Avui 22 de març és el Dia Mundial de l’Aigua. Es celebra cada any des del 1993. L’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar aquest dia per generar consciència a la població mundial sobre la importància de l’aigua per a la vida, per a l’ésser humà i per al planeta.
És un dia que ens dóna l’oportunitat d’aprendre més coses sobre l’aigua, de fer divulgació i de preservar-la i utilitzar-la d’una manera sostenible.
La biblioteca del districte 3 de Terrassa disposa d’un fons especial anomenat Cultura de l’Aigua, format per gairebé 400 documents, i vinculat amb aquesta especialització ens ha semblat interessant fer un post on relacionem Terrassa i aigua. Per fer-ho, us volem parlar d’un element patrimonial relacionat amb l’aigua: la torre de la Mina Pública i font de les quatre carreteres, potser més coneguda com a enclavament urbanístic que no pas per la seva funció originària relacionada amb l’abastament de l’aigua a la ciutat.
Dia Mundial de l’Aigua. 22 de març de 2018
Aquest any 2018 el lema és la “Natura de l’aigua”. Es tractaran les solucions basades en la natura per fer front als desafiaments de l’aigua al segle XXI. L’aigua és un bé preuat que cada vegada es troba més limitat. El canvi climàtic està provocant crisis relacionades amb l’aigua a tot el món: sequeres, inundacions, contaminació, etc. que degraden la vegetació, el sòl, els rius i els llacs.
L’empitjorament dels ecosistemes fa difícil proporcionar a tothom l’aigua que necessita per sobreviure i prosperar, per això és defensa l’equilibri del cicle de l’aigua a través de la plantació de nous boscos i la restauració d’aiguamolls per millorar els mitjans de subsistència de les persones.
Terrassa i aigua. Torre de la mina pública i font de les quatre carreteres
Aquesta torre és una construcció situada al centre de Terrassa i protegida com a bé cultural d’interès local.
Es tracta d’una torre de repartiment d’aigua situada originariament a la cantonada de la carretera de Rubí i Montcada, adossada a una mitgera d’habitatge, amb una font a la part inferior. A mitjans del segle XIX, les cases particulars no tenien subministrament d’aigua directe. Els repartidors van ser els primers elements de distribució d’aigua a particulars, eren el punt on l’aigua de la Mina es repartia per diferents conduccions que anaven a cases, tallers i sobretot indústries.
Aquesta, com la majoria fou construïda a cavall entre finals del segle XIX, principis del segle XX per donar pressió a l’aigua potable que havia d’abastir als habitatges de l’entorn.
Aquesta torre de repartiment d’aigües té la particularitat de tenir incorporada al seu basament una font publica; d’aquesta arrenca la torre, coronada per una cúpula recoberta d’escames ceràmiques de colors i una cornisa amb merlets, que sobresurt de l’habitatge de la carretera de Rubí al qual està adossada. Abans estava adossada a un edifici del començament de la carretera de Rubí, però en construir-se els nous pisos que ara hi ha a l’antiga localització fou recol·locada a la cruïlla de carreteres, exempta, tal com veiem a la imatge.
L’enclavament on està ubicat aquest conjunt és, des del segle passat, un punt estratègic pel que fa a les comunicacions i els transports locals.
El plumero i la font, que són propietat de la Mina Pública d’Aigües de Terrassa, van ser restaurats l’any 1993. Antigament, al voltant de la font hi havia un quiosc de venta de queviures, que va ser enderrocat al 1962, amb el conseqüent abandonament de l’espai.
Les torres d’aigua són el testimoni antic d’un sistema de vida i de de distribució d’aigua a la ciutat. La mancança d’aigua a Terrassa ha estat un problema endèmic, que es va accentuar amb l’adveniment de l’industrialització, a l’últim quart del segle XIX i més o menys va trobar solució als anys 40, amb l’arribada de l’aigua del Llobregat.
Novetats sobre el tema de l’aigua a les biblioteques de Terrassa:
- ESCRIVÀ GARCIA, Andreu. Encara no és tard : claus per a entendre i aturar el canvi climàtic. Alzira: Bromera, València, 2017. ISBN: 9788490267318
- Agua y derecho : retos para el siglo XXI. (Reflexiones y estudios a partir de Walter Law. Congreso Internacional de Derecho del Agua. Alicante, 2014). Cizur Menor. Thomson Reuters Aranzadi, 2015. ISBN: 9788490981290
- OSORIO MARULANDA, Carlos. La Gestión del agua : implicaciones de la participación de expertos y ciudadanos. Madrid: Los libros de la Catarata, 2015. ISBN: 9788490970317
- TAMAMES, Ramon. Gobernanza y gestión del agua: modelos público y privado. Barcelona: Profit, 2015. ISBN: 978841658300
Patrimoni terrassenc i aigua
- Col·laboradors de la Viquipèdia. Torre de la Mina Pública i Font de les Quatre Cantonades. [En línia] Viquipèdia, l’Enciclopèdia lliure, 2018 [data de consulta: 20 de març de 2018] Disponible en: https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Torre_de_la_Mina_P%C3%BAblica_i_font_de_les_Quatre_Cantonades&oldid=19440667
- FERRAN, Domènec. Terrassa, patrimoni industrial. Terrassa: Ajuntament de Terrassa, 1999. ISBN: 8486838487
- OLLER, Joan Manel. Servei d’aigua a Terrassa. Terrassa. Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajutament de Terrassa, 2007.
- OLLER, Joan Manel. Les torres d’aigua a Terrassa. Terrassa. Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, 2006.
- PASTELLÉ I SUCARRATS, Pere. Mina Pública d’Aigües de Terrassa: una empresa al servei de la comunitat. Barcelona: Lunwerg. Mina Pública d’Aigües de Terrassa, 2002.
Imatge: Torre de l’Aigua i font de les Quatre Cantonades. Extret de la Viquipèdia [data de consulta: 20 de març de 2018]
Hola, sóc la Glòria i m’encarrego de la difusió dels temes de col·lecció local pel blog ah i també de cinema!
Moltes gràcies Anna Maria pel comentari i per l’interès. Qualsevol comentari o sugerència aquí estem
Un bon dia per fer-nos consciens de la importància de valorar l’aigua com un recurs inestimable que cal conservar i preservar