Libres de cuina d’època modernista a les biblioteques

1 de maig de 2018

Ja la tenim aquí! La nova Fira Modernista de Terrasa, la XVI, enguany dedicada al món de la cuina modernista. Aprofitant aquest tema us volem parlar d’un llibre de cuina editat per primer cop al 1894, que es va convertir a l’època en un vertader best seller culinari. Us estem parlant d’El practicón: tratado completo de cocina al alcance de todos y aprovechamiento de sobras.

En conservem un exemplar dins del fons patrimonial de la col·lecció local de la biblioteca central de Terrassa, i a més de les primeres edicions! També el podeu consultar digitalitzat a la Biblioteca digital hispánica.

Us en farem cinc cèntims.

El Practicón eś un llibre de cuina publicat al 1894. Es tracta d’una de les poques obres de cuina de finals del segle XIX popular, o sigui a l’abast de tothom, no al servei de la cort ni de l’aristocràcia, com era més habitual. Conté numerosos receptaris de la cuina popular d’aquell temps. L’autor del llibre és Angel Muro, que va publicar una mica abans el Diccionario General de Cocina.

El llibre va ser molt popular a començaments del segle XX i va arribar a tenir prop de 34 edicions de l’obra entre 1894 i 1928. La premsa recull que el 10 de febrer de 1894 es posa a la venta. Va tenir molt èxit i ràpidament se’n van fer més edicions. A la biblioteca de Terrassa compten amb un exemplar d’aquest mateix any, en la seva 4a edició il·lustrada amb 240 gravats. A les llibreries es venia per unes 5 pesetes. El propietari de l’edició va ser el llibreter i editor Miguel Guijarro. Pocs anys després d’aquest gran èxit, al 1897 l’Ángel Muro va morir. S’han comptabilitzat la venta de 11.000 exemplars en 3 anys.

Va caure en desús a començament de la dècada del 1930, coneixent-la només alguns cuiners i no es va tornar a  publicar fins a mitjans dels anys vuitanta.

Caricatura d’Ángel Muro feta per Ramón Escaler. Extret de la viquipèdia.

Ángel Muro (1839-1897), l’autor, està considerat el primer “gastrònom” espanyol (en el sentit de parlar de cuina). La seva vida es desenvolupa a la segona meitat del segle XIX i en aquests anys va realitzar les seves investigacions culinàries i va escriure la seva obra. La seva vida es coneix poc. Va estudiar Enginyeria, però es va consagrar en el periodisme professional i va escriure sobre cuina als diaris. Va ser amic d’Emilia Pardo Bazán, qui el cita a les seves obres culinàries.  Com ell mateix diu, una de les intencions del llibre era parlar de les sobres entès com a ” Lo que queda de la comida al levantar la mesa”. O sigui un tema que no ha passat de moda.

Volem destacar el tractament acurat del tema de les sobres i un altra tema important, funcionaven sense neveres! Tal com diu l’autor: “En las ciudades que es fácil tener hielo en verano se pueden hacer en casa sorbetes, quesitos y otros manjares congelados con auxilio de la heladora común que todos conocemos…”

Altres curiositats: hi podeu trobar cançons, una del famós en el seu temps Ventura de la Vega (escriptor i dramaturg argentí consagrat a Espanya) sobre les sopes d’all, una recepta en valencià de com fer l’arròs, il·lustracions diverses sobre l’instrumental que cal tenir a la cuina i també alguna recepta curiosaa, que segon diu l’autor és humorística, que ara faria posar els pèls de punta, sobre com cuinar un gat. L’autor ens diu que no n’hem de fer massa cas, i allà on diu gat posar llebre. També fa gràcia com explica el fet de prendre te. Diu textualment: “Aqui en España, entre la gente que también toma té algunas veces, aunque no esté enferma…”  Hem de tenir en compte que parlem d’una altra època.

És un llibre curiós, un testimoni d’una altra època. Si voleu fullejar-lo, de ben segur que trobareu alguna curiositat culinària. També cal destacar l’exemplar en si, del 1894, que forma part del fons patrimonial de la col·lecció local de la Biblioteca Central de Terrassa i que és l’exemplar més antic conservat a les biblioteques de la Diputació. Cal destacar la importància d’aquest fons patrimonial, ple de sorpreses.

Que gaudiu de la Fira Modernista!

Més informació a: http://www.terrassa.cat/fira-modernista

La cuyna catalana de Ricard Opisso. Col·lecció Derby Hotels.

Altres llibres de cuina del fons patrimonial de la bct xarxa 

Nuevo manual de guisar con toda perfección, ó, método de comer bien con poco dinero. Barcelona. Imprenta de Manuel Texeró [ca. 1805].

Miscelánea gastronómica que contiene varios secretos interesantes para la elaboración de algunos licores y manjares delicados y la conservación de otros. Escrita en inglés por el doctor Greedy. [Barcelona] Librería de José Solá, 1831.

El amigo de los golosos y colección de recetas fáciles seguras y escelentes para hacer en su propia casa todo cuanto hace en la suya el repostero instruido. Barcelona: LIbreia de José Solá, 1830.

Tratado del arte de repostería y licorista. [Barcelona]: Librería de José Solá, 1832.

El perfecto [sic] confitero licorista y repostero, ó sea, Arte de repostería en que se contiene todo género de hacer dulces secos y en líquido, vizcochos, turrones y natas. [Barcelona] Librería de José Solá, [1831] En línia a: Biblioteca digital hispánica.

Bibliografia

-MURO, Ángel. El practicón. Barcelona: Tusquets, 1997. ISBN: 847223813X

A internet:

-Ángel Muro. (2017, 23 d’agost). Viquipèdia. L’Enciclopèdia lliure. Data de consulta: 14:04, abril 26, 2018 des de https://es.wikipedia.org/w/index.php?title=%C3%81ngel_Muro&oldid=101325060

-PISA, José Maria. El Practicón de Angel Muro: Notas para un estudio bibliográfico. [En línia 2013] [consulta 16 d’abril de 2018] Disponible a: http://www.derecoquinaria.com/blog/el-practicon-de-angel-muro-notas-para-un-estudio-bibliografico/

 

 

Etiquetes: , , , , , ,

3 Responses to Libres de cuina d’època modernista a les biblioteques

  1. Glòria on 4 de maig de 2018 at 17:17

    Gràcies aiguadelafont i spritz, aquest fons patrimonial està ple de sorpreses!

  2. spritz on 3 de maig de 2018 at 15:45

    Realment interessant aquesta proposta culinaria!

  3. aiguadelafont on 2 de maig de 2018 at 9:29

    Meravellosa recuperació i difusió d’aquesta joieta del fons antic de la bct, patrimoni de la nostra ciutat! Cuinar al “amor de la lumbre”, “desleir” uns rovells d’ou… Els viatges gastronòmics sempre són un plaer per als sentits, aquest a més és un viatge a través del temps, del llenguatge i de la història.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]