Castell de Can Boix o de Taradell

7 de gener de 2016

escampem2-1

Recorregut: 1 hora

itineraritaradelltaradell4castelltaradell2

Fortalesa roquera a la comarca d’Osona, tant interessant com el castell de Centelles. La població de Taradell és situada als contrafort del vessant nord de la serra del Montseny, a sota de la serra de l’Enclusa, i a tocar de la Plana de Vic, a la zona de contacte entre la muntanya i la plana.

Taradell conserva notables edificis de pedra dels s. XVI al XVII, la capella de Santa Llúcia, del s. XVI, i l’església parroquial de Sant Genís, de l’any 1096taradell3. En resta del campanar romànic de tres pisos, separats per frisos dentats i amb finestres geminacastelltaradell1des. La major part de l’església és d’estil neoclàssic del s. XVIII.

Cal situar-se al carrer de la Vila, punt de partida del PR C-41, davant de la seu del Centre Excursionista de Taradell. Gireu pel carrer de Ramon Pou i deixeu enrera les últimes cases de la població. Seguiu els senyals blancs i grocs fins el plafó indicatiu del PR C-42. Deixeu el camí ample i descendent, travessareu un torrent. Després el corriol s’enfila fins al llom d’un serradet. Més tard es troba una pineda. Deixeu la pista forestal a la dreta i baixeu  per un petit camí entre alzines, roures i boix. Uns metres més endavant deixeu un viarany a la dreta i baixeu suaument fins a la propera casa de Masgrau. Tot seguit baixeu a la dreta cap al torrent per un petit corriol, deixant la casa a l’esquerra.taradell5Arribareu a la Font de Masgrau. Actualment sense garanties sanitàries. Seguim una mica a la dreta, la pujada s’accentúa per sobre de la carena de la serra de Vallmitjana entre alzines, roures i ginestes.

Arribem al Castell de Taradell, o de Can Boix a 803 m. Situat sobre una important penya, la seva vista panoràmica és molt espectacular sobre el Montseny, les Guilleries i la Plana de Vic, Pedraforca, Puigmal, Canigó i tot Collsacabra. Tenia una funció militar i de defensa, centre d’un gran terme repartit en quatre municipis.castelltaradell3

A prop vostre es veu la llarga cinglera de la serra de l’Enclusa i la casa de la Mansa.

Es pot veure els fonaments d’una torre i els diferents habitacles. Està datat de l’any 893 i té una gran importància històrica. Apareix en molta documentació d’abans de l’any 1000. Fou reconstruït a consciència entre els anys 1398 i 1406. Actualment està mig enrunat. Un monòlit recorda la inauguració del sender PR C-42 i una rosa dels vents ens marca indrets rellevants.castelltaradell4

Les marques del PR continuen fins a entroncar amb el GR 2 a prop de Puig Grifó (haureu de girar cap a l’esquerra). El GR 2 prové de la població de Seva i continua en direcció al santuari de Puig-l’agulla i Sant Julià de Vilatorta. Magnífic edifici neoclàssic, construït el 1775 a 810 m d’altitud. El santuari també té servei de restaurant i es comunica amb Sant Julià per una pista forestal d’uns 7 km.

BIBLIOGRAFIA:

Collsacabraalpina  institutcartografic  50itineraris  paisatgester

WEBS:

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]