A pocs dies de la celebració de la festassa de Sant Jordi us comentem avui les novetats més nostrades de la casa, les que ens arriben des de la poesia, la narrativa, l’assaig… amb gust terrassenc.
Alhora de fer la vostra tria particular o el vostre regal amorós tingueu en compte als autors terrassencs, a les autores terrassenques i als temes locals. Sant Jordi arriba aquest any amb moltes novetats dels de casa.
Naturant, de Cristina López Garcia.
Primer recull de poemes de Cristina López Garcia. Es llegeix com un glop d’aire fresc, i amb ganes de repetir. Bon llenguatge i interessants metàfores. Us proposo que us endinseu dins d’un món ja amb un cos definit, però que tot just comença. Llenguatge planer, de connexió fácil. El títol, Naturant, també ens dóna pistes…
Si, amic
Jo també tinc por
que l’amor arribi tard
i la malaltia d’hora
de l’oreneta, el bastard
i la fosca desmemoriada.
Tinc por de morir-me i no haver estat
ni molt bona
ni molt bella
ni molt jo.
La por és més llarga que la vida
Dades del llibre
Títol: Naturant
Autoria: López Garcia, Cristina
Editorial: Edicions Tremendes
Col·lecció: Soul; 2
Any de publicació: 2015
Pàgines: 60
ISBN: 9788494469220
És l’amor que mou el cel i les estrelles, d’Antònia Carré-Pons.
A Antònia Carré li agrada provar amb tots els gèneres. De moment ha escrit poesia, novel·la juvenil, una novel·la satírica, una edició crítica de l’Espill de Jaume Roig, un llibre de prosa poètica, etc… Amb És l’amor que mou el cel i les estrelles s’estrena en la novel·la històrica. Parteix amb avantatge, ja que el seu gran coneixement de l’obra medieval de l’Espill li permet contextualitzar perfectament la ficció que ens està relatant.
La novel·la històrica ben documentada, com és el cas, ens permet aprendre coses de l’època en la que està situada l’acció i moltes vegades ens activa el cuquet per anar a buscar les obres originals i els autors dels que se’ns està parlant. En aquesta ocasió a mi m’ha passat! Ens situem a València, el 1480, en ple brot de pesta, quan Guerau Peramola, copista, es disposa a portar una còpia del manuscrit de l’Espill a un poeta de Barcelona, el Cariteu, que viu a Nàpols. L’acció també transcorre per Nàpols el 1505 i per Roma el 1507. Enmig de les aventures de Guerau i Galeotto, l’altre protagonita, i com no podien faltar, dues grans històries d’amor.
Si us agrada l’edat mitjana, i us ve de gust submergir-vos en l’entrellat d’aquest període, no ho dubteu, aquesta és una bona opció.
Dades del llibre
Títol: És l’amor que mou el cel i les estrelles
Autoria: Carré-Pons, Antònia
Editorial: Meteora
Col·lecció: Papers de fortuna; 39
Any de publicació: 2015
Pàgines: 215
ISBN: 9788494362965
L’amor de la meva vida de moment, de Pep Puig.
Esplèndid recull de contes de Pep Puig. Són històries diferents, però tenen diferents punts en comú. A totes ells, d’una manera o altra fem un viatge a la infantesa, o a aquella frontera amb l’adolescència. Els protagonistes són nens o nenes que s’estan fent grans.
És interessant el joc que fa l’autor entre el nen que parla, i posteriorment l’adult que reflexiona. Una vegada immersos en la història ens pot semblar que és el propi nen que ens està explicant el que li està passant, ep! però no és així, és evidentment l’adult que parla. Aquesta és una dinàmica que cala en el microunivers o univers sencer d’aquest autor.
Amb una prosa, senzilla, plena de matisos, però també de lectura àgil, sempre mantenint un punt de tensió, potser és la mateixa curiositat del nen que ens arriba, no ho sé. Un dels set contes, Clara Bou, és el precedent més clar i més directe del que serà La vida sense la Sara Amat, la seva última novel·la i flamant guanyadora del Premi Sant Jordi d’aquest any.
Jo crec que si comenceu, no podreu parar. I no en tindreu prou amb aquest relats, sinó que en voldreu més!
Dades del llibre
Títol: L’amor de la meva vida de moment
Autoria: Puig, Pep
Editorial: L’Altra
Col·lecció:
Any de publicació: 2015
Pàgines: 226
ISBN: 9788494348136
La nena de la casa de la bauma, de Marienka Bellostas.
Premi Fiter i Rossell de novel·la 2015.
La va construir el papa, esgarrapant la muntanya, modelant la terra. Amb fang, pedres i canyes havia aixecat la paret que ens aixoplugava. No era vistosa ni elegant com les cases d’estiueig, ni poderosa com les antigues masies dels voltants. Era forta, austera, amb les parets de roca, però no li mancava el caliu de la llar perquè era nostra i perquè els que hi vivíem ens l’estimàvem. (p.9)
Si La Riereta, Rellinars, Terrassa són o han estat escenari, bressol o paisatge per a tu, aquesta petita novel·la et commourà i t’entendrirà. Ai! Jo encara ensumo la flaire de l’espígol collit a les meves mans… (“Anàvem a collir espígol pels camins boscans). L’ambientació i els costums d’un temps (finals dels 50 a anys 80) i d’un terròs (Terrassa, La Riereta) són reeixides, t’hi trobes, t’hi veus. I per altra banda hi ha una història, un testimoni humà, uns tràngols, la sotragada humana de la nena de la casa de la balma, de la Sali nena, de la Sali noia i de la Sali dona.
Dades del llibre
Títol: La nena de la casa de la bauma
Autoria: Bellostas, Marienka
Editorial: Pagès
Col·lecció: Lo Marraco; 304
Any de publicació: 2016
Pàgines: 160
ISBN: 9788499757285
La vida sense la Sara Amat, de Pep Puig.
El Premi Sant Jordi de novel·la d’aquest any és terrassenc. Es diu Pep Puig, i aquesta és la seva quarta obra. Amb La vida sense la Sara Amat, els lectors assistiran a la revelació d’un gran talent literari i descobriran una història que va commoure el jurat del premi Sant Jordi.
Aquesta novel·la tracta un tema podríem dir que és universal: el pas de l’infància a l’adolescència. Segons l’autor, quan dones aquest pas et desconectes del nen o nena que eres. Esteu d’acord amb aquesta reflexió? Segurament aquesta afirmació podria generar debat, perquè tots no hi estaríem d’acord.
Qui se’n recorda, avui, de la Sara Amat? Amb prou feines tenia tretze anys quan una nit d’estiu, jugant a cuit a amagar amb la colla, va desaparèixer i no se n’ha sabut mai més res. De la Sara Amat se’n recorda sobretot el Pep de cal Sabater, el narrador d’aquesta història. Perquè aquella nit, segons ens diu, la Sara no va desaparèixer, sinó que es va colar a casa seva per la porta del darrere.
En realitat l’autor ens està plantejant una metàfora, no només desapareix la Sara Amat, sinó que desapareixen tots els nens, en el trànsit que tots fem tard o d’hora de nens a adults.
Algú podria dir: en aquesta història no hi passa gairebé res, però en realitat si que hi passa. Hi passen coses importants, no d’acció, però si de calatge per l’ànima.
No sé si us he fet venir ganes o no de llegir-la, espero que si!
Dades del llibre
Títol: La vida sense la Sara Amat
Autoria: Puig, Pep
Editorial: Proa
Col·lecció: A tot vent; 647
Any de publicació: 2016
Pàgines: 295
ISBN: 9788475886084
El dies sense glòria, de Silvia Alcàntara.
Ja la tenim aquí! La tercera novel·la de la Sílvia Alcàntara. A Els dies sense glòria, repassa la vida d’una família durant 70 anys, del 1930 al 2003, o sigui arrenca poc abans de la guerra civil i arriba pràcticament fins als temps actuals.
Molt ben escrita, tant en el fons com amb la forma. Un dels temes de fons de la novel·la és el pas del camp a la ciutat, que moltes generacions del nostre país d’un temps no gaire llunyà han experimentat. No és una novel·la històrica, però beu clarament d’aquesta. Diríem que la història no és només el context, sinó que és molt més, potser és aquella història menuda, dels aparentment petits detalls o sensacions…
La novel·la arrenca amb una dona en coma i el marit vetllant-la. Són la Glòria i l’Enric, protagonistes d’aquest relat. En un moment important de la novel·la es diu que els personatges no han viscut una vida «ni pitjor ni millor», sinó «la que els ha tocat viure». Alcàntara utilitza un llenguatge aspre a vegades, contundent, que et deixa sense alè….
Si heu llegit les dues primeres, segur que aneu a per la tercera. I si no n’heu tastat cap, aquesta és l’ocasió!
Dades del llibre
Títol: El dies sense glòria
Autoria: Alcàntara, Silvia
Editorial: Edicions de 1984
Col·lecció: Mirmanda; 146
Any de publicació: 2016
Pàgines: 380
ISBN: 9788415835745
Masies de Terrassa, d’Esteve Canyameres i Ramoneda.
Treball exhaustiu i molt complet de més de vint anys de recerca sobre 52 masos del terme de Terrassa. Format per 52 fitxes amb la seva corresponent ressenya històrica, fotografies antigues i imatges recents. Hem de tenir en compte que d’aquests 52 masos, 17 han desaparegut, degut sobretot a que han estat absorbits pel creixement urbà de la nostra ciutat.
És molt interessant la comparativa entre la imatge antiga i la imatge actual, realitzada gràcies a la fotògrafa terrassenca Montse Saludes, que ha inclòs fotografies de l’important fons de l’Arxiu Tobella. Al final de la fitxa també trobareu l’arbre genealògic de cadascuna de les masies. Alguns d’aquests masos ja es trobaven documentats al segle XII, però la majoria d’ells abasten una línia cronològica que aniria dels segles XIII-XIV fins al segle XIX. Tots aquests masos estaven adscrits a un terme, majoritàriament religiós. Pertanyien a la parròquia de Sant Pere, a la parròquia de Sant Julià d’Altura, al monestir de Sant Llorenç del Munt o al monestir de Santa Cecília de Montserrat.
El tema de la toponímia també és molt interessant. Alguns topònims encara es conserven. És el cas d’Amat, Aurell, Boada, Bogunyà, (aquest cognom o topònim és poc freqüent i molt vinculat a Terrassa). Al final del llibre trobareu un mapa del terme de Terrassa amb la corresponent ubicació de tots els masos.
No us el podeu perdre! Tant si voleu conèixer millor la ciutat, els seus origens, els seus habitants, com si voleu anar d’excursió i conèixer alguns d’aquests racons, la majoria d’ells ben a prop i massa desconeguts encara.
Dades del llibre
Títol: Masies de Terrassa: recull fotogràfic, històric i genealògic
Autoria: resums històrics i genealogies: Esteve Canyameres i Ramoneda; fotografies actuals: Montse Saludes i Closa
Editorial: Fundació Sant Galderic : Fundació Arxiu Tobella
Any de publicació: 2015
Pàgines: 354
ISBN: 9788487871276
Teatre vuitcentista d’autor terrassenc 2, edició a cura de Guillem-Jordi Graells.
Segon volum del Teatre vuitcentista d’autor terrassenc. I segons ens ha dit l’editor, en Jordi Graells, n’està preparant el tercer! O sigui que la història dóna de si.
Edició molt acurada de diferents peces de Marinel·lo Bosch, Ramon Coll i Gorina, Romualdo Romero i Josep Roca i Roca. És un teatre costumista, divertit, de paròdia, i algunes de les obres estan musicades. Amb els títols ja ens fem una idea del seu to humorístic: Lo rey tranquil (es refereix al rei Carnestotes); Los amors d’un guerrero, o Qüestió de faldilles, entre d’altres.
Totes les obres recuperades tenen la particularitat que varen ser estrenades a Terrassa, i que moltes d’elles tenien al darrera l’empenta de diferents associacions culturals de la ciutat, com per exemple la Societat del Barret o el Centre Terrassenc.
Si voleu riure una estona i de passada conèixer el teatre terrassenc del segle XIX, aquest és el vostre llibre!
Dades del llibre
Títol: Teatre vuitcentista d’autor terrassenc. 2. (1879-1888)
Autoria: Joaquim Marinel·lo i Bosch, Ramon Coll i Gorina, Romualdo Romero, Josep Roca i Roca
Editorial: Fundació Torre del Palau
Col·lecció: Àmfora; 18
Any de publicació: 2015
Pàgines: 335
ISBN: 9788494182495
L’educació de l’empatia és possible, d’Anna Carpena.
Què és l’empatia i com s’educa, d’això ens parla Anna Carpena, mestre, mare i àvia, especialista en educació socioemocional. Aquest llibre s’adreça, tal com diu l’autora, a tothom que sent que educar comença per un mateix. L’empatia és un concepte relativament nou, introduït per primera vegada pel psicòleg Theodor Lipps el 1903, però en realitat fa pocs anys que es té seriosament en compte a les escoles. L’empatia no és exclusiva dels humans, sinó que també la tenen els ximpanzés, les balenes, els dofins, o el elefants, capaços de percebre el dolor i reaccionar-hi amb una resposta solidària. Carpena ens diu: «Els valors que ens fan ésser socials són innats». Reflexionar sobre aquestes qüestions és interessant perquè ens pot fer replantejar o qüestionar-nos si algunes reaccions o respostes que tenim al llarg de la vida són innates o han estat apreses. Arribar-ho a descobrir ens pot aclarir el perquè d’algunes decisions o respostes que hem pres al llarg de la vida.
Està escrit amb un llenguatge molt planer i de ben segur que ens fa reflexionar sobre experiències pròpies.
Si us interessa apropar-vos a la comprensió de l’ésser humà, aquest llibre no us decebrà.
Dades del llibre
Títol: L’educació de l’empatia és possible: intel·ligència emocional per a un món millor
Autoria: Carpena, Anna
Editorial: Eumo
Any de publicació: 2015
Pàgines: 183
ISBN: 9788497665483
L’arbre de foc, d’Agustí Bartra. Edició i introducció a cura de Sam Abrams.
Si ets persona bartriana i ja tens la seva obra pòetica completa t’emocionarà conèixer la 1a edició en volum independent d’aquest vitalíssim poemari. La introducció, treball d’edició i notes de Sam Abrams són acuradíssims. L’editorial adesiara ens ofereix com sempre un treball de recuperació d’obres essencials responsable i polidíssima. Aquest és el 7è títol de l’obra d’Agustí Bartra que el Dr. Abrams recupera de l’oblit i els prejudicis del món de les lletres catalanes fins ben entrat el segle XXI.
Si ets persona lectora i curiosa pots obviar tot el que he dit abans i llençar-te de cap, de veu, de cor (i… de tota la desmesura poètica que sé que sents :) a llegir la poesia de Bartra. L’arbre de foc serà el principi. En voldràs més. Són els primers poemes de l’autor (escrits entre 1935 i 1946) que no les seves beceroles. Són els primers poemes de guerra i d’exili moderns en llengua catalana. Si després de tastar L’arbre de foc en vols saber més llegeix la introducció. I si encara en vols saber més segueix amb les notes.
A MI
I escolta sempre l’àngel…
Sigues l’obert camí
que et meni a tu mateix, des de l’ésser a la faula.
Mira el riu de la nit: mor a la teva taula
amb remor de ciutat i enyorança de pi.És l’hora que pel cel passen les lentes relles.
Arma’t! I que el teu somni, fet harmoniós cant,
tot ressoni amb el ritme del teu cor bategant.
Aixeca el feixuc rostre a les finals estrelles.Posa a la teva sang immenses veles d’or
i fes que la teva ànima sigui tempesta i port.
Deixa sempre, a tot vent, l’obscura porta oberta.No masteguis llorer ni t’enfitis d’atzur.
Si vols cantar l’arrel, oblida’t del fruit pur.
Enllà del foc comença l’eternitat desperta…
Benvinguda i celebrada l’oportunitat de rellegir L’arbre de foc, la primera poesia de Bartra, el poeta de la V I D A.
Benvinguda i celebrada la necessària oportunitat de la lectura de la poesia d’Agustí Bartra (Barcelona 1908-Terrassa 1982)
Dades del llibre
Títol: L’arbre de foc
Autoria: Bartra, Agustí
Editorial: Adesiara
Col·lecció: De cor a pensa; 9
Any de publicació: 2016
Pàgines: 198
ISBN: 9788492405923
Des de les golfes de la Biblioteca Central de Terrassa esperem haver-vos contagiat les ganes de viure un Sant Jordi amb gust terrassenc. Hem encetat el nostre tast amb poesia i, volgudament, amb un poema d’amor el tanquem.
QUAN ARRIBARÉ…
Quan arribaré, les lletres del teu nom s’encendran a la
muntanya,
volarà l’anell del teu dit i penjaré una oreneta a la teva
gola.Quan arribaré, amb fresseigs de fenc i un aglà per al teu
somriure,
l’empenta lenta del crepuscle t’ajaurà com una deu.Quan arribaré, portant-te l’alta saviesa dels boscos i la
remor de les amples fulles de la nit,
tindràs un pleniluni de sínia materna per als meus besos
d’aigua llarga…De L’arbre de foc, d’Agustí Bartra
Hola, sóc la Glòria i m’encarrego de la difusió dels temes de col·lecció local pel blog ah i també de cinema!
[…] llibre de relats L’amor de la meva vida de moment, de Pep Puig n’hem parlat dins les novetats amb gust terrassenc. També hem presentat Tot això ho faig perquè tinc molta por, d’Empar Moliner, guanyadora […]
Quina collita la d’aquest Sant Jordi, és fabulosa! I nombrosa, que encara tenim moltes descobertes terrassenques per fer i compartir.
Felicitats a tots els autors i autores de Terrassa, d’origen o d’adopció!