Avui us farem cinc cèntims d’un autor terrassenc, Salvador Comelles, que l’altre dia ens va visitar a les biblioteques, concretament a la biblioteca del districte 2. El Salvador s’ha dedicat durant gran part de la seva vida a escriures contes i novel·les per a nois i noies. Ha guanyat diferents premis, com per exemple el Premi Josep Maria Folch i Torres (1993) amb el Mar dels naufragis o el Premi de la Crítica Serra d’Or de literatura infantil i juvenil (2010) amb El circ.
– L’entrevista a Salvador Comelles durant la cloenda dels Clubs de lectura infantils i juvenils de la biblioteca del districte 2, divendres 18 de maig de 2018. Aqui teniu la bateria de preguntes dels nens i nenes de la bd2:
• Quants llibres has escrit? Una trentena.
• Per què has decidit ser escriptor? Perquè m’agrada imaginar històries i jugar amb el llenguatge.
• A quina edat vas començar a escriure? De petit, quan tenia 10-12 anys ja m’agradava escriure històries. Les primeres que vaig publicar tenia 21 anys.
• Per què t’agrada ser escriptor? Perquè m’ho passo bé i veig que hi ha lectors que s’ho passen bé amb el que he escrit.
• Qui fa les il·lustracions dels teus llibres? Els il·lustradors professionals. A Catalunya n’hi ha molts i de molt bons.
• De què ets professor? De Llengua i Literatura.
• Com t’inventes les històries? A vegades sentint una altra història; o algú t’explica alguna cosa que li ha passat i a partir d’aquí pots fer-ne un conte. O no saps com, se t’encén una bombeta i dius: m’agrada, aquesta idea!
• Escrius a l’ordinador o a mà? Les idees soltes les escric en una llibreta i la redacció llarga la faig amb ordinador.
• Per què ets tan bo escrivint poemes? Celebro que hi hagi poemes meus que us agradin. Cada poema ha de tenir alguna cosa que pugui fer efecte en el lector: pot ser divertit, pot ser tendre, pot ser original…
• Quin és el teu llibre preferit? Un dels que he escrit pel meu fill quan era petit: “Bona nit, Joan”.
• Quant de temps tardes en escriure un llibre? Pot ser un cap de setmana o poden ser dos anys. No depèn només de si és curt o llarg. A vegades t’hi encalles, ho deixes reposar…
• Agafes idees d’altres llibres? Més que idees, el fet de llegir altres llibres em fa venir ganes d’escriure.
• Quan escrius, a la nit els caps de setmana… i a on? Per escriure va bé tenir temps seguit, i per això si tinc uns dies seguits que m’hi puc dedicar és quan avanço més. Si puc estar en un lloc tranquil i agradable, encara millor.
• Els personatges dels teus llibres són sempre inventats? Sí, però sempre hi pot haver alguns aspectes que has tret de persones de la vida real.
• Hi ha més escriptors a la teva família? Tinc germans o germanes a qui també els agrada escriure.
L’estona que vaig passar a la biblioteca bd2 com a acte final del club de lectura infantil i juvenil d’aquest curs 2017-2918 va ser molt agradable. Els nens i nenes que hi havia havien llegit llibres i poemes diferents i s’havien pensat moltes preguntes per fer. Vam passar una bona estona parlant de la feina dels escriptors, dels llibres que he publicat, del que necessitem si volem dedicar-nos a escriure… Vull felicitar a totes les persones que fan possible clubs de lectura com aquest, que ajuden a estimar la lectura, a relacionar-te amb altres lectors, a llegir en català…
Recomanacions i per si en voleu saber una mica més:
La Marta Martí, bibliotecària de la sala infantil de la bct, ens recomana molt i molt un parell de recull de poesies del S. Comelles Bona nit: poemes per a l’hora d’anar a dormir, i El circ i també un altre molt curiós en relació a les biblioteques, Les aventures d’un ratolí de biblioteca.
Els llibres de Salvador Comelles a la bct xarxa.
Salvador Comelles a la viquipèdia
Hola, sóc la Glòria i m’encarrego de la difusió dels temes de col·lecció local pel blog ah i també de cinema!
Què bonic saber que “Bona nit, Joan” el va escriure per al seu fill quan era petit. Aquest també va ser un dels preferits a casa. Va ser un encert de lectura escolar que vam compartir tota la família. I un altre dels contes que més ens agraden i més hem compartit amb amics i amigues és “Les aventures d’un ratolí de biblioteca”. Com sempre, encertadíssima la Marta.)
Moltes gràcies Anna Maria per seguir-nos i per ampliar la informació.
Salutacions
El Salvador va ser professor meu de literatura catalana. Era mestra i volia conseguir el títol de mestra de català. El Salvador impartia classes en la institució el C.I.C situada en el carrer Sant Jaume. Ha plogut molt i han passat molts anys, però hi han fets que no s’obliden.
Moltes gràcies per la seva ajuda.
Anna Maria