De Fussimanya a Savassona

26 d'octubre de 2017

A mig camí entre Casserres i Savassona es troba la urbanització Fussimanya, un conjunt de cases disperses a la vora del Ter. Es pot deixar el cotxe al costat del restaurant i començar el camí. Seguim el PR 40 direcció Tavèrnoles fins al bosc de Savassona. El camí parteix de la mateixa carretera i l’itinerari és d’una hora aproximadament.

El Pla de Savassona és un paratge al municipi de Tavèrnoles. Hi ha grans blocs de pedra sota la cinglera, destacant com a principals l’anomenat

Pedra de l’home

Dau i la Pedra del Sacrifici. També s’hi han trobat restes d’un poblat ibèric, així com gravats neolítics en diverses pedres, com la de les Bruixes i la del Nen.

Conegut entorn d’escalada. No ens podem perdre la pujada pel camí empedrat que porta al turó on hi ha l’ermita de Sant Feliuet, l’ermita data del 1035, amb modificacions posteriors als segles XIII i XVII. El petit edifici es va fer aprofitant les restes d’un edifici anterior i consta d’una petita nau amb absis 

Pedra de les bruixes

rectangular. La teulada és de lloses de pedra, i la nau és coberta per una volta de canó amb un absis rebaixat. Sempre n’ha tingut cura el Centre Excursionista de Vic.

El Dau

Des de l’església prerromànica Sant Feliuet de Savassona es pot observar el castell del mateix nom (del segle X) i l’església de Sant Pere de Savassona, documentada des de l’any 1035. És romànica i a la façana destaquen l’òcul i el campanar de cadireta.

Pedra dels sacrificis

“El castell de Sant Feliuet de Savassona és un castell medieval que es troba al terme municipal de Tavèrnoles (Osona). Fou declarat Bé d’Interès Nacional com a monument històric el 1949.

El castell, estratègicament situat a 611 metres d’altitud, fou renovat als segles XVII i XIX i encara és habitat.Té elements medievals, murs de defensa i torre triangular a l’interior de l’edifici.

Sant Pere de Savassona

El Castell de Savassona està documentat d’ençà l’any 890, sota el domini dels Vescomtes d’Osona i regit per la família de cavallers dels Savassona, que esdevingueren senyors de la baronia de Savassona. Al segle XII, seguia sota el domini de la mateixa família. Posteriorment, en no tenir sense descendència directa, el castell fou venut a Ramon de Vilanova, castlà del Brull. Al segle XIV, el castell passà a la jurisdicció de Bernat de Cabrera. I als fogatges de 1553, s’esmenta al cavaller Antoni Vila com a senyor del castell”. [1]

Sant Feliuet de Savassona

 La ruta retorna a Fussimanya pel mateix camí.

[1] “Castell de Savassona”. Dins: Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure. [en línia pàgina va ser modificada per darrera vegada el 26 set 2017 a les 17:53.] [consulta 18/10/2017]. Disponible a:  <https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Savassona>

Bibliografía:

 

 Webs:

 

Etiquetes: , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]