White God

24 d'abril de 2017

Bàner de Apunt de cineAvui us presentem White God, una pel·lícula del director hongarès Kornél Mundruczó, un film impactant i fins i tot desagradable de mirar, sobretot si sou amants dels animals i especialment sensibles amb aquests temes.  

Tot i així cent per cent recomanable. Considerat per la crítica, un dels films del 2014, i reconegut amb el premi Un Certain Regard del Festival de Cannes 2014.

Ens situem en un futur distòpic, a una Hongria on dicten noves lleis amb elevats tributs per als gossos mestissos. D’aquest tribut queden exclosos els gossos de raça. De cop ens trobem en una societat que estableix una espècie superior -els gossos de raça- i uns germans d’espècie -els mestissos- que han caigut en desgràcia. D’aquí comencen ja a sortir diferents lectures metafòriques de l’opressió del més dèbil, dins d’una estructura jeràrquica classista. Tenim la impressió que és un film, que no només ens està explicant una història de gossos, la que veiem a simple vista, sinó que permet diferents lectures més aprofundides, del funcionament de la societat en general.

Els protagonistes d’aquesta trama són la Llili, una pre-adolescent de 13 anys i el seu estimat gos, en Hagen. Tot comença quan sabem que els pares de la Lili acaben de divorciar-se i la Lili va a passar uns dies amb el seu pare. S’emporta a en Hagen i el pare es nega en rodó a pagar la taxa que és requerida per a un gos mestís. De seguida l’abandona al carrer. A partir d’aqui el to dramàtic puja, i la pel·lícula entra en un dinamisme i un dramatisme que ja no ens deixarà fins al final. Comença una cursa desesperada  on la Lili i en Hagen lluiten per tornar-se a trobar-se en una ciutat que s’està omplint de gossos abandonats. La Lili torna a buscar el Hagen però aquest ja no és al mateix lloc on l’havien deixat. Ara en Hagen volta per la ciutat amb els seus amics gossos, perseguits per l’autoritat. De seguida l’espectador empatitza amb en Hagen i en les desgràcies que a partir d’ara li cauen a sobre.

En Hagen viu unes experiències molt dures que no desitjaria a cap gos del món. Els gossos es van aliant pels carrers, fins que comença a semblar una rebel·lió i la Liili té a les seves mans el futur d’aquesta revolta.  Però podrà en Hagen oblidar el mal que li han fet els éssers humans? Se n’enrecordarà de la Lili?

Escena impactant de comunió entre la Lili i els gossos revoltats

El director del film va assegurar en una entrevista que els 200 gossos que van participar a la pel·lícula provenien dels refugis. Arran de la pel·lícula tots van ser adoptats. El tret més diferencial de la pel·lícula es utilitzar el animals com una analogia de les races entre les persones, com si estiguéssim al III Reich, uns de cop i volta son millor que els altres sense cap motiu de pes. Els més desfavorits, els més dèbils, o els que no han tingut sort, no poden sinó sobreviure.

La pel·lícula també podria ser un al·legat a favor dels animals. S’apropa a la vida dels gossos que són raptats per a fer negoci en les lluites clandestines.  Són gossos que no tenen una naturalesa violenta, però a base de maltractaments es tornen agressius  contra els altres animals i contra les persones. En definitiva, i parafrasejant el cartell de la pel·lícula, els gossos eren els nostres amics, i nosaltres per a ells el seu Déu. Kronél Mundruczó volia que el gos simbolitzés l’etern paria en que el seu amo és Déu.

White God s’ha convertit per mèrits propis en una de les pel·lícules revelació dels últims anys. Aquesta faula sobre l’opressió dels poderosos, la domesticació de les minories i el racisme generalitzat es presenta com una nova versió de La revolta dels animals, amb un necessari canvi de l’ordre establert. Com en Els ocells de Hitchcock, aquí els gossos es rebel·len contra els humans perquè es neguen a ser uns simples maltractats servidors.

Si sou amants dels animals, patireu en aquest film. Jo personalment, vaig estar a punt de desistir. Em vaig mig obligar a veure-la perquè sabia que estava veient alguna cosa que valia la pena i que en cap cas cap animal havia estat maltractat de veritat.

White God [enregistrament video] una pel·lícula de Kornél Mundruczó. Per si en voleu fer un tastet, aquí teniu el trailer:

Per si en voleu saber més:

Caimán. Cuadernos de cine nº39. Juny 2015

Entrevista al Director sobre la pel·lícula: http://cultura.elpais.com/cultura/2015/06/18/actualidad/1434645994_084723.html

http://www.golem.es/whitegod/

Entrevista a la entrenadora dels gossos:

http://thecreatorsproject.vice.com/es/blog/asi-se-preparo-a-los-mas-de-200-perros-que-aparecen-en-white-god

Recomana Jennifer Mata

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]