Yeruldelgger un policia a les estepes mongoles

17 de març de 2017

Ian Manook t'ensenya a pronunciar Yeruldelgger

Els fans de la novel·la policíaca de qualitat no podeu deixar-vos perdre la primera novel·la de l’Ian Mannok, us captivarà des del primer moment.

M’ha passat només amb un altre autor del gènere policíac que al llegir-la t’agafen unes ganes boges d’anar a visitar els indrets on es desenvolupa la trama. Són obres on tant important és el que passa com on passa. La que us recomanem està ubicada a Mongòlia, paratge ple de grans planúries, amb unes extensions de terreny on encara es conserven algunes tradicions que resulten un tauló de salvació per al nostre protagonista.

Tot comença amb la troballa de part del pedal del que sembla un tricicle infantil, descobert per una família de nòmades (de les poques que encara segueixen aquest estil de vida) i que obté com a resultat el descobriment del cadàver d’una nena d’ascendència europea. Qui portarà tota la investigació d’aquest cas tant colpidor és el comissari Yeruldelgger, que no està en el seu millor moment personal doncs encara no ha superat la pèrdua de la seva filla petita.


L’escena que donarà inici a tota la trama no deixa de ser una mostra de la nostra realitat: pràctiques ancestrals es barregen amb el poder de les sèries de televisió americanes policíaques (aquí ho deixo), sensació que es repeteix més endavant.
La pèrdua accelerada de les tradicions és el que converteix Mongòlia en una mostra del que porta el capitalisme i la corrupció: els habitants de les zones rurals ja no poden subsistir allà, fet que ha portat molta gent a les grans ciutats, amb la conseqüent creació de suburbis. L’argument de l’obra tan aviat et porta a les estepes com a les clavegueres d’Ulán Bator, una de les grans urbs on malviuen famílies senceres i escenari on passa part de l’acció. Moure’s per aquells túnels sense conèixer-los pot comportar perdre’s per sempre o morir, això si no tenim en compte el policia corrupte que et segueix per matar-te.
Dèiem que les antigues creences s’anaven perdent però és gràcies a elles que el comissari retorna als principis del budisme tibetà, que li van ensenyar els monjos bonze quan era jove ajudant-lo a a aclarir les morts d’uns xinesos i la troballa del cadàver de la nena.
Tot això comptant amb l’ajut de la forense Solongo, d’Oyun la seva companya a la policia, Billy un altre policia jove i Gantulga un nen que ha hagut de sobreviure al carrer. Gràcies a ells i al retrobament de la seva fortalesa interior aconsegueix resoldre aquest cas que no us deixarà indiferents. Però no tot serà tant fàcil, doncs la traïció i la corrupció s’ajuntaran per complicar-ho de formes insospitades.
És en fi, una novel·la de ficció, policíaca, amb molta acció i alhora una novel·la que et fa agafar el cuc de viatjar a aquest país i allotjar-se en una yurta, respectant una forma de vida que s’està esvaint.


Dades del llibre

Yeruldelgger, d'Ian ManookTítol: Yeruldelgger: muertos en la estepa
Autoria: Manook, Ian
Editorial: Salamandra
Any de publicació: 2016
Pàgines: 477
ISBN: 9788416237166

Recomana: Sara Codina, des de la Biblioteca Central de Terrassa (bct)

Etiquetes: , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]