Rams, el valle de los carneros

31 d'agost de 2018

Bàner de Apunt de cine

Avui a través del cinema viatgem a Islàndia, la llunyana, extraordinària i volcànica illa. A Rams, el valle de los carneros ens trobem davant d’una història de rivalitat entre germans, explicada de forma minimalista i en un entorn (el món rural islandès) que afavoreix aquesta senzillesa.

L’avalen un munt de premis: millor pel•lícula a Cannes 2015 (Un Certain Regard), nominada a millor pel•lícula als Premis de Cinema Europeu (2015) i l’Espiga d’Or a la millor pel•lícula al Cinema de Valladolid-Seminici. També va ser sel·leccionada pel seu país per representar-lo als Òscars, en la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa.

És el segon llargmetratge del director islandès  Grímur Hákonarson. És una pel·lícula que té pocs diàlegs, pocs moviments de càmara, pocs personatges i poca acció. Però això no li resta pas interès, al contrari, és senzillament la forma d’expressar-se que ha triat el director.  Per altra banda tenim molta força de les imatges i la pròpia història que t’atrapa des d’un inici. L’autor utilitza aquest minimalisme, que segons el meu parer li encaixa a la perfecció.

El paisatge islandès rural que veiem en aquest film és bonic però hostil. Dóna sensació de grandesa però també pot semblar claustrofòbic. A veure què us sembla a vosaltres? El film és tècnicament impecable, amb una fotografia fantàstica que ens transporta a aquest paisatge gèlid. La posada en escena és quasi documental.

De què va aquesta història? El Gummi i el Kiddi són germans i veïns en una solitària vall d’Islàndia. Es dediquen a cuidar unes ovelles que han estat premiades en moltes ocasions com les millors del país pel seu llinatge ancestral. Encara que comparteixen costums i estils de vida, els dos germans no es parlen des de fa dècades. Davant d’un problema en relació a les ovelles, els dos germans uneixen forces per enfrontar-se a les autoritats.

És una història que passa a l’illa, però també és una història universal. Les baralles entre germans són presents arreu.

Un dels elements destacats del film és la fantàstica interpretació dels dos germans, a càrrec de Sigurour Sigurjónsson i Theodór Júlíusson, dos actors de gran reputació a Islàndia, i els dos estan impecables en el seu paper. Els dos hieràtics i taciturns protagonistes fan que te’n oblidis que són actors i et creus que en realitat han fet tota la vida de pastors d’ovelles. Entre els actors secundaris ens trobem a Gunar Jonsson, que fa poc va rebre a la Seminici al premi al millor actor en el film islandès Corazón gigante.

I també fantàstica actuació per part de les ovelles, poca broma….Fins i tot es va arribar a fer un càsting d’ovelles. Finalment van trobar unes ovelles a la granja Halldorsstadir. Eren ovelles molt dòcils i obedients i es van adaptar a la perfecció.

Algunes imatges emblemàtiques i curioses que vull destacar són: els trasllat d’un dels germans a l’hospital amb la pala de l’excavadora, la neteja d’una ovella a la banyera, i l’escena final entre els germans, que per no fer spoiler no us revelaré.

Sembla que el cinema islandès en els últims anys s’ha despertat: A part de  Rams, també hem pogut veure Corazón gigante, que ha obtingut diferents premis, i Sparrows, guanyadora de la Conxa d’Or al Festival de San Sebastián del 2015. Com a curiositat: el director de Sparrows és amic de la infància del director de Rams.

Rams és una pel·lícula arriscada, emocionant…Però penso que funciona. No està exempta d’un cert humor negre. Si us agrada aquest tema, la relació de l’home amb el medi, les seves pors, les seves soletats, etc.. Rams és una pel·lícula que ho reflecteix bé i molt recomanable.

I per si en voleu fer un tastet, aqui teniu el trailer:

Cerca al Catàleg Aladí. Rams [enregistrament video]: el valle de los carneros/ una pel·lícula de Grímur Hákonarson. Madrid: Karma, DL 2015

Etiquetes: , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]