Els bibliotecaris recomanen. Cosas que los nietos deberían saber

13 de juliol de 2016

 

¿qué clase de ego hace falta tener para escribir un libro sobre tu vida y pensar que le puede interesar a alguien? ¡Uno enorme! Pero no tan grande como para pensar que fui creado a imagen y semejanza de Dios.

 

Marck O. Everett està sol al món, aquesta és la certesa que queda quan acabes de llegir el llibre. El seu objectiu és deixar per escrit part de la seva vida perquè els seus néts tinguin les respostes a algunes preguntes sense que les hagin de formular, cosa que no va fer mai amb el seu pare. La ironia està en el fet que l’autor no té fills, de moment, però com diu ell “per si de cas…”

 

Cosas que los nietos deberían saber

 

Mark Everett, Mr. E, és el fundador, compositor i part indispensable del grup americà Eels. Si repasseu la trajectòria de la banda veureu que han passat per multitud d’estils musicals, i de fet a Mr E no li cal escriure un llibre per explicar la seva vida només heu d’escoltar els seus discos, cada àlbum és un capítol nou de les seves últimes vivències.

Cosas que los nietos deberían saber és l’autobiografia, que va escriure als 47 anys, d’aquest músic precoç i molt prolífic i que explica com ha sobreviscut i ha arribat a ser qui és gràcies a la seva obsessió per fer música. El seu estil és molt directe i sincer, despullat d’artificis i això el converteix en una lectura ràpida que alhora t’acosta emocionalment a l’autor, sobretot per la quantitat de males experiències que ha viscut.

 

no quiero malgastar tu tiempo con ñoñerías y chorradas, así que, por respeto a ti, dilecto lector, me ceñiré al estilo más directo

 

winter_10_summer1lg

El llibre lliga directament fets personals que van marcar-lo amb àlbums concrets i explica la seva manera de concebre un disc i de defensar-lo amb una convicció que contrasta amb la inseguretat que mostra com a músic davant de la discogràfica. El temps li ha donat la raó i actualment és un dels músics més ben valorats arreu del món.

Tan si coneixeu la seva obra al capdavant del grup Eels com si no, us recomano la seva lectura, és el manual de supervivència davant unes adversitats que sembla impossible que li hagin succeït només a una persona, però al final del llibre la sensació que queda és d’optimisme.

 

Estamos todos bien jodidos, pienso, y no hay mayor verdad que esa. Todos tenemos alguna historia bien jodida en nuestras vidas, y no hay nadie viviendo el cuento de hadas que la tele nos hizo creer que viviríamos de mayores cuando éramos pequeños

 

Acompanya la narració de la seva tràgica vida amb trossos de lletres de cançons que són la banda sonora perfecta mentre es llegeix, a més si després escolteu els discos sencers descobrireu altres lletres igualment descriptives de la situació en què es trobava l’autor en aquell moment. Com a compositor té la virtut de plasmar de manera clarivident en les seves cançons les situacions que viu.

El llibre, publicat l’any 2008, comprèn els sis primers àlbums dels Eels, explica com van sorgir i el perquè de la gran varietat dels seus registres, i com van aconseguir veure la llum, fins el final catàrtic de la gira “Eels with Strings” que va fer la volta al món dues vegades i el concert a “Albert Hall”, on han tocat els Beatles, Rolling Stones, The Who, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Led Leppelin…  

 

Dades del llibre: everett

Títol: Cosas que los nietos deberían saber (Things the Grandchildren Should Know) amb la presentació de Rodrigo Fresán, i traduit per Pablo Álvarez Ellacuria.

Autoria: Marck Oliver Everett

Editorial: Blackie Books

Any de publicació: 2009

Pàgines:199

ISBN: 9788493736217

 

Etiquetes: , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]