Eudald Puig. La casa de la muntanya

19 d'abril de 2018

El proper diumenge 22 d’abril el Teatre Alegria acollirà l’estrena de “La casa de la muntanya”, espectacle multdisciplinar en homenatge al poeta Eudald Puig que comptarà amb música del seu nebot Aleix Puig, direcció de Pep Pla i interpretat pel ballarí Toni Mira i l’actriu Anna Ycobalzeta, és a dir una petita joia al voltant de la vida i l’obra d’aquest autor tan vinculat a la ciutat.

A les biblioteques se’ns va demanar si podíem col·laborar en la difusió d’aquest espectacle i us hem seleccionat un text de Jaume Aulet, per fer un tastet de l’obra d’aquest poeta i a més també us hem preparat uns petits videos on recitem poemes de l’Eudald. Esperem que us agradin!

Jaume Aulet, professor de filologia catalana de la UAB, investigador especialitzat en història de la literatura catalana i col·laborador de les biblioteques de Terrassa sempre que li demanem, ha escrit una sèrie d’articles sobre l’obra del poeta Eudald Puig. Us n’hem fet una selecció:

«Eudald Puig és un poeta que té coses a dir.» La frase la vaig sentir a Oriol Pi de Cabanyes ja fa molts anys, quan Eudald Puig només havia publicat Cel de nit (1978). Tenia tota la raó. La idea queda avalada tant amb aquell llibre primerenc, com amb les obres que vindrien al darrere. Aquest cop, però, no voldria pas fer el repàs de la trajectòria ni l’anàlisi dels mèrits literaris de l’autor. El tema em toca massa de prop. Eudald Puig tenia coses a dir, sí, i a mi personalment me’n va dir moltes. És per això que tinc la necessitat de fer-ne una evocació des del record i l’agraïment.

Assaig de l’obra La casa de la muntanya. Imatge cedida pel CAET.

No exagero. Si vaig decidir estudiar filologia, i bàsicament literatura, va ser perquè al batxillerat vaig tenir l’Eudald Puig de professor. Va ser al Col·legi Tecnos. Durant els dos anys que el vam tenir, força gent del curs vam descobrir que la literatura era alguna cosa més que una matèria curricular i que al darrere hi havia l’aventura de la vida i de l’experiència viscuda. El nostre professor va fer una cosa que ara, simplement, ens semblaria insòlita (gairebé delictiva): va prescindir d’una bona part de les lectures obligatòries del curs i ens va fer llegir unes obres que ell considerava que eren més adequades per inocular-nos el verí de la literatura. I a fe que va aconseguir-ho. I no només en el meu cas.  Gairebé podria recordar de memòria els llibres que llegírem, i això que han passat trenta-cinc anys ben bons: La nàusea de Sartre, El solitari de Ionesco, el teatre de l’absurd de Pedrolo, Siddhartha de Herman Hesse, Els pòtols místics  de Jack Kerouac, La metamorfosi de Kafka, El retrat de l’artista adolescent de Joyce, el Werther de Goethe, El vell i la mar de Hemingway, la poesia de Joan Salvat-PapasseitSol, i de dol  de Foix. I no eren pas unes classes senzilles. L’edició que vaig fer servir del llibre de Foix, per exemple, encara ara la tinc farcida d’anotacions que em continuen essent extremadament útils. De Salvat-Papasseit –no em puc estar de dir-ho vaig arribar a fer-me’n una edició casolana i artesanal (mecanografiada) amb tota la poesia completa que encara  la conservo. En aquell moment no hi havia cap edició assequible al mercat, tot s’ha de dir. Ho hagués pogut fotocopiar, és clar que sí, però vaig preferir anar copiant poema per poema. Així, per gust. Pel gust per la poesia.

 

Per a l’Eudald Puig la literatura era una forma de vida. Per sort i per desgràcia. A nosaltres, aquell model de professor-creador ens va enlluernar. I sí, aconsellat per l’Eudald, vaig anar a estudiar filologia a la UAB. […]

Certament, Eudald Puig i Jordi Castellanos han marcat la meva formació literària i l’han complementada, des de dues perspectives força diferents. Els n’estic molt agraït i els tinc sempre ben presents quan em toca a mi posar-me davant dels alumnes. Ara, malauradament, tots dos són morts. I des de fa molt poc temps. La sensació d’orfenesa és notable i fins i tot un pèl inquietant, ho reconec. Llegia l’altre dia Sala de miralls (2012) el dietari que Feliu Formosa ha publicat a Perifèric Edicions. Un llibre excel·lent, val a dir-ho. En una sola frase, Formosa expressa perfectament aquesta sensació que intentava descriure. Jo no sabria pas fer-ho millor: «A mesura que les pèrdues s’acumulen, augmenta la sensació d’estranyesa. Estranyesa de ser viu. Sensació de pànic, difusa, però creixent.» (p. 124.125). Doncs… això.

Text de Jaume Aulet extret d’El Núvol. El digital de cultura. Breu evocació”. En línia. Aquest article va sortir publicat a internet en el moment de la mort del poeta. Moltes gràcies a Jaume Aulet per cedir-nos el dret d’utilitzar els seus textos.

I ara un tastet de poesia en veu alta. Aquí teniu a l’Agnès Peiró, bibliotecària de la bct recitant un poema de l’Eudald:

 

Ets un oreig entre alzines i pins, 

aquell globus lilós que no es desinfla                                               

un silenci bellíssim

color plata daurada

 i tot el que no tinc. 

 

La casa de la muntanya

Voleu anar al teatre?El dia 22 d'abril, el Teatre Alegria acollirà l'estrena de "La Casa de la muntanya", un espectacle multidisciplinari en homenatge al poeta Eudald Puig, que comptarà amb la música del seu nebot Aleix Puig, la direcció artística de Pep Pla i la interpretació de la mà del ballarí Toni Mira i l'actriu Anna Ycobalzeta. Des del Centre d'Arts Escèniques de Terrassa ens ofereixen un 25% de descompte en el preu de l'entrada a tots els usuaris i usuàries de les biblioteques. A més a més, al llarg d’aquests dies, des de la bct xarxa us oferim uns tastets poètics d'algunes de les seves obres. Ens agradaria molt que participéssiu i, per això, el teatre us ofereix un 2×1 en la compra d’entrades a tothom qui pengi un vídeo recitant alguna poesia de l’Eudald Puig. Només haureu de fer-ho amb el hastag #casadelamuntanya i citar-nos Bctxarxa – Xarxa de Biblioteques Municipals de Terrassa i CAET-Centre d'Arts Escèniques de TerrassaUs animeu? Si no teniu cap poesia, a la bct en podeu recollir la vostra, no teniu excusa!

Publicada por Bctxarxa – Xarxa de Biblioteques Municipals de Terrassa en Martes, 17 de abril de 2018

 

I si en voleu més, podeu trobar més videos de companys de la bct xarxa recitant les poesies de l’Eudald a l’Instagram (https://www.instagram.com/bctxarxa/) i al Facebook de la bct xarxa (https://www.facebook.com/bct.xarxa/).

Que en gaudiu! Visca la poesia!

 

Podeu trobar més informació a:

 

Etiquetes: , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]