El vol de l’home ocell

8 de febrer de 2018

 

Sobre las alas del mundo, Audubon, de Fabien Grolleau i Jérémie Royer.

Hi ha un món on les estrelles que ho peten no són ni Lady Gaga ni Lionel Messi: són el trencalòs i la merla d’aigua. I el plaer intel·lectual màxim no el produeix veure una pel·li de Kiarostami sinó veure una perdiu blanca als Pirineus. És el món dels bird-watchers, és el món dels observadors d’ocells. Si no en participes no saps què vol dir, no saps les passions que mou, no saps fins a quin punt hi ha gent que hi deixa hores, quilòmetres i calés mirant de guipar les espècies més rares i completar la llista d’ocells més extensa possible. Si voleu, us en podeu fer una idea mirant l’entretinguda i ben documentada comèdia El gran año (The Big Year, David Frankel, 2011).També us en podeu fer una altra idea llegint aquest còmic. Diuen que tenir un passatemps és bo, que manté la ment activa, que evita el tedi, però tota afició portada al límit té quelcom de patològic, d’obsessivocompulsiu. El meu pare explica que un parent seu, ja gran, malvivia amb tota la família ben emprenyada perquè tot el que guanyava s’ho gastava en maquetes de trens que ni tant sols treia de la caixa. Però que l’home sabia de trens el que volguessis. John James Audubon (Saint-Domingue, Haití, 1785 – Nova York, EUA, 1851) era un savant dels ocells que va portar la seva passió al límit de costar-li la salut, separar-se de la família i perdre el patrimoni però, que gràcies al seu esforç i tenacitat, ha passat a la història com el primer ornitòleg d’Amèrica i un dels naturalistes més grans de tots els temps, amb aportacions científiques de primer ordre.

L’objectiu d’Audubon pel qual ho va deixar tot era molt ambiciós: dibuixar tots els ocells d’Estats Units. També fou un artista original que va trencar els motlles de la il·lustració naturalista vigent, freda i asèptica, per una làmines vives i expressionistes on dibuixava els ocells a escala natural (imagineu, per exemple, la làmina d’un flamenc!) en acció dins el seu entorn, com per exemple, un parell de falcons plomant un ànec.

El detalls de les seves aventures i tècniques pictòriques políticament incorrectes us els deixem per al còmic (que té un petit apèndix biogràfic), no farem espoiler. El que si que us dic és que de vegades un gran personatge, tant complex i intens, no engrandeix un còmic mediocre i no és el cas.

És una bona obra, àgil, que deixa que Audubon parli pels seus actes sense necessitat de farcir-ho amb cartutxos historicistes. I és Premi al Còmic Geogràfic 2016, concedit pel Festival Internacional de Geografia.

 

Dades del llibre

Títol: Sobre las alas del mundo, Audubon
Autoria: Grolleau, Fabien; Royer, Jérémie
Editorial: Norma
Any de publicació: 2017
Pàgines: 174
ISBN: 9788467927504

Més informació:

 

Etiquetes: , , , , , , ,

One Response to El vol de l’home ocell

  1. lisi on 14 de febrer de 2018 at 21:47

    precioses ilustracions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]