La veu se’ns muda

20 de febrer de 2016

Els bibliotecaris recomanen. Tantes mudes

Tantes mudes de Mireia Calafell.

Mireia Calafell (Barcelona, revetlla de Sant Joan de 1980)
Amb tres poemaris publicats: Poètiques del cos (Galerada, 2006), Costures (Viena edicions, 2010) i Tantes mudes (Perifèric, 2014) Diu d’ella que encara és a l’inici del trajecte. Diuen d’ella que ja es mostra a la maduresa.

La Mireia Calafell és una poetessa que també es dedica a d’altres activitats culturals. És tan bona poetessa com bona recitadora. A Terrassa, darrerament, l’hem gaudida a l’Elixir 2014 i al Cicle de Poesia al Candela, en un recital organitzat per la Llibreria Synusia i L’Embarral, el novembre de 2015.

De qualsevol anècdota en fa un poema, de qualsevol malaltia en fa un poema. Fa un vers d’eixugar coberts, de no menjar-se el crustó de pa o d’una mastectomia, tant se val el tema: de la promiscuïtat, de la soledat i l’aparellament, dels desnonaments, de l’envelliment. A vegades amb quatre versos comptats, exposa tota una situació, un sentiment, una reflexió… Un dels poemes més genials és el titulat Diacrític, com en fa un poema amb només una grafia!

“Que violent és un accent.” (p. 25)

La muda és la gran metàfora d’aquest recull de poesia. La polisèmia ja era un recurs poètic a Costures. De nou tema i forma vertebren les veus a Tantes mudes. Primer l’adjectiu, femení i plural; després el nom i finalment el verb ordenen la veu d’aquests poemes.

“No acceptarà mai que sols les serps, en fer la muda, / poden desprendre’s d’escates i, alhora, de ferides.”(p. 62)

Són versos que tallen i que cusen, amb delicadesa i amb rotunditat, la dificultat de dir, les ferides del cos, les veritats que ens mouen, que ens muden. Uns esclaten en bombes d’ironia, altres en delicades sorpreses. A Tantes mudes tot són veus: hi ha de tot menys mudes, diu Mireia Calafell. Poemes que impacten, que et xoquen dedins i et muden la veu.

 

Tantes mudes de Mireia CalafellDades del llibre
Títol:  Tantes mudes
Autoria: CALAFELL, Mireia
Editorial: Perifèric
Any de publicació: 2014
Pàgines:
ISBN: 9788492435739

 

Recomanen: Maria Badia des de la Biblioteca Districte 2 (bd2) i Agnès Peiró des de la Biblioteca Central de Terrassa (bct)

 

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]