Lancelot du Lac

26 d'agost de 2016

Bàner de Apunt de cineAvui divendres 26 d’agost, amb el passi de Lutero a la biblioteca del districte 6 (a les 17:30 h) es tanca un cicle de pel·lícules de temàtica medieval que s’han projectat en aquesta biblioteca durant els mesos de juliol i agost, dins del III Cicle de Cultura Medieval, celebrat a Terrassa.

lancelotbaixaEl passat 12 de juliol, es va passar Lancelot du Lac (1974) de Robert Bresson, que recrea d’una manera particular la llegenda artúrica de Lancelot.

Des del biTer aprofundirem una mica més en aquest film i en el seu director, el gran Robert Bresson.01.Logo Cultura Medieval

La d’avui no és una pel·lícula fàcil, tampoc ho pretenia el seu director. Però que no sigui de fàcil digestió d’entrada no vol dir que no valgui la pena endinsar-se en la història de Lancelot de la mà del gran director francès.

Bresson, ja tot un autor clàssic del cinema francès (1901-1999), destaca per desenvolupar en els seus films un discurs de recerca de l’ascetisme, entès com una cerca d’austeritat expressiva, tot aspirant a utilitzar les imatges no estèticament millors, sinó només les necessàries. Aquesta regla i altres formen part del corpus Notas sobre el cinematógrafo que recull “la manera de fer bressoniana”,  on l’autor va anar recopilant al llarg de la seva carrera la seva manera de veure i entendre el cinema.

Com diu José Luis Guerin, un gran admirador de Bresson, aquesta manera particular d’entendre el cinema, li pertany només a ell. Bresson, va trencar també amb la idea, predominant en el cinema, on un bon guió i unes bones interpretacions són els elements que determinen si estem davant d’una bona pel·lícula o no. El director francès tenia la idea d’anar més enllà i ha estat seguit en aquest propòsit per grans cineastes actuals, com Michael Haneke, el mateix Guerín o Albert Serra.

Va començar com a pintor i fotògraf. De fet ell va manifestar que es sentia pintor, només va entrar al cinema per distreure’s ….Va realitzar el seu primer film al 1934, i l’últim al 1983. Estem davant d’una carrera de poc més de cinquanta anys amb relativament pocs films, només tretze, dels que destaquen Le Journal d’un curé de campagne, Un condamné à mort s’est échappé, Pickpocket o Mouchette.

armadura_lancelot

Una imatge molt repetida. Un cavaller vençut, amb la seva armadura, al que no para de brollar-li sang

A Lancelot du Lac, Bresson escull filmar el retorn a la cort bretona d’un Lancelot fracassat en la recerca del Graal. És potser una de les parts més obscures de la llegenda artúrica. Però a Bresson ja li agrada, ell escull filmar la derrota, i segons la crítica filma la poesia d’aquesta derrota. El cinema de Bresson està en els detalls, més que en la trama en si. Podríem dir que la trama queda trascendida per l’estil.

Fixeu-vos per exemple en els cavalls i en com filma la seva mirada. Bresson concep el cinema com a art: escriptura i imatge. Quan pot, utilitza només el so, fent-lo prevaldre per sobre la imatge. Destaca el constant so de les armadures, com a part del ritme del film.
Bresson, film a film, podríem dir que va esdevenint més radical, perquè va renunciant a actors, música, etc… en aquesta constant recerca del minimalisme més absolut. Un cineasta actual, que també escull treballar amb no actors és Albert Serra, de manera que el “no actor” és volgudament com una mena de model en mans del director.

L’important és que aquesta pràctica l’autor francès no se la imposa com a dogma, sinó que a partir de la pràctica arriba a aquesta necessitat.

YouTube Preview Image

-Cerca al catàleg Aladí :Lancelot du Lac [DVD] Barcelona: Intermedio, 2006.

També us recomanem, els extres d’aquest DVD, on podreu trobar els comentaris i observacions del cineasta José Luis Guerin sobre Bresson en general, i també en concret sobre el film.

Amb Bresson és amb aquells directors amb els quals tenim la percepció d’estar més a prop de la filosofia, i del pensament abstracte que del cinema.

Si us interessa l’Edat Mitjana, o el cinema francès, o bé teniu curiositat com aquest autor francès és present en autors tant actuals com Albert Serra, Haneke o Guerín, doncs ja teniu motius més que  suficients per veure i gaudir del film.

Robert Bresson a la bctxarxa

Sobre Lancelot du Lac, per si en voleu saber més:

Historia de Lanzarote del Lago. Alianza: 2010.

BIBLIOGRAFIA

Notas sobre el cinematógrafo. Madrid: Árdora, 1997. ISBN: 8488020074
-ZUNZUNEGUI, Santos. Robert Bresson. Madrid: Cátedra, 2001. ISBN: 8437618940

Etiquetes: , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]