De Gombrèn cap el Santuari del Montgrony

21 de gener de 2017

 

 

 

Com arribar-hi en cotxe: 

Gombrèn. Església

Accedim a Gombrèn -punt d’inici de la ruta- per la carretera GI-402 des de Campdevànol. Primer arribem a Campdevànol per la carretera N-260 que uneix Ripoll i Ribes de Freser. A Campdevànol deixem la N-260 i agafem la carretera GI-402 en direcció a Gombrèn i la Pobla de Lillet. Arribem a Gombrèn després de fer 8,5 km des de Campdevànol. La plaça del Roser està situada a la mateixa carretera GI-402, just a davant de l’església i al costat de la Fonda Xesc. Hi ha espai per estacionar els vehicles a l’entrada del poble i a la mateixa carretera.

Recorregut Temps total efectiu:  2:50h en total: 1:25h des del punt d’inici fins al santuari de la Mare de Déu de Montgrony, 0:10h per pujar fins a l’església de Sant 

De camí cap al Santuari de Montgrony

Pere i 1:15h per tornar seguint el mateix itinerari, ara de baixada. Desnivell acumulat: 500m. Dificultat: Mitjana. La ruta no presenta cap dificultat tècnica.

Comencem la ruta a la plaça del Roser (0:00h – 909m) de Gombrèn i caminem uns 200m pel costat de la carretera GI-402 en direcció a la Pobla de Lillet (direcció N). Ràpidament agafem el camí del santuari de Montgrony, que surt cap a la nostra dreta (està senyalitzat). Avancem en pujada en paral·lel a la carretera i passem per entre algunes cases. Avancem en paral·lel a la carretera i passem per entre algunes cases. Deixem Gombrèn definitivament enrere i creuem el barranc de Barruell. Passem, doncs, al marge occidental (O) del barranc. 

Continuem avançant i arribem a l’oratori de Sant Francesc (0:15h – 959m). En aquest punt el camí fa un gir a l’esquerra i s’enfila amunt fent un parell de ziga-zagues, en direcció NO.

Entrem ara en un bonic bosc de pi roig. Continuem pujant i al cap d’una estona ens endinsem en una roureda. Estem fent el tram més exigent de l’itinerari. Arribem a un punt on fem un gir pronunciat a la dreta i deixem el Mas Pomanell enrere a la nostra esquerra (el mas només és visible si sortim una mica del camí, cap a l’esquerra).

A partir d’aquí el camí guanya altura més suaument. Anem flanquejant la muntanya per la zona coneguda com la Creueta i passem per sota del coll de Jou, que ens queda amunt a la nostra esquerra. Veiem el santuari i el cingle on s’ubica clarament a davant nostre. El camí flanqueja la muntanya per la zona de la Creueta.

Deixem enrere a la dreta un corriol que surt en direcció NE. Nosaltres continuem en clara direcció N, directament cap al santuari. Fem una darrer tram en forta pujada i agafem un corriol que ens deixa just a l’aparcament que hi ha a l’entrada del recinte del santuari de Montgrony. Arribem a l’aparcament del santuari.

Pugem per una rampa i arribem al conjunt del santuari de Montgrony (1:25h – 1.353m). Primer ens trobem l’edifici de l’antiga casa del rector, on ara hi ha el Centre d’Interpretació, i l’edifici on hi ha l’hostatgeria i el bar-restaurant. Entre aquests dos edificis hi ha una terrassa amb una balconada que ens ofereix unes vistes meravelloses.

Santa María de Montgrony

Pugem ara per les escales que hi ha tallades a la roca i que passen per costat de l’hostatgeria. Aquestes són les llegendàries escales que es diu que va fer construir el comte Arnau. Són setanta-dos escalons que ens porten fins a la petita capella de Santa Maria o de la Mare de Déu de Montgrony, una de les anomenades “verges trobades” (fou amagada en una balma per protegir-la de la invasió àrab i fou trobada temps després, l’any 804, juntament amb una antiga campana).

Continuem pel segon tram d’escales, amunt, i arribem a un altiplà. Caminem uns metres més per un bon un camí fins a l’església de Sant Pere de Montgrony (1:35h – 1.403m).

Seguim el mateix itinerari per fer la tornada fins a la plaça del Roser de Gombrèn (2:50h – 909m).

SANTUARI DE SANTA MARIA DE MONTGRONY

“El santuari o capella de Santa Maria de Montgrony és un santuari marià del bisbat de Vic, situat al Montgrony.

Es troba en el cingle de la Serra de Sant Pere, a uns 1370 metres sobre el nivell del mar, en el municipi de Gombrèn, a la comarca del RipollèsJust sobre el cingle on està situada la capella hi ha l’església de Sant Pere de Montgrony.

Santa María de Montgrony

És un dels principals centres de devoció mariana del Ripollès i fins de les comarques veïnes. Es troba adossat a la gran penya per la qual puja l’atrevida escala que guanya el pla de Sant Pere. Aquesta escala comença a la gran hostaleria del santuari, i la capella o santuari pròpiament dit és a mitja escala i té com a mur de la part nord la penya nua. S’hi venera una imatge de la Mare de Déu. Es tracta d’una verge negra, refeta en gran part després que un incendi casual, el 1892, destruís l’antiga, segurament del principi del segle XIII, que probablement havia ja estat venerada a l’església de Sant Pere. Les primeres notícies del culte a la Mare de Déu de Montgrony són del 1400, època en què tenia ja un petit edifici a l’indret actual. L’edifici modern fou bastit el 165052.

Una tradició vol que fos trobada el 804 per un pastor i un bou de Can Camps, prop d’una font que hi ha a un quart d’hora del santuari, a mig pendent de la costa, on s’erigí una capelleta amb una inscripció al·lusiva i una imatge gravada que deixa anar l’aigua pels pits; per això ha estat anomenada la Mare de Déu de la Llet i advocada per les dones que alletaven els seus fills. Font, imatge i inscripció, on es parla del primer i llegendari Hug de Mataplana del 804, són obra del segle XVII, coetànies de la época de construcció del santuari.

L’hostaleria fou renovada i ampliada al segle XVIII—un projecte de construir un gran santuari no es dugué a terme–, i ho va a tornar a ser en l’últim terç del segle xx, época en que també s’obrí una pista forestal des del pont de La Foradada o de Garfull fins al Coll Roig, que surt de la carretera de Campdevànol a Guardiola de Berguedà (un petit ramal de 700 m. uneix el santuari i l’hostaleria)”.[1]

Seguint escales amunt anem a parar a l’església se Sant Pere de Montgrony.

[1]. “Santa Maria de Montgrony”. Dins: Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure. [en línia Darrera modificació de la pàgina: 27 nov 2016 a les 12:25]. [consulta 22/12/2016]. Disponible a:<https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_de_Montgrony>

 

Sant Pere de Montgrony

SANT PERE DE MONTGRONY

“Sant Pere de Montgrony és una església del municipi de Gombrèn (Ripollès). Està situada al pla de Sant Pere de la Serra de Sant Perejust sobre el cingle on hi ha la capella de Santa Maria de Montgrony. És una obra inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

L’església s’emplaça a l’anomenat Pla de Sant Pere, a 1.408 m. d’altitud, prop de l’espadat on es situa el santuari de Santa Maria de Montgrony, és formada per una gran nau amb absis i dues absidioles en disposició de creu o trevolada. La nau és coberta amb volta de canó seguit amb un arc toral centrat i l’absis i les absidioles amb volta de quart d’esfera. A l’exterior, els absis són ornats amb arcuacions i faixes de tipus llombard. A migdia té un

Sant Pere de Montgrony

pòrtic amb arcs que precedeix el portal. Aquest atri és cobert amb volta de canó apuntada, té una porta flanquejada per dues obertures i una altra al mur de ponent, totes de mig punt. S’obre l’absidiola de migjorn s’alça el campanar d’espadanya de dues obertures força allargades.

L’antiga parròquia de Sant Pere de Montgrony tenia el seu centre en l’església homònima, que està situada a 1408m. d’altitud, al vessant de solana del puig de Sant Pere (1665m) contrafort de la serra de Montgrony, a l’anomenat Pla de Sant Pere. Prop seu hi devia haver l’antic castell de Montgrony, documentat des del 885, quan el prevere Esclua, de la Cerdanya, més tard bisbe intrús d’Urgell, el va vendre al comte Guifré el Pelós, el qual el cedí aviat al monestir de Sant Joan de les Abadesses. La seva història és borrosa, i aviat restà anul·lat per la importància que adquirí el proper castell de Mataplana. Fou sempre propietat del monestir de Sant Joan de les Abadesses, però esdevingué centre de domini alodial i senyorial, mentre que la jurisdicció del lloc va passar al castell de Mataplana. L’església de Sant Pere de Mogrony és documentada des de 899, però l’edifici actual es reconstruí entorn del 1130.

Pràcticament abandonada al llarg del segle XIX (la parroquialitat havia passat a Gombrèn), fou restaurada entre 1880 i 1915, gràcies a l’interès dels bisbes de Vic Morgades i Torras i Bages. Amb motiu de la restauració i en altres ocasions, s’hi celebraren festes de tipus patriòtic romàntic que exaltaven Montgrony com la Covadonga catalana. Una última restauració fou realitzada a inicis dels 1960″. [2]

[2]. “Sant Pere de Montgrony”. Dins: Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure. [en línia Darrera modificació de la pàgina: 13 nov 2016 a les 14:01]. [consulta el 22/12/2016]. Disponible a:<https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Pere_de_Montgrony>

Gombrèn

Castell de Mataplana

“Grombrèn és un dels focus de la llegenda del comte Arnau. A l’època medieval va viure un moment de forta esplendor, ja que el castell de Mataplana era una de les cases nobles més influents de la corona. Hug de Mataplana, un dels pocs noms de trobadors que han arribat als nostres dies, va composar les seves cançons a l’abric d’aquest castell.

Castell de Mataplana

El Santuari de Montgrony, de devoció mariana, es troba al contrafort del Puig de Coma Ermada. És també un dels llocs emblemàtics de la llegenda del conte Arnau. Segons aquesta llegenda, el comte va ser condemnat per no pagar la soldada als serfs que van construir l’escala escavada a la roca que puja al santuari. Més amunt es troba  l’església de Sant Pere de Montgrony, romànica, del S. XI, amb la porta d’entrada arrecerada per un atri cobert. Les vistes sobre el Pedraforca, el Cadí i el Montseny són extraordinàries. El Museu del Comte Arnau, situat a Gombrèn, recull les peces trobades a les diferents excavacions fetes al castell de Mataplana. A través de maquetes i dibuixos, permet veure l’evolució constructiva del castell i del seu entorn, il·lustra com devia ser la vida quotidiana en el moment de màxima esplendor. El castell de Mataplana, situat a l’antiga baronia de Mataplana, era una casal palau fortificat d’estil romànic. Va ser una cort trobadoresca molt important i Hug de Mataplana n’era el màxim exponent. D’altra banda, també fou residència del llegendari comte Arnau, un personatge mític que constitueix una bona síntesi de tot el feudalisme”.

També podem aprofitar per fer una visita guiada al Castell de Mataplana.

Castell de Mataplana

Castell de Mataplana

“El castell de Mataplana era un palau fortificat d’estil romànic centre de la baronia de Mataplana, una de les més riques i influents durant l’Edat Mitjana. El castell també fou residència del llegendari comte Arnau. Arribem al castell per la carretera de Castellar de n’Hug des de Gombrèn (6 km). Informació visites: Ajuntament de Gombrèn (972 730 300, [email protected])”.[3].

[3].“Santa Maria de Montgrony”. Dins: Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure. [en línia Darrera modificació de la pàgina: 27 nov 2016 a les 12:25]. [consulta 22/12/2016]. Disponible a:<https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_de_Montgrony>

 

Bibliografia:

Editorial Alpina. Ripollès [document cartogràfic] : Itinerànnia, xarxa de senders Ripollès – Garrotxa – Alt Empordà : mapa i guia excursionista i turística. [Granollers] : Alpina ; [Barcelona] : Societat Gestora d’Informació Territorial Geoestel, DL 2009

 

Geògraf Salvador Llobet. Montgrony [document cartogràfic] : Fonts del Llobregat : Puig Llançada, Pujalts, Rasos de Tubau, Catllaràs : Pirineu i Pre-pirineu català : la Pobla de Lillet, Gombrèn, Frontanyà, Castellar de N’Hug. Granollers : Geogràf Salvador Llobet Edicions Cartogràfiques, cop. 1996

 

Webs:

  • Cul d’angúnies. “Volta al Montgrony (Ripollès)”. Dins: Passejades d’un cul d’angunies. [en línia 14/06/2010]. . [consulta el 22/12/2016]. Disponible a: <http://angunies.blogspot.com/2010/06/volta-montgrony-ripolles.html>
  • [email protected]. “Camí antic del santuari de Montgrony des de Gombrèn : Seguim les passes del comte Arnau i del cavaller Otger Cataló i descobrim l’espectacular santuari de Montgrony al Ripollès”. Dins: Rutes Pirineus : rutes de muntanya, senderisme i excursions. [en línia cop. 2015]. [consulta el 22/12/2016]. Disponible a: <http://www.rutespirineus.cat/rutes/santuari-de-montgrony-gombren-ripolles>
  • “Santa Maria de Montgrony”. Dins: Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure. [en línia Darrera modificació de la pàgina: 27 nov 2016 a les 12:25]. [consulta 22/12/2016]. Disponible a:<https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_de_Montgrony>
  • “Sant Pere de Montgrony”. Dins: Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure. [en línia Darrera modificació de la pàgina: 13 nov 2016 a les 14:01]. [consulta el 22/12/2016]. Disponible a:<https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Pere_de_Montgrony>

Etiquetes: , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]