Llibres de ciència – Sant Jordi 2017

19 d'abril de 2017

Text de Bernat Romaní (www.bernatromani.cat)

Amb l’excusa del dia del llibre tenim una nova oportunitat per demanar que ens regalin (o regalar-nos) llibres de divulgació científica. Visca!

Novetats Sant Jordi 2017 de ciència

Apadrinat per les biblioteques de Terrassa i animat per l’Isaac Camps (blocdecamp), que ha omplert aquest blog de ressenyes sempre interessants, em plau recomanar-vos dos llibres i fer-vos una tria d’entre els llibres de divulgació científica que s’han publicat el darrer any.

Neurociència per a educadors, de David Bueno

Començo per aquest llibre perquè a més de divulgació, és ciència d’aplicació directa.

Ara sabem que tenim 20.000 gens, dels quals 8.000 intervenen en la formació o funcionament del cervell. Sembla lògic pensar que com més coneixem el cervell, més podem millorar la nostra educació. Però que vol dir “millorar l’educació”? M’agrada que en David Bueno, sempre des del fonament científic, no defuig el debat ètic i s’encarrega a aclarir de seguida: la millor educació és la que ens permeti créixer i desenvolupar-nos amb dignitat.

Potser algun dibuix de neurones i sinapsis hagués ajudat a fer servir més xarxes neuronals per retenir millor el que diu, tal com ell defensa. I potser el llibre és massa proper en alguns moments. En tot cas el llibre és globalment excel·lent i necessari.

Com passa moltes vegades, anem a buscar el que ja sintonitza amb els nostres punts de vista. Vaig directe doncs a destacar les idees principals del llibre, que comparteixo plenament:

  • L’aprenentatge és més significatiu com més xarxes i zones del cervell activa. Per això convé que les activitats educatives siguin integrades, integradores, transversals i contextualitzades. Que intervinguin tots els sentits: vista, oïda, olor, gust, tacte, moviment. I no podem menystenir la importància de la música i la plàstica.
  • Qualsevol aprenentatge que tingui components emocionals, el cervell l’interpreta com a clau per la supervivència, per tant l’emmagatzemarà millor i després permetrà que s’usi amb més eficiència.
  • L’avorrir-se i l’exercici físic són claus per consolidar els coneixements.
  • La sobreestimulació i l’estrès no crea noves connexions neuronals. Són l’enemic número u de l’aprenentatge.
  • Per desaprendre, el millor és aprendre coses noves.
  • Les dades científiques de què disposem corroboren el que la pedagogia moderna fa dècades que diu.

Dades del llibre

Títol: Neurociència per a educadors
Autoria: Bueno, David
Editorial: Rosa Sensat
Any de publicació: 2017
Pàgines: 176
ISBN: 9788494529016

 

¿Porqué a los patos no se les enfrían los pies?, La física de lo cotidiano, de Helen Czerski

Un llibre de física sense cap dibuix. Aberració! El text ha d’estar molt bé doncs… i ho està. Emularé el seu estil i faré tota la ressenya en un sol paràgraf. Aquest llibre m’ha arribat a les mans des del mostrador de la llibreria, sense més publicitat que una bona coberta. Les explicacions mai se’n van gaire més enllà d’alguna cosa que ens és quotidiana, i per això es fan agradables i es queden. Per parlar dels gasos comença per com exploten les crispetes, però no en general, sinó les teves, les meves, les que faig explotar a casa meva. I així segueix fins als peus dels ànecs que li serveixen per explicar… els àtoms! Els que ens agrada la ciència som com nens, però quan ens fem grans ja no ens agrada sentir el mateix conte una vegada i una altra, en aquest cas, les lleis fonamentals de la física. Però si ens fan com en el jazz, que el mateix tema ens el toquen de formes diferents, llavors és una altra cosa, i ens reconforta. Aquest llibre té això, una proximitat i poesia en l’explicació que la fa refrescant. Aquí teniu un fragment de la pàgina 278: “La belleza de una turbina eólica reside en que no puede ser más pura: es el viento el que hace girar los imanes, los cuales a su vez generan corriente… nuestra civilización depende de la energía que se genera gracias al baile de estos dos gemelos.”

Dades del llibre
Títol: ¿Por qué a los patos no se les enfrían los pies?, La física de lo cotidiano Títol original: Storm in a Teacup: The physics of everyday life
Autoria: Czerski, Helen
Traducció de Ana Pedrero Verge
Editorial: Paidós
Any de publicació: 2017
Pàgines: 336
ISBN: 9788449333231

Altres llibres interessants que han aparegut des del darrer Sant Jordi

Una mica de genètica, ecologia, física, matemàtiques, antropologia, i curiositats per seguir sempre aprenent.

 

El gen. Una història íntima, de Siddhartha Mukherjee
Traducció de Xavier Pàmies
Editorial: La Campana
Any de publicació: 2017
Pàgines: 712
ISBN: 9788416863150

Un llibre llarg i ambiciós. Aporta coneixement i entreteniment pel que té de detectivesc de com s’ha anat descobrint tot el que se sap dels nostres gens, vistos com l’estructura fonamental que ens fa humans.

 

No sóc el meu ADN, de Manel Esteller
Editorial: La Magrana
Any de publicació: 2017
Pàgines: 208
ISBN: 9788482648217

Seguim amb genètica. Llibre clarificador com pocs. I afortunadament més curt que l’anterior. Bona feina Manel Esteller! Aquest serà un dels propers que llegeixi.

 

Encara no és tard. Claus per a entendre el canvi climàtic, d’Andreu Escrivà
Editorial: Bromera
Any de publicació: 2017
Pàgines: 216
ISBN: 9788490267318

Ja sabem de sobres que el canvi climàtic és el gran repte que ens espera a tots com a espècie. No cal que ens ho repeteixin. Però la veritat és que ens supera perquè ens costa donar-hi resposta amb les estructures socials tal com les tenim ara. El llibre té una visió integradora i voluntariosament optimista per intentar trencar aquesta dinàmica . Me’l demanaré.

 

Sabias, d’Adela Muñoz Paez
Editorial: Debate
Any de publicació: 2017
Pàgines: 366
ISBN: 9788499927121

Ara ja és de domini públic que sense Rosalind Franklin no s’hauria desxifrat l’ADN. Però qui era Enheduanna? I Emilie de Chatelet? Aquest llibre, com les dones en ciència, destaca per mèrits propis, perquè és amè i revelador. I reivindicatiu també, perquè no defuig la historia del perquè de la impossibilitat o invisibilitat de les dones durant molts anys en la investigació científica.

 

Teoria de la creatividad, de Jorge Wagensberg
Editorial: Tusquets
Any de publicació: 2017
Pàgines: 286
ISBN: 9788490663622

Ho confesso, sempre he estat fan de Jorge Wagensberg. Sí, a vegades és una mica pretensiós, però li perdono tot. El Wagensberg sempre m’ha aportat revelacions de coneixement. Sempre m’ha anticipat a alguna conclusió que tenia a l’inconscient i m’ha mostrat com destil·lar i sintetitzar el coneixement científic i de l’ésser humà. Un dels molts aforismes que m’agraden d’ell: compressió és comprensió. Aquest llibre encara no ha passat per les meves mans però hi passarà abans d’un any. Segur.

 

¡Cuantica!, de Jose Ignacio Latorre
Editorial: Ariel
Any de publicació: 2017
Pàgines: 174
ISBN: 9788434425392

S’ha escampat la idea que la quàntica és anti-intuitiva. Estic convençut que és una qüestió de temps, perquè si et pares a pensar, molts dels fenòmens físics que no podem percebre directament amb els nostres sentits ara els donem per intuïtius, com que la matèria està constituïda per àtoms i molècules. Aquest llibre fa un pas en aquest sentit: fer normal la quàntica, que de fet ja ho es la nostra vida quotidiana, en els làsers o en les ressonàncies magnètiques.

 

El universo en tu mano, de Christophe Galfard
Traducció de Pablo Álvarez Ellacuria
Editorial: Blackie books
Any de publicació: 2016
Pàgines: 455
ISBN: 9788416290628

El bestseller del 2016. Potser amb això està tot dit. La física des del més gran al més petit i tornant al més gran. S’entén molt bé i de lectura agradable. Cap sorpresa extraordinària. Com una bona infusió per passar la tarda.

 

Pa ciència, la nostra, Curiositats científiques del dia a dia, de Màrius Belles i Daniel Arbós
Editorial: Angle
Any de publicació: 2016
Pàgines: 217
ISBN: 9788415307495

Els qui fan el programa del mateix nom a Sants3ràdio, han fet aquest llibre. Llibre que segueix el model: ciència a partir d’anècdotes divertides/sorprenents/absurdes. Fa un temps era comprador compulsiu d’aquests tipus de llibres de píndoles de coneixement. Van molt bé per als micromoments: al metro, quan esperes algú…. Ara em cal triar perquè no em repeteixin el que ja sé, com si hi ha o no hi ha ferro als espinacs. Aquest té un bon tant per cent de coses que no sabia, i per tant, el recomano. Al programa de ràdio, el % d’humor està una mica alt en proporció a la ciència. Aquí em funciona bé.

Tristos tròpics, de Lévi-Strauss, Claude
Traducció de Miquel Martí i Pol
Editorial: Anagrama
Any de publicació: 2016
Pàgines: 455
ISBN: 9788433915399

Ep!, aquest és l’únic que no és és novetat. És reedició d’un llibre de 1955. l’obra que el va convertir en un autor cèlebre el pensador i antropòleg Claude Lévi-Strauss. Per tenir la ment oberta i entendre que el nostre model social és només un dels possibles.

 

Tu pez interior, de Neil Shubin,
Traducció de Ricardo García Pérez
Editorial: Capitán Swing
Any de publicació: 2015
Pàgines: 262
ISBN: 9788494381683 Libros,

Ideal per als que us agrada la biologia evolutiva en profunditat. Per veure com bona part de la nostra anatomia és reciclada d’aquell peix que un dia va decidir sortir de l’aigua fa 275 milions d’anys.

 

Llampecs, de Jean Echenoz,
Traducció d’Anna Casassas
Editorial: Raig Verd
Any de publicació: 2016
Pàgines: 158
ISBN: 9788416689125

Aquest m’arrisco a posar-lo sabent-ne poc. És una petita biografia novel·lada de Nikola Tesla. Bona literatura amb “només” algun llampec de ciència.

 

El arte de las matemáticas, de Vicente Meavilla
Editorial: Guadalmazán
Any de publicació: 2016
Pàgines: 160
ISBN: 978-84-94471-73-5

Una mica de mates i art sempre va bé. I aprofito per destacar aquesta editorial, Guadalmazán, que fa uns pocs anys s’hi ha posat en la divulgació científica i està editant llibres força interessants.

 

I fins aquí la collita de divulgació científica d’aquest Sant Jordi 2017. Que en gaudiu!

 

Recomana: Bernat Romaní (www.bernatromani.cat)

Etiquetes: , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]