La Foradada per Cantonigrós i Santa Maria de Corcó (L’Esquirol)

25 de maig de 2016

escampem2-1

cantonigros1

 

 

Aprofitant que és la Setmana del medi ambient, i en aquest context: 24/5 Dia europeu dels parcs, 5/6 Dia Mundial del Medi Ambient, us proposem una nova ruta.

“El 24 de maig de 1909 es declaraven els primers parcs nacionals europeus a Suècia. Uns quants anys més tard, el 1918, es declaraven a Espanya els primers parcs nacionals (Covadonga, Ordesa i Monte Perdido), amb un intent no reeixit d’afegir el Montseny a la llista. Tanmateix, el 1928, ara fa vuitanta-cinc anys, veuria néixer el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d’un espai natural a Catalunya, a la qual va cantonigros2seguir, ja més tard, el 1972, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el primer espai declarat parc natural a tot l’Estat espanyol”. Segons: http://parcs.diba.cat/dia-europeu-dels-parcs

Itinerari de 35 min fins a la Foradada. Excursió molt curta que allargem fins al poble de l’Esquirol amb 3 hores més de recorregut. Indret espectacular i salvatge de la riera de les Gorgues. Lloc emblemàtic de Collsacabra.

Arribem de la C-17 i sortim per la carretera C-153 de Vic a Rupit fins a Cantonigrós. El municipi de Cantonigrós forma part de la localitat de Santa María de Corcó (l’Esquirol). Des del poble es pot veure el Santuari de Cabrera, que deixem per visitar un altre dia. Estem a la comarca natural del Cabrerès formada per Osona, La Garrotxa i la Selva entre les serralades Prelitoral i Transversal, és un altiplà amb cingles d’una altitud mitjana de 1.100 m.cantonigros3

Sortim de la cruïlla del carrer Major amb a la carretera general pel Camí Reial. Deixem el carrer asfaltat i baixem a l’esquerra per un camí sorrenc en direcció a la Foradada. Tenim a l’esquerra uns xalets i a la dreta el camp de futbol. Es veuen les serres de Cabrera i Bellmunt. Seguim els senyals del GR-151 fins que aquest gira a l’esquerra. Ignorem la primera desviació i seguim camí avall. Més endavant, retrobem el GR i seguim a la dreta. Poc després arribem a una cruïlla i seguim cap a on indica “La Foradada”. El GR el seguirem després per anar a l’Esquirol. El sender es torna humit i pedregós; però trobem l’espectacular Gorg amb una caiguda de 15 m. Cingleres que l’envolten de 30 m. del Torrent de la Rotllada. A peu de riera hi ha restes d’un antic molí. Es pot pujar pel darrera a uns riscos, però tot i haver-hi una corda té la seva dificultat.cantonigros4

Després de contemplar el Gorg, tornem cap a la cruïlla on haviem deixat el GR. I continuem recte. És un camí planer ple de pastures, masies, i zones boscoses.

Passem pel Pont Medieval de l’Esquirol sobre la carretera de Tavertet. Aprofitem per fer un café a l’Esquirol i tornem a Cantonigrós on havíem deixat el vehicle.

cantonigros5

 

 

 

rucs

 

 

Bibliografia

collsacabra50 indrets

 

 

camiral50 itinerarismapaforadada

 

Webs:

Etiquetes: , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]