Literatura i sèries

21 de juny de 2018

Sèrieaddictes

Els guionistes de les sèries de televisió tenen una gran font d’inspiració en els clàssics i no tan clàssics de la literatura universal. Molts d’ells han adaptat tant a la petita pantalla com en el gran format del cinema, increïbles novel·les. Algunes vegades amb resultats molt diversos. Us en mostrarem algun exemples d’adaptacions que creiem que us podran interessar.

Orgullo y prejuicio

L’obra de la Jane Austen comença amb aquesta frase tan solemne i premonitòria de com succeirà la història:

Es una verdad mundialmente reconocida que un hombre soltero, poseedor de una gran fortuna, necesita una esposa.

Aquest clàssic de la literatura romàntica anglesa ens narra la tragèdia que suposava per a una jove no trobar marit en el segle XIX. La gran pressió social soferta per les pròpies joves i pels seus pares és un dels fils conductors d’aquesta meravellosa novel·la on la senyora Bennet té cinc filles per casar. Una àrdua tasca per a una dona volàtil i superficial!


La sèrie de la BBC va ser protagonitzada per Jennifer Ehle i Colin Firth i va ser guanyadora del premi EMMY i el Bafta.

El tiempo entre costuras
Un dels últims fenòmens literaris espanyols de l’escriptora Maria Dueñas va ser adaptat amb gran èxit amb una mini sèrie d’onze capítols. Ens narra la vida de la modista Sira Quiroga, que abandona Madrid, abans de la guerra civil espanyola per traslladar-se a Tànger tot seguint un amor. Allà és ràpidament abandonada amb deutes i a la seva sort. Gràcies a la seva astúcia i amb ajuda d’amistats poc respectables aconsegueix forjar un selecte negoci d’alta costura, que li proporcionarà un tapadora per assumptes més perillosos.

Sherlock
Sherlock Holmes és un dels personatges més adaptats de la literatura universal, escrit per l’anglès Arthur Conan Doyle. 75 actors han interpretat el personatge de Sherlock en un total de 211 pel·lícules i sèries. Tot un rècord!

En una de les últimes versions, la de la BBC, Sherlock torna a la seva essència però ambientat en el Londres modern, enganxat a les noves tecnologies i prenent pegats de nicotina en comptes de fumar pipa. Interpretat per Benedict Cumberbatch i acompanyat per Martin Freeman, en el paper del Dr. Watson, en Sherlock ens mostra el seu costat més excèntric en la resolució dels crims. Super recomanable!
Després trobem el cas de Victor Ros, una versió espanyola d’un personatge semblant al Sherlock Holmes anglès que va tenir una tèbia acollida i només dues temporades.

House of Cards
Aquesta novel·la escrita per Michael Dobbs i publicada l’any 1989 ens retrata de forma força realista com funciona la política. L’autor va treballar durant molts anys com a cap del gabinet de la Margaret Thatcher i aquest llibre el va escriure amb gran fúria, després d’una baralla política amb la Primer Ministra del Regne Unit.

La primera versió que es va realitzar va ser al 1990 per la BBC en format de minisèrie. Anys més tard, Netflix va fer la versió americana basada en l’anglesa i protagonitzada per Kevin Spacey i la Robin Wright. Tot i que l’americana té ara mateix tota la fama i prestigi pels seus actors i la seva major distribució internacional, els mèrits d’aquesta fantàstica sèrie són de la versió anglesa, protagonitzada per Ian Richardson.

Olor de Colònia
Adaptació de la novel·la homònima de l’escriptora Sílvia Alcàntara on s’evoca la vida d’una colònia tèxtil del Llobregat als anys 50 a través del retrat d’una petita societat tancada amb un únic objectiu de treball comú.

Los Pilares de la Tierra
Adaptació del fenomen literari “Los Pilares de la Tierra”, una de les novel·les històriques preferides amb milions de lectors per tot el món i escrita per Ken Follett. La sèrie va ser una superproducció televisiva i consta de 8 capítols.

The Leftovers
Adaptació de la novel·la del mateix nom escrita per Tom Perrotta i realitzada pel canal de televisió per cable americà HBO. La sèrie consta de tres temporades i ens explica com la família Garvey i la societat reacciona a un misteriós fenomen extraordinari com és la desaparició de 140 milions de persones de la terra sense més explicacions. La sèrie no es basa en la resolució del misteri de la desaparició sinó en com les persones reaccionen a aquest fet paranormal, així com l’aparició del fanatisme en les persones.

The Handmaid’s Tale ( El cuento de la criada)
Basada en la novel·la de Margaret Atwood de l’any 1985. Tot i que encara no tenim la sèrie al fons de la biblioteca, es tracta d’una sèrie de ciència ficció i feminista, que ens parla d’una societat distòpica, on amb l’excusa del terrorisme islàmic, els polítics suprimeixen qualsevol dret de les dones i la llibertat de premsa. Guanyadora de l’últim Globus d’Or a la millor sèrie dramàtica i a la millor actriu principal de drama per Elizabeth Moss.

Juego de tronos
Juego de tronos ha estat el gran èxit de la cadena de televisió per cable americana HBO. Aquesta sèrie està basada en les novel·les de George R. R. Martin. L’autor va començar a escriure aquesta saga de llibres després de retirar-se com a guionista de Hollywood, cansat de les limitacions dels medis audiovisuals. Els seus guions eren sempre massa detallats: molts paisatges, molts personatges…, que feien que els productors sempre li escapcessin els seus guions. Així doncs, va publicar el primer llibre de la saga “Canción de Hielo y Fuego” el 1996 amb plena llibertat per posar tots els personatges i batalles que va voler, llibertat plena, i va acabar amb 700 pàgines de novel·la!

Aquesta saga ens narra les lluites de poder entre vàries famílies aristocràtiques en “Los Siete Reinos”, una fictícia nació medieval. L’èxit de la novel·la no va ser immediat, però gràcies a l’ajuda d’alguns llibreters independents, va anar guanyant adeptes. L’adaptació a la petita pantalla va començar al 2011 i avui dia hi ha estrenades 7 temporades. L’èxit va ser tan extraordinari que la sèrie s’ha avançat a l’edició de les novel·les. La última es farà pregar fins el 2019, any en que s’espera el seu desenllaç.
I què passa quan acaba una temporada i no hi ha una següent fins al cap de dos anys? Ens passa com a aquesta divertida àvia que ens va explicant l’últim capítol de la setena temporada… No us perdeu la seva cara i les seves divertides ocurrències…, la seva indignació és total!

Text: Guida Llamas Bea (Biblioteca Districte 4)

Etiquetes: , , , , ,

One Response to Literatura i sèries

  1. Montse on 25 de juny de 2018 at 21:06

    Gràcies Guida. Molt bones recomanacions. Bon estiu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]