Unes novetats Sant Jordi de la teva biblioteca

20 d'abril de 2016

A cada lector, el seu llibre i A cada llibre, el seu lector, resen la 2a i 3a  de les cinc lleis de la biblioteconomia, de Ranganathan. Davant els murs de novetats d’aquestes darreres setmanes ens llencem a la piscina de la prescripció literària i et parlem d’unes novel·les, d’uns relats, d’uns poemaris i d’uns còmics que ens han fascinat. Hi trobaràs el teu llibre?

20160414_sj_mosaic
"Rosa". Imatge extreta del còmic: L’àrab del futur 2, de Riad Sattouf.Novel·la
Busques una novel·la guanyadora de premi? Tenim un Premi Sant Jordi brillant i terrassenc! (La vida sense la Sara Amat, de Pep Puig) Busques una novel·la que fa sàtira dels premis literaris? La tenim i, irònicament també és premiada! (No tinc paraules, d’Edward St. Aubyn) Vols riure llegint? Tenim El llibre de la senyoreta Buncle, de D.E. Stevenson, una novel·la sobre una novel·la amb el més fi humor escocès. I també tenim:


Els ocells, de Víctor García Tur.

Víctor García Tur (Barcelona, 1981) que va guanyar el Premi Documenta 2008 amb els relats de Twistanschauung ens presenta la recreació novel·lada d’un clàssic cinematogràfic. Una reescripció irònica i amb alguna disgressió d’Els ocells de Hitchcock.

Els ocells, de Víctor García TurLa Virginia és una ornitòloga que fa de cuidadora de voltors en una finca al camp, on un dia arriba Dafne, una traductora pixapins en crisi personal. Els ocells de la zona estan adoptant comportaments estranys. La població de voltors està minvant. Què ha passat últimament? És el turisme, els canvis a la natura, els negocis secrets de l’alcalde?

És el guanyador del Premi Marian Vayreda 2015, de novel·la.

Dades del llibre
Autoria: García Tur, Víctor
Títol: Els ocells
Editorial: Empúries
Col·lecció: Narrativa; 493
Any de publicació: 2016
Pàgines: 390
ISBN: 9788416367375

 

Germà de gel, d’Alicia Kopf.

Alicia Kopf (Girona, 1982) és el nom artístic d’Imma Ávalos Marquès, escriptora i artista. La novel·la culmina el cicle artístic Àrticantartic, un projecte fruit de la seva fascinació pel blanc polar, on explora les èpiques exploracions a l’Àrtic i l’Àntartic.

Es llegeix com a diari de recerca d’una dona fascinada pel blanc, la neu, el gel i les exploracions polars. Dels apunts de recerca salta a reflexions personals, familiars, a la història del seu germà autista, un home congelat.

«Germà de gel, d’Alicia KopfEl meu germà és un home atrapat en el gel. Ens veu a través del glaç, ell; hi és i no hi és. O més exactament, dins seu hi ha una fissura on a vegades es posa glaç. És present durant algunes èpoques en què els seus contorns es veuen més definits, de vegades s’hi submergeix un temps. La seva percepció pot estar a deu mil metres d’altura (li agrada observar el pas dels avions) i, en els períodes que el glaç és més gruixut, uns deu mil metres cap endins.»     p.33

Novel·la d’autoreferència, d’autoficció, de tots els colors del blanc, de tots els matisos del gel.

És la guanyadora del premi Documenta 2015 de narrativa per a menors de 35 anys.

Dades del llibre
Autoria: Kopf, Alicia
Títol: Germà de gel
Editorial: L’Altra editorial
Any de publicació: 2016
Pàgines: 235
ISBN: 9788494508516

 

El paréntesi esquerre, de Muriel Villanueva.

Muriel Villanueva i Perarnau (València, 1976) trenca amb aquesta petita novel·la amb tot els meus cànons classificatoris. Però, avui estic oberta a experiments. Què pot haver dins el verd de la factoria Males herbes sinó una nova i inquietat ficció? Una mica de ciència-ficció intimista? Realisme màgic? Metaficció poètica?

«En baixar del tren ja vaig saber que no hi viuria mai, aquí.
Tanmateix, la platja de les Casetes em va robar el cor. No l’òrgan, el sentiment.
He vingut a recuperar-lo per, després, sortir corrents »    p. 27

La narradora d’aquesta història arriba en tren a una platja amb una nena de mesos a coll. Es disposa a passar unes setmanes en una de les casetes arran de sorra. El seu home acaba de morir i ella necessita obrir un parèntesi: oblidar alguna cosa, descobrir-ne alguna altra. Tanmateix, l’aparició d’una estrella de mar precedeix una sèrie de fets inquietants i, mentre la protagonista s’esquerda, ens submergim en el territori incert de al·legoria.

«El paréntesi esquerre, de Muriel VillanuevaAllà on siguis, sàpigues que ara sé que a dintre teu, sota el meu marit, embolicat amb paper de regal infantil, hi havia un home. Que sé que és tard. Que si ho hagués vist l’hauria saludat, mirat als ulls, li hauria dit hola, et veig, existeixes, em serveixes, i molt.
Tu creus que sota la nena que fa de mama, embolicada amb paper d’estrassa, hi ha una dona capaç de fer silenci? Jo crec que sí. Vine’m a veure, que tinc fred.»    p.95-96

Dades del llibre
Autoria: Villanueva i Perarnau, Muriel
Il·lustracions de: Carrasco, Aitana
Títol: El paréntesi esquerre
Editorial: Males Herbes
Col·lecció: Distorsions; 28
Any de publicació: 2016
Pàgines: 121
ISBN: 9788494469916

 

"Rosa". Imatge extreta del còmic: L’àrab del futur 2, de Riad Sattouf.Relat

De La vida sense la Sara Amat i del llibre de relats L’amor de la meva vida de moment, de Pep Puig n’hem parlat dins les novetats amb gust terrassenc.  També hem presentat Tot això ho faig perquè tinc molta por, d’Empar Moliner, guanyadora del Premi Mercè Rodoreda 2015. Del gènere breu volem parlar especialment de:

Lladres, de Joan Todó.

De Joan Todó (La Sènia, 1997) recentment hem pogut llegir l’inquietant relat del venedor d’enciclopèdies, El final del món, un dels brillants costats del triangle literari de Labreu per terres de l’Ebre, La recerca del flamenc. I encara més recentment ha traduït al català, per Godall, el poemari Rufaga d’un, de Mark Strand.

Els tretze contes de Lladres han aparegut en els darrers cinc anys en revistes i llibres col·lectius. Ens parla de lladres i enganys dels nostres dies i memòria recent. Lladres professionals o lladres d’estar per casa. Grans enganys i petits enganys, però també de l’autoengany que sovint usem per anar tirant.

Bona dosi d’ironia per evadir-nos de la realitat quan aquesta fa noseta? Si sou servits… per aquí, ens cruspim Una carta, que arrenca així:

«Lladres, de Joan TodóAmb tots els respectes, senyora bibliotecària: s’ha acabat. No s’ho agafi com un assumpte personal, al contrari. La seva presència aquí m’ha endolcit força les visites: sempre tan servicial, tan silenciosa, sempre amb una recomanació a punt.  Em sabrà greu no tornar a veure el seu somriure, li ho dic de debò. Però és que ja no aguanto més. No ho puc suportar. Tot plegat ha arribat a un nivell insostenible.
Jo, suposo que ja ho sap, sóc un home de gustos senzilles. No bec, no fumo, no menjo gaire. No en tinc cap recança; sóc, també, un home solitari. No m’agrada la gent. »    p. 25

Dades del llibre
Autoria: Todó, Joan
Títol: Lladres
Editorial: Labreu
Col·lecció: Cicuta; 12
Any de publicació: 2016
Pàgines: 155
ISBN: 9788494433061

Manual per a dones de fer feines, de Lucia Berlin.

L’autora nord-americana Lucia |Lus-si-a| Berlin (1936-2004) va escriure setanta-sis relats sense gran reconeixement en vida. L’any passat, començà a fascinar el gran públic amb la publicació d’aquesta selecció per part de Stephen Emersson.

Són els seus millors contes, la majoria vitals, lluminosos, reveladors. Contes generalment basats en episodis de la seva vida. Quan són inventats de cap a peus són igualment carregats d’autenticitat. La seva narrativa ens fascina i ens fa companyia: impetuositat, salts i síncopes, candidesa. Més ingredients:  celeritat, sorpresa, humor divertit, humor bulliciós i enginy. L’enginy és el segell inconfusible de la seva ploma.

«Manual per a dones de fer feines, de Lucia BerlinEl vaig observar durant una estona mentre prenia mides i llavors me’n vaig anar a seure a la cuina. Encara me n’arribava la flaire. Desprenia una catipén que per a mi era de magdalena; per començar, m’evocava l’avi i l’oncle John.
Les males olors poden ser agradables.»     p. 454 (De: En B.F i jo)

Bona part de la seva vida va transcórrer a l’exterior. És aquest el motiu del seu escàs ressò? Emerson diu “No em puc imaginar ningú a qui no li vingui de gust llegir-la”. I L’AltraEditorial ens la prescriu com a lectura recomanada per a totes les dones i lectura obligatòria per a tots els homes per a la seva educació sentimental.

Dades del llibre
Autoria: Berlin, Lucia
selecció i presentació de: Emerson, Stephen Emerson
Traducció de: Torrescasana, Albert
Títol: Manual per a dones de fer feines
Títol original: A Manual for Cleaning Women
Editorial: L’Altra Editorial
Any de publicació: 2016
Pàgines: 487
ISBN: 9788494508509

 

"Rosa". Imatge extreta del còmic: L’àrab del futur 2, de Riad Sattouf.Poesia

Que no ens falti mai la P O E S I A, àlies Verspoesia quan pel biTer passa. Servits són: Naturant, de Cristina López Garcia i; L’arbre de foc, d’Agustí Bartra (dins les novetats amb gust terrassenc) Anem per més versos:

La meva pàtria A4, d’Ana Blandiana.

11è Premi “Jordi Domènech de traducció de poesia”

Ana Blandiana (Timișoara, Romania, 1942) és la desxifradora de rastres, com diu Víctor Obiols (reconegut enguany amb el Premi Carles Riba).És una poeta fonamental que ens parla d’allò que hi ha de essencial en nosaltres i en la nostra manera de concebre el món, com diu la traductora que ens ha anostrat aquest poemari meditatiu, profundament espiritual i ple d’un univers de lectura captivadora.

La meva pàtria A4, d'Ana BlandianaBRESQUES

Tu no vas néixer,
Sinó que neixes
Mentre passes
De segon en segon,
Sense intentar
Ser allà, quan ets aquí,
O aquí, quan passes allà.
Tu ets la matèria salvada amb coratge
D’una respiració fins a l’altra,
Sense la qual no seríem.
I no som en realitat
Més que restes, formes buidades,
Bresques d’on la mel de l’eternitat
S’ha escolat.

Dades del llibre
Autoria: Blandiana, Ana
Títol: La meva pàtria A4
Títol original: Patria Mea A4
Traducció de: Oproae, Corina
Editorial: Cafè Central
Col·lecció: Jardins de Samarcanda; 78
Any de publicació: 2015
Pàgines: 151
ISBN: 9788497665506

 

V, de Lucia Pietrelli.

Lucia Pietrelli (Candelara, Itàlia, 1984) és una jove escriptora, poetessa i traductora italiana en català. Ens ofereix aquest poemari que neix d’un vers de Pavese, “Vindrà la mort i tindrà els teus ulls” per anar a la recerca de l’alteritat.

V, de Lucia PietrelliPortarem
aquesta paraula
al centre del riu:

l’ofegarem

(p. 13)
—————

Que si som
de la mateixa espècie,
tot a dins
ens faci iguals

(p.47)

Dades del llibre
Autoria: Pietrelli, Lucia
Títol: V
Editorial: Cafè Central
Col·lecció: Jardins de Samarcanda; 79
Any de publicació: 2015
Pàgines: 65
ISBN: 9788497665599

  • Més…
    • Llegeix què en diu Xavier Serrahima a “V, Lucia Pietrelli”  (El racó de la paraula, 19-03-2016).

 

L’ombra de l’altre mar, de Joan Margarit.

En el pròleg el poeta Joan Margarit (Sanaüja, 1938) ens situa la coneixença i l’amistat al llarg dels anys amb l’artista Josep M. Subirachs (1927 – 2014) i l’estreta relació de les seves famílies també. En record del seu camí plegats ha fet aquesta selecció dels seus poemes i de les il·lustracions de l’enyorat amic i artista.  Aquest és un dels títols que l’editorial madrilenya Nòrdica ens ofereix també en edició bilingüe per celebrar el seu 10è aniversari. Cada nou il·lustrat que treuen és una nova meravella. Ens emocionen i enlluernen per la qualitat d’edició i els deliciosos maridatges de text i imatge per al públic jove i adult.

L'ombra de l'altre mar, de Joan MargaritNO ERA LLUNY NI DIFÍCIL

Ha arribat aquest temps
que la vida perduda no fa mal,
que la luxúria és un llum inútil
i l’enveja s’oblida. És un temps
de pèrdues prudents i necessàries,
no és un temps d’arribar, sinó d’anar-se’n.
És ara quan l’amor
coincideix a la fi amb la intel·ligència.
No era lluny ni difícil.
És un temps que només em deixa l’horitzó
com a mesura de la soledat.
El temps de la tristesa protectora.

(De No era lluny ni difícil, 2010)

Dades del llibre
Autoria: Margarit, Joan
Il·lustracions de: Subirachs, Josep Maria
Títol: L’ombra de l’altre mar
Editorial: Nórdica
Any de publicació: 2016
Pàgines: 73
ISBN: 9788416440641

"Rosa". Imatge extreta del còmic: L’àrab del futur 2, de Riad Sattouf.Còmic

El mes vinent, anant o tornant del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, podrem comentar les novetats, descobertes o retrobades que hi farem. Amb Sant Jordi fem un tast comiquer. Tres còmics que aproximen tres vides ben diferents. Des d’un sindicalista lletraferit a un espatarrant filòsof passant per un nen ros a la Síria de Hafiz al-Assad:

 

Andreu Nin, de Lluís Juste de Nin.

Andreu Nin, de Lluís Juste de Nin

Novel·la gràfica i biogràfica sobre la figura d’Andreu Nin, cosí de l’avi matern de l’autor. Presentada en edició bilingüe (català i castellà) i amb dibuixos a una tinta. Text i dibuixos del mateix Lluís Juste de Nin.

La novel·la és la reconstrucció, ben documentada, de la vida d’aquest destacat polític comunista i intel·lectual català.  Ho fa a través d’un flash-back narratiu, arrenca amb l’assassinat del líder del POUM per agents de la polícia soviètica l’any 1937, enmig de la Guerra Civil espanyola. D’aquí fa un salt enrera que ens portarà a conèixer la intimitat de Nin des de la seva infància fins més enllà de la seva tràgica mort.

Dades del llibre
Autoria: Juste de Nin, Lluís
Títol: Andreu Nin: seguint les teves passes
Editorial: Ponent
Any de publicació: 2016
Pàgines: 98
ISBN: 9788415944454

 

L’àrab del futur 2, de Riad Sattouf.

L'àrab del futur 2, de Riad SattoufQuan ets nen el món dels adults et sembla xocant i absurd, però l’assumeixes com a normal: no en coneixes cap altre! Ara bé, si ets fill de mare francesa i de pare sirià i passes la teva infància saltant d’un país a un altre, aleshores tens la possibilitat de comparar… i confirmar les teves sospites: el món dels adults està trastocat, tant a orient com a occcident.

Aquest llibre explica la història real d’un nen ros a la Síria de Hafiz al-Assad. 

I continuarà…

Dades del llibre
Autoria: Sattouf, Riad
Títol: L’àrab del futur 2: una joventut a l’Orient Mitjà: 1984-1985
Títol original: L’arabe du futur #2. Une jeunesse au Moyen-Orient (1984-1985)
Traducció de: Marta Marfany Simó
Editorial: Salamandra
Any de publicació: 2016
Pàgines: 158
ISBN: 9788416310142

 

Les extraordinàries aventures de Francesc Pujols, de Sebastià Roig i Toni Benages.

Les extraordiàries aventures de Francesc PujolsCòmic inspirat en la vida i el pensament de l’escriptor i filòsof Francesc Pujols. Seva, cèlebre i celebrada és la frase-anècdota: “Perquè seran catalans, totes les seves despeses, on vagin, els seran pagades […] i els oferiran l’hotel, el més preuat regal que se li pugui fer a un català quan viatja. Al cap i a la fi, i pensant-hi bé, més valdrà ser català que milionari“.

Si Francesc Pujols fos americà en Tim Burton ja li hauria fet una pel·lícula com ara “Mr. Pujols meets Banyoles monster“, però com que és català i l’elit de la nostra cultura independent és pobre en diners, però molt llesta s’ha de conformar amb fer-li un còmic ocurrent.

Dades del llibre
Guió de: Roig, Sebastià
Il·lustracions de: Benages i Gallard, Toni
Títol: Les extraordinàries aventures de Francesc Pujols
Editorial: Males Herbes
Any de publicació: 2015
Pàgines: 98
ISBN: 9788494310881

He trobat el teu llibre?

Feliç diada de Sant Jordi!
Recomanacions Sant Jordi 2016

Etiquetes: , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]