El Castell de Popa

12 de febrer de 2016

escampem2-1

desdepopaItinerari que transcorre pel Moianès, aprofitem que acaba d’esdevenir comarca per dedicar-li un apunt: integrada per municipis que abans pertanyien al Bages,Vallès Oriental i Osona. Dins de l’entorn dels Cingles de Bertí.stanadreucastellcir2

És una ruta de quatre hores i escaig que transcorre entre boscos i pastures, i on podeu veure esglésies romàniques, i un castell enrunat que evoca altres temps.

Arribem a Castellterçol per la carretera C-59 i s’agafa la carretera B1310 fins a Castellcir.mapapopa Es pot aprofitar i visitar també el castell de Centelles, que ens ve de camí. El terme de Castellcir, com tot l’altiplà del Moianès, presenta una considerable altitud, que es fa palesa en el clima -força fred a l’hivern- i en la vegetació, formada per pins, roures i alguna fageda, sobretot a standreucastellcirla magnífica font de Sauva Negra, situada a uns 35 minuts del castell de Popa.

Comencem el nostre camí aprop de la oficina d’informació de Castellcir i l’escola, hi ha un pal de senyalització que indica el recorregut. Castellcir és un poble d’uns 700 habitants molt entranyable. Es deixa la pista al cap d’uns quinze minutstanadreucastellcir4s i s’agafa un petit camí a la dreta. En trenta minuts, s’arriba a una pista forestal de terra, a la dreta hi ha la riera de Castellcir, que més avall rep rieracastellcirel nom de riera de Tenes. Ens desviem per anar a veure l’església romànica de Sant Andreu de Castellcir, de planta basilical i originàriament amb tres absis. Reformada el 1702 i restaurada posteriorment el segle XIX. Avui en dia només té un absis, l’esquerre. Al davant hi ha una casa o masoveria amb algún rètol que recorda la guerra civil, i davant l’església tenim el cementiri del poble.

Retornem al nostre camí abans d’arribar a la riera de Castellcir. Als 50 minuts passem per Ca l’Antoja, hi ha granges a ambdues bandes del camí. Més tard, deixem a la dreta una pista que va a l’església de Barnils. Al cap d’una hora deixem un camí a l’esquerra que porta la famosa font de la Sauva Negra.

A partir d’aquí castellpopallunyno està gaire senyalitzat, passem una tanca per alcastellpopapopa bestiar. Al cap d’una hora arribem a una cruïlla que ja s’enfila cap el castell. El camí no queda gaire clar, però com l’hem divisat acabem trobant-ho. Passem una altra tanca, ens endinsem entre boscos de pi roig i alzines. El camí esdevé més rocós, i pujem fins uns 858 metres cap el castell. S’hi arriba per una solemne escalinata. S’anomena Castell de Popa pel penyal on s’assenta vist des de baix. El 1107 el castell pertanyia a Guillem Ramon d’Òdena, el qual llavors va fer testament a favor d’Arnau i Ponç de la Rocacastelldepopadarrera de Castellcir, amb les seves batllies, parròquies i pertinences, tal com li havia llegat el seu pare. Els de Castellcir van ésser senyors del castell i terme, des del s.XI fins al XIV, i la família Planella del s.XIV al XIX. A la capella del castell, abandonada i desatesa, hi havia un retaule de Sant Martí. Hi visqueren diversos masovers finermitacastellpopas al s. XX, que en preservaren la conservació. La seva funció era albergar estables i corrals. Des del segle XX, es fa palés, el seu estat ruinós. Caldria una bona intervenció restauradora, per tal de preservar aquesta bella peça del passat.

Baixant altre cop per les escales, i seguint endavant; si fem dues hores i quaranta minuts més, podem visitar també el Castell de Centelles. Conserva bona part dels seus murs, la porta d’entrada, la capella de Santa Maria i Sant Esteve i altres restes importants. Una part és del x.XIII, per la major part del s. XIV, havia de ser residència de Pere IV de Portugal però morí abans de residir-hi. El Castell fou habitat pels Centelles fins el s.XIV; després, per guardians o ermitans de la capella fins el 1888. Queda l’opció de baixar fins la parròquia de Sant Martí de Centelles, a uns 20 minuts del castell.

Si us quedeu amb ganes de més emocions, també podeu visitar la Bauma d’Esplugues.

BIBLIOGRAFIA:

cinglesdeberti 20160210_192939 (2) 50itineraris20160210_190910 (2)

WEBS

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]