De Santa Maria de Besora fins el Santuari de Bellmunt

2 d'agost de 2018

Salt del Mir

Itinerari de dificultat mitjana de 4,30 a 5 hores i 12,6 km.

Santa Maria de Besora

Arribem per la C-17 direcció Osona i agafem la carretera BV 5227 a Sant Quirze de Besora. Iniciem el recorregut sortint de Santa Maria de Besora (amb la seva església parroquial del s. XVIII) direcció Vidrà, des de darrera de l’Ajuntament per una pista forestal en direcció al veïnat l’Adam. Cal passar la tanca per al bestiar i deixar l’abeurador, després trobem un petit bosquet i un revolt: continueu pel camí a l’esquerra, el principal. Fins sortir a la pista principal que duu a la casa del Mir, que parteix des de la carretera de Vidrà.

Veinat d’Adam

Seguim la pista fins la casa rural i restaurant “La Cabanya del Mir”. Continuem camí avall fins a la riera, ja trobem senyalitzacions del Salt del Mir. Creuem la riera per una curiosa passarel·la de fusta. Tot seguit, a l’esquerra hi ha un corriol que puja fins a la casa del Bosquetell, aprop del Santuari de Bellmunt que fem posteriorment (també s’hi pot accedir al Santuari en cotxe per Sant Pere de Torelló). Fem el descens pel GR-151 fins el camí del salt i les restes del tres antics molins del Mir. Es tractava de molins fariners, i almenys un hidràulic.

Molins del Mir

I finalment arribem al Salt del Mir de 35 m de caiguda. És una ruta curta i molt assequible de mitja hora. Podem aprofitar i pujar també, des de Santa Maria de Besora a l’antic castell de Besora, on només se’n conserva l’església.

Com no n’hem tingut prou: tornem endarrera després del Salt del Mir, i abans de passar la riera de la Foradada (en aquest punt rep el nom de riera de les Dous), just després de l’enclusa puja el camí que ens porta cap al Santuari de Bellmunt (1.243 m) a 3,9 km. El camí puja fent giragonses en constant ascenció fins al Clot de les Maduixes pel GR 3 fins el Collet de Bosquetell (Serra de la Cugulera). Seguim recte avall un cop coronat el coll.

Molins del Mir

Passant per prats d’alzines, roures i faigs, deixem a la nostra dreta les restes d’una masia i seguim a l’esquerra direcció Santuari de Bellmunt. Passem pel “Coll d’Hi Era Massa”, cruïlla estratègica de camins: cap al sud s’accedeix al Santuari de Bellmunt; recte al riu Ges i el Forat Micó; i cap a l’esquerra a Vidrà.  El nostre itinerari segueix PR a la dreta cap al santuari de Bellmunt.

Enclusa al costat de la pasarel·la

” Coll d’Hi Era de Massa. […] El curiós nom d’aquest coll ens fa pensar en la toponímia popular. En aquest cas concret, es diu que el topònim  Hi Era de Massa té els seus orígens en els

Coll del Bosquetell

temps feudals. Sembla ser que, en aquells temps, però sense una data concreta, al proper castell de Besora hi vivia un senyor feudal de conducta dèspota i cruel vers els seus subordinats. Aquests, cansats de tantes humiliacions, es van reunir en 

secret al “camp del mal consell” i van decidir desfer-se del seu amo definitivament. La vigília del seu sant van organitzar una cacera de senglar , i quan van ser al coll situat al peu del santuari de Bellmunt, en lloc d’atacar la fera, van agredir i matar l’amo i senyor. El tribunal hi prengué part, i quan va fer la pregunta de: “Qui l’ha mort?”, la gent del poble va respondre de manera unànime: “El poble”. “I per què l’ha mort?”. “Perquè hi era de massa”. De llavors ençà aquest ha estat el coll d’Hi Era de Massa” [1].

Santa Maria de Bellmunt

Ens trobem el cel aprop del Santuari de Bellmunt tenyit de parapents

I després d’una altra pujadeta amb certs giravolts arribem al Santuari de Bellmunt (1.246 m). Extraordinari mirador que abasta un paisatge que s’estén pels Pirineus, el Cabrerès, les Guilleries, el Montseny, la plana de Vic, Sant Llorenç del Munt i Montserrat. Té servei de bar, restaurant i hostatgeria. El santuari de la Mare de Déu de Bellmunt s’alça sobre la roca culminant de la serra de Bellmunt, a 1.246 m. d’alçada. Segurament per això mossèn Cinto Verdaguer la va anomenar “l’ermita al cel suspesa” a la seva obra “L’emigrant”. Se sap de l’existència d’una capella dedicada a la Mare de Déu de Bellmunt ja l’any 1219. Des d’aleshores i sobretot al llarg dels segles XIX i XX, el santuari pateix diverses profanacions i desperfectes, fins que l’any 1982 la Diputació de Barcelona porta a terme les reformes que donen lloc a l’edifici actual.  

Anteriorment al santuari, existia un castell o fortalesa que s’anomenava Sa Reganyada i que va donar nom a la serra, que posteriorment va derivar cap al topònim, més o menys ortodox, de “Serra Grenyada”. Avui, del castell no en queda cap rastre; és molt probable que les seves pedres s’aprofitessin per construir el santuari. El culte a la Mare de Déu de Bellmunt pot documentar-se de de l’any 1219. A mitjans del. s.XVI ja s’hi devia dir missa cada diumenge, fet que obligà a ampliar la capella i a construir una hostatgeria d’acollida per als pelegrins. La pista asfaltada es construí els anys 70. Documental sobre la construcció de la pista asfaltada a Bellmunt: YouTube Preview Image[2]. 

Es fa Aplec al Santuari el dilluns de Pasqua.

 

 

La regió del Bisaura té moltes possibilitats d’excursió, vegeu altres posts a la Serra de Bufadors, Puigsacalm; també molt recomanables i a un pas d’aquest indret.

[1]. Casas Casanovas, Joan. Espais naturals d’Osona : 16 excursions. Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2013

[2]. Font, Manel. Carretera a Bellmunt 1975-1989. Dins: [email protected]. Mirador Bellmunt Spt 360º. [en línia 2/8/2018].[consulta 2/8/2018]. Disponible a: <http://www.miradorbellmunt.cat/>

Bibliografia:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portell Rifà, Joan. 50 rutes senderistes per Catalunya. Bilbao : Sua, DL 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Webs:

@AEPedraforca. Salt del Mir-Bellmunt (Osona) : Sortides en diumenge. Dins: Agrupació Excursionista Pedraforca-AEP. [en línia 21 maig 2017]. .[consulta 2/8/2018]. Disponible a: <http://www.aepedraforca.cat/ai1ec_event/sortides-en-diumenge-salt-del-mir-bellmunt-osona/?instance_id=1599>

Balius Planellas, Josep. “El Salt del Mir (Santa Maria de Besora)”. Dins: Racons de Catalunya. [en línia diumenge, 11 de novembre de 2012]. [consulta 2/8/2018]. Disponible  a: <https://josepbaliusplanellas.blogspot.com/2012/11/el-salt-del-mir.html>

[email protected]. Mirador Bellmunt Spt 360º.  Dins: Mirador Bellmunt. [en línia 2/8/2018].[consulta 2/8/2018]. Disponible a: <http://www.miradorbellmunt.cat/>

Prat i Puig, Antoni. “Bellmunt, pel Salt d’aigua del Mir : caminades”. Dins: Vall Ges Bisaura. [en línia 1/12/2017]. [consulta 2/8/2018]. Disponible a: <https://www.vallgesbisaura.com/caminades/7-bellmunt-pel-salt-daigua-del-mir/>

Ramon & Dolores [email protected]. “Ruta por el Salt del Mir y Salt del Molí-Santa María de Besora”. Dins:  Rutas Mar & Mon.  [en línia 11.2.14]. [consulta 2/8/2018]. Disponible a: <https://rutasmarymon.blogspot.com/2014/02/ruta-salt-mir-salt-moli-santa-maria-de-besora.html>

Roura i Grabolosa, Ramon. “Osona-A Santa Maria de Besora (Salt del Mir)”. Dins: Gorgues de la Garrotxa i altres. [en línia 15/03/2015].  [consulta 2/8/2018]. Disponible a: <https://gorguesgarrotxa.blogspot.com/2015/03/osona-santa-maria-de-besora-salt-del-mir.html>

“Salt del Mir a Santa Maria de Besora”. Dins: Totnens. [en línia 2/8/18]. [consulta 2/8/2018]. Disponible a: <http://totnens.cat/que-fem/salt-del-mir-a-santa-maria-de-besora/>

“Salt del Mir”. Dins: Ajuntament de Santa Maria de Besora. El municipi. Llocs d’interès.[en línia darrera actualització: 25.04.2018 | 19:14]. [consulta 2/8/2018]. Disponible a: <http://www.santamariabesora.cat/el-municipi/guia-del-municipi/llocs-dinteres/salt-del-mir.html>

“El Salt de Mir i del Molí”. Dins: Indrets per visitar en família : us vull proposar unes passejades per conèixer, racons, passejades i curiositats de la nostra geografia i més enllà. [en línia: dissabte, 2 de febrer de 2013].  [consulta 2/8/2018]. Disponible a: <http://indretspervisitar.blogspot.com/2013/02/el-salt-de-mir-i-el-moli.html>

“Salt d’aigua del Mir”. Dins: Demà sortim. [en línia 2/8/2018].[consulta 2/8/2018]. Disponible a: <http://www.demasortim.com/?act=133>

“Santuari de Bellmunt”. Dins: Santuari de Bellmunt : mirador de Catalunya 1.246 mts.  [en línia 2/8/2018].[consulta 2/8/2018]. Disponible a: <http://santuaridebellmunt.blogspot.com/>

Soler, Jordi. “Bellmunt-Salt del Mir”. Dins: Passejades : les rutes d’en Jordi i la MªCarme. [en línia dissabte, 17 de novembre de 2012]. [consulta 2/8/2018]. Disponible a: <http://petites-rutes.blogspot.com/2012/11/bellmunt-salt-del-mir.html>

Vidal Ayats, Miquel. “Salt del Mir a Vidrà”. Dins: Rutes a peu. [en línia 12/05/2015]. [consulta 2/8/2018]. Disponible a: <http://www.rutesapeu.com/salt-del-mir-a-vidra/>

@worlding8 (Worlding the World). “Salt del Mir desde el Santuario de Bellmunt (Osona-Cataluña)”. Dins:  Worlding8. [en línia mayo 20th, 2014]. [en línia 2/8/2018].[consulta 2/8/2018]. Disponible a: <http://worlding8.com/salt-del-mir-desde-el-santuario-de-bellmunt-osona-catalunya/>

 

Etiquetes: , , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]