Especial dia de l’orgull LGTBI

26 de juny de 2017

La Biblioteca Central de Terrassa (bct) dedica aquesta setmana a l’orgull gai, lèsbic, trans* i bisexual!

Terrassa commemora el Dia de l'Orgull LGTBI

Terrassa commemora el Dia de l’Orgull LGTBI

Dia internacional de l'Orgull Lesbià, Gai, Trans, Bisexual i Intersexual

Dia internacional de l’Orgull Lesbià, Gai, Trans, Bisexual i Intersexual

El 28 de juny és el Dia Internacional per l’Orgull LGTBI o simplement orgull gai.  L’origen d’aquesta efemèride es remunta al 28 de juny de 1969, quan en un bar de Nova York, el col·lectiu homosexual va decidir enfrontar-se a la policia per les fustigacions. Els aldarulls de Stonewall es consideren l’inici de l’alliberament gai. Va ser la primera manifestació reivindicativa gai. El terme orgull té la idea de transmetre una dignitat intrínseca de cada ésser humà, que no ha de veure’s afectada per la seva identitat de gènere, conducta ni orientació sexuals. La bct, com a biblioteca especialitzada en fons LTGBI, per commemorar aquesta efemèride, dedica una exposició on podreu trobar una selecció dels documents del fons LTGBI i, participa en l’especial del portal Biblioteca Virtual de les biblioteques de la província de Barcelona.

Us n’oferim un petit tast de la ma de l’Adrià Serra que ens destaca el llibre Mis besos no son de cualquiera i la pel·lícula Moonlight.

  • Jenkins, Barry. Moonlight [enregistrament video]. [Barcelona]: Cameo, 2017.

Guardonada amb tres estatuetes dels premis Oscar (millor pel·lícula, actor secundari i guió adaptat), ha estat el llargmetratge revelació de l’any. La pel·lícula compta amb gran reconeixement internacional, guanyadora i nominada en els certàmens més prestigiosos del món del cinema, fet inusual tenint en compte que tracta un tema fins ara bastant insòlit: l’homosexualitat entre persones de color.
La pel·lícula parteix de la història d’en Chiron, un jove afroamericà criat en un dels barris més conflictius de Miami. Haurà de créixer en un món ple d’adversitats, el relat de la seva vida no és exempt de cruesa i de dosis fortes de realisme. Tracta altres temes molt a l’ordre del dia, com són l’assetjament escolar i les drogues. Complicaran la seva vida al mateix temps que descobrirà la seva pròpia sexualitat cap els homes mentre s’enfronta als conflictes de la seva desestructurada família.

El film barreja un to de realisme documental amb el drama més íntim. Una pel·lícula que ha traspassat fronteres amb una acollida unànime de bon cinema, tant per part del públic com de la crítica.

Us deixem el tràiler oficial.

 

Marta Garzás ens ofereix una història que es llegeix amb intensitat, amb un sentit del ritme que captarà l’atenció del lector durant cadascuna de les seves pàgines. Pot ser que el mateix lector se sentí identificat amb la protagonista degut a la seva personalitat esbojarrada, sexi i descarada, una noia amb una vida complicada però que gaudeix massa de cadascun dels moments complicats que viu durant el dia a dia.

Narrada en primera persona i alternant narradors, Mis besos no son de cualquiera, guanya personalitat i intensitat gràcies a una història que es mou amb agilitat i a uns diàlegs intensos. Els personatges són tractats a fons amb cadascun d’ells ajudant-nos a conèixer encara millor l’univers de la protagonista, la Sara.

Opera prima d’aquesta autora mataronina amb una experiencia literària que es mou entre els relats breus.

 

No us les deixeu passar! Les podeu trobar ja mateix o properament a la bct.  Us convidem a navegar pels continguts i recomanacions de l’especial amb: novel·les, música, pel·licules que surten de l’armari, còmics per entendre, arts escèniques i llibres de coneixements i contes. També s’hi destaquen els fons especials, centre d’interès i clubs de lectura de les diferents biblioteques públiques de la província de Barcelona.

Aprofitem aquest petit apunt per recordar-vos les activitats que tenen lloc a Terrassa per commemorar el Dia de l’Orgull LGTBI. Enguany l’acte central serà la lectura del manifest que va suposar l’inici del moviment a Catalunya fa 40 anys.

Etiquetes: , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]