap si arrel d’aquesta lectura us agafarà el gust per ampliar horitzons i viatjar per veure-ho en primera persona.


Dades del llibre

Tres, Cinco y Seis de XinranTítol:  Tres, cinco y seis
Autoria: XINRAN
Traduïda per: Montse Triviño
Editorial: Planeta
Any de publicació:  2012
Pàgines: 332
ISBN: 9788408006220.

Recomana: Sara Codina, des de la Biblioteca Central de Terrassa (bct)

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]