20 anys llegint amb la bct

5 de maig de 2018

Tal dia com ara fa vint anys, un 10 de maig de 1998, la bct va obrir les seves portes per primera vegada. Des del biTer ho celebrem compartint uns remembers dels llibres que llegíem, de les obres que van estrenar prestatge a la biblioteca, de les pelis que vam veure, del que passava al nostre voltant, etc. Ens hi acompanyes? Fa un viatge en el temps i la memòria, un remember when… bcteru?  Som-hi!

Aquell any a Terrassa vam veure néixer el Drac infantil, la Ràdio Municipal, el Districte Jove i un bon grapat de terrassenques i terrassencs a més de la nostra biblioteca! Els Minyons de Terrassa realitzen una temporada de somni assolint molts castells d’alt nivell. Així, el mateix mes de maig aconsegueixen un 3 de 9 amb folre. En els dos darrers mesos de l’any estrenen cinc construccions. El seu afany de superació culminarà, el 22 de novembre, en la memorable Diada de la Colla del 1998, quan descarregaran a la plaça Vella la construcció humana més gran mai vista, un castell de deu pisos, el 3 de 10 amb folre i manilles.

 • “La cursa del 3 de 10”. Vallesos. 2015, Núm. 9, p.86-88.
  Recordar-ho a la biblioteca / Recordar-ho en línia.
 • Tot allò que volies saber sobre els castells i no t’atrevies a preguntar… Terrassa: Minyons de Terrassa, 1998.
  Recordar-ho a la biblioteca.

Pels volts d’aquell mateix 10 de maig  bé podíem estar enganxats als culebrots de la tele i quedar-nos bocabadats en veure l’últim capítol de Nissaga de poder, quan l’Eulàlia i el Mateu es van acabant suïcidant. De la mà del guionista i escriptor Jaume Cabré, també podíem estar escarxofats al sofà veien el capítol 116 “Pecats de joventut” d’Estació d’enllaç on la Fina (Marta Angelat) veu com trontolla el seu negoci mentre es destapen velles històries sentimentals. O bé podíem estar llegint alguna de les tres novel·les de El llibre de Feixes (La teranyina, Fra Junoy o l’agonia dels sons i Luwovski o la desraó) que Proa ens havia ofert un parell d’anys enrera en un sol volum. Dos anys enrera havíem vist publicada L’ombra de l’eunuc, novel·lassa de les que no esperen el lector. En aquella recordada primavera de 1998 a més d’una lectora li venia salivera imaginant el moment d’emprovar-se-la en les esperades i sempre merescudes vacances d’estiu.

Es publica, el 38è Premi Sant Jordi de novel·la, L’atles furtiu d’Alfred Bosch i s’atorga el 39è a El Quincorn. Una història romàntica de Miquel de Palol. El Premi Carlemany de novel·la el rep Lluís-Anton Baulenas per El fil de plata, novel·la per la que rebrà Premi Crítica Serra d’Or l’any següent. Aquests i altres títols de narrativa catalana seran novetat i lectura demanada en els primers préstecs de la bct:

 • Baulenas, Lluís-Anton. El fil de plata. Barcelona: Columna, 1998. (Clàssica; 304) 286 p.
 • Bosch, Alfred. L’atles furtiu. Barcelona : Columna, 1998. 321 p.
  Si us agrada la novel·la històrica, aquesta lectura no us la podeu deixar escapar.
 • Palol, Miquel de. El quincorn: una història romàntica. Barcelona: Proa, 1999. (A tot vent; 371)
 • Simó, Isabel-Clara. El professor de música. Barcelona: Columna, 1998. (Clàssica; 273) 155 p.
 • Simó, Isabel-Clara. De nom, Emili. Barcelona: Columna, 1998. (Columna jove; 150) 139 p.
 • Solsona, Ramon. DG. Barcelona: Quaderns Crema, 1998. (Biblioteca mínima;; 66) 251 p.

 

Els grans premis mouen grans i ocasionals lectors. I Sara Mago, ai perdó, José Saramago, en obtenir el Premi Nobel de Literatura va ser molt demanat tot l’any. Isabel Allende ens regalava meravelloses estones de lectura amb joies recents:

Aquell 1998 la mort, la gran prescriptora literària, ens evocaria la lectura de qualsevol dels llibre de:

Harry Potter havia obert un món de màgia als lectors anglesos d’arreu del món. Els lectors catalans érem uns muggles desesperats esperant la traducció de la primera novel·la, Harry Potter i la pedra filosofal, quan els muggles anglesos ja salivaven a l’espera Harry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter i la cambra secreta) que sortia aquell estiu.  Un esdevemiment màgic s’acabava de produir i absolutament tots els muggles, anglesos i catalans, no en tindríem notícia fins uns anys més tard amb la lectura de la darrera novel·la Ho recordeu? El  2 de maig de 1998 és la data de la batalla de Hogwarts, on cauen Lord Voldemort i els mortífags i finalitza la Segona Guerra Màgica.​

El 16è Saló Internacional del Còmic de Barcelona s’estava celebrant aquella mateixa setmana a l’Estació de França marcat per la pèrdua Josep Toutain el 1997, il·lustrador, editor i gran impulsor del Saló, i per la gran expectació que com sempre causa una visita de Stan Lee a la capi. El mític creador de superherois com Spiderman, Hulk, Thor o Iron Man, va fer delectar els seus seguidors incondicionals i el premi Autor revelació va passar a denominar-se premi Josep Toutain, en memòria de l’editor català mort feia uns mesos. Els superherois stanleeans de la secció de còmics de la biblioteca sempre surten, van que volen! D’aquella edició recordem dins els principals premiats:

I tu recordes quins llibres llegies els primers dies de maig de 2018? Recordes quins somiaves emprovar-te a les desitjades vacances? Quina música escoltàvem? Quines pelis anàvem a veure al cine? Si, perquè l’any 1998 encara hi havia cinemes dins la ciutat, el Rambla, el Principal, el Catalunya i just s’inaugurava el multisales de l’AMC al Parc Vallès.

Peli de culte d’aquell any és El gran Lebowski la multipremiada comèdia negra dels germans Coen on un parell de perdonavides confonen el gandul del Dude Lebowski (Jeff Bridges) amb el milionari Jeff Lebowski. El Nota (Dude) iniciarà la recerca de El Gran Lebowski, amb qui comparteix cognom i del seu encontre sorgirà un tracte: si troba la dona del magnat rebrà una recompensa. Més perles del repartiment: John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, David Huddleston, Philip Seymour Hoffman, Sam Elliott, John Turturro…

Altres recordareu l’estrena de Titanic, Los amantes del Círculo Polar de Julio Médem, El milagro de P. Tinto de Javier Fesser, Salvar al soldado Ryan de Steven Spielberg…

Tanquem aquest caòtic remember i ens envolem una mica…. Ara i a primers d’octubre és bon temps per sorprendre’ns mirant el cel, grans i petites aus viatgen seguint els seus patrons migratoris. La bct celebra el 10 de maig 20 anys de vols lectors i aquell dia unirem la nostra veu a les veus que des de tots els racons d’aquest extraordinari planeta celebraren el Dia de les aus migratòries. Si teniu bons braços podeu delectar-vos amb algun dels 16 volums del Handbook of the birds of the world (1992-2009) editat per Josep del Hoyo, Andrew Elliott i Jordi Sargatal i, publicat per l’editorial Lynx.  O podeu canviar els braços per ales amb l’al·lucinant documental Nómades del vent (Le peuple migrateur) sobre les travessies de diferents aus migratòries. Un ambiciós i singular estudi d’espectacular bellesa artística.

Bon viatge bct! Bones lectures a tota la bona gent i llibertat!

Mural de la bct dissenyat per l’il·lustrador Kim Amate en motiu del 20è aniversari

Etiquetes: , ,

3 Responses to 20 anys llegint amb la bct

 1. aiguadelafont on 14 de maig de 2018 at 11:20

  Gràcies “dragoncete”!
  De fet podríem fer doble celebració. Sempre podem celebrar alhora l’aniversari de la bct i el del blog. El biTer, primer sense nom, va néixer per a felicitar el 10è aniversari de la bct. I aquí continuem 10 anys buscant complicitats lectores!

 2. Un que passava per aqui on 14 de maig de 2018 at 9:59

  Com passa el temps, molt bon recopilatori i molt bon article, ajuda a fer-se a la idea i recordar on érem i com erem fa 20 anys!

 3. aiguadelafont on 7 de maig de 2018 at 14:12

  Què quina música escoltàvem…..

  Pocs dies després d’obrir portes, el 14 de maig ens deixaria La veu, Frank Sinatra, cantant i actor estatunidenc moria als 82 anys. I els seus grans temes van ser recordats aquells dies.
  Altres temes i discos que van sorgir aquell any… La llista és llarga segons la Viquipèdia van estrenar:
  Ace of Base: Flowers / Cruel summer.
  Almafuerte: Almafuerte.
  Air: Moon safari.
  Bad Religion: No substance.
  Beck: Mutations.
  Bersuit Vergarabat: Libertinaje.
  Blind Guardian: Nightfall in Middle-Earth.
  Blonde Redhead: In an expression of the inexpressible.
  Boards of Canada: Music has the right to the children.
  Bobby Pulido: En vivo desde Monterrey.
  Brian May: Another world.
  Bryan Adams: On a day like today.
  Celia Cruz: Mi vida es cantar.
  Death: The sound of perseverance.
  Deep Purple: Abandon.
  Evanescence: Evanescence EP.
  Every Little Thing: Time to destination.
  Fear Factory: Obsolete.
  Faithless: Sunday 8 pm.
  Héroes del Silencio: Rarezas.
  Hevia: Busindre Reel.
  Iron Maiden: Virtual XI.
  James Iha: Let It Come Down.
  Kiss: Psycho circus.
  Korn: Follow the leader.
  Lenny Kravitz: 5.
  Libido: Libido (erróneamente publicada como «líbido»).
  Liquid Tension Experiment: Liquid tension experiment.
  Los Piojos: Azul (disco).
  Los Planetas: Una semana en el motor de un autobús.
  Lucybell: Lucybell.
  Litzy: Transparente.
  Madonna: Ray of light.
  Mägo de Oz: La leyenda de La Mancha.
  Manolo García: Arena en los bolsillos.
  Mariah Carey: #1’s.
  Marilyn Manson: Mechanical animals.
  Massive Attack: Mezzanine.
  Metallica: Garage Inc. (24 de noviembre).
  Miguel Bosé: 11 maneras de ponerse un sombrero.
  Murder City Devils: Empty bottles, broken hearts.
  Nightwish: Oceanborn.
  Oasis: The masterplan.
  Pearl Jam: Yield.
  Pedro Guerra: Mararía.
  Ringo Starr: Vertical man.
  Rosendo: A tientas y barrancas.
  Rush: Different stages.
  Simple Minds: Neapolis.
  Simply Red: Blue.
  Sr. Chinarro: Nosequé-nosecuántos.
  Stratovarius: Destiny
  System of a Down: System of a Down.
  The Haunted: The haunted.
  The Offspring: Americana.
  The Rasmus: Hell Of A Tester
  The Smashing Pumpkins: Adore.
  Underworld: Beaucoup fish.
  Uriah Heep: Sonic origami.
  Van Halen: Van Halen 3.
  Algun de la vostra corda segur que hi trobareu…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]