El sacrificio de un ciervo sagrado

20 de setembre de 2018

Bàner de Apunt de cineConeixeu al director de cinema Yorgos Lanthimos? Li diuen el nou Michael Haneke. El recorda, potser perquè  sap generar incomoditat en l’espectador, té un punt de sadisme, en fi angoixa en estat pur. Esteu avisats. Lanthimos és un director de cinema grec, nascut a Atenes. Va començar als anys 90 a fer curtmetratges i anuncis de televisió. Va formar part de l’equip creatiu dels Jocs Olímpics d’Atenes del 2004. Les seves tres últimes pel·lícules, Canino, Langosta i la que presentem avui: El sacrificio de un ciervo sagrado ja el col·loquen actualment com un dels directors de cinema d’autor europeus destacats.

Aquest film ha guanyat molts premis, entre d’ells destaca el millor guió (ex aequo) al Festival de Cannes de l’any 2017.

És un director que sap jugar amb l’espectador, et deixa clavat des del primer moment al seient.

Steven, interpretat per Collin Farrell és un eminent cirurgià casat amb l’Anna, una respectada oftalmòloga, interpretada per Nicole Kidman. Viuen aparentment feliços amb els seus dos fills. Quan Steven coneix a Martin, un noi de setze anys orfe de pare, a qui decideix protegir, els esdeveniments fan un gir inesperat i sinistre.

De rerefons de la història hi ha un mite grec. Us en fem cinc cèntims. Agamenón va fer enfadar la deesa Artemisa perquè va caçar un dels seus animals sagrats. Com a conseqüència d’això la deeesa li va demanar que sacrifiqués a la seva filla Ifigènia. Lanthimos recórrer a aquest mite i encara el fa més tràgic, no us dic com perquè no us vull fer cap spoiler. Només us diré que s’hi recrea déu n’hi do.

De totes maneres aqui hi entra una reflexió interessant: el cinema grec sempre ha de fer fer referència als clàssics i a la mitologia? Encara que a Lanthimos li agradi utilitzar els mites grecs, ens trobem davant d’un cinema modern amb una visió un tant macabra. Per mi personalment fer referència als clàssics grecs, li dóna un plus. 

Un dels punts forts de la història és la relació entre el Steven i el Martin. Al principi estem desconcertats, no sabem massa bé de què va la cosa. Veiem misteri, que haurà passat? Se’ns va desgranant poc a poc l’argument i el perquè de la història. I quan ens n’adonem ja estem de ple en el desenvolupament d’una venjança.

La interpretació és molt bona. Estem davant de dos grans actors, el Colllin Farrell i la Nicole Kidman i un magistral i inquietant jove actor, el Barry Keoghan. Però la interpretació ja ho veureu és estranya, per dir-ho d’alguna manera semblen robots, es comporten d’una manera freda, etc… Per indicació evidentment del director. Aquest tipus d’interpretació és una peça més del trencaclosques dissenyat per Lanthimos. El disseny dels espais també és una altra peça d’aquest trencaclosques. L’hospital i la casa dels protagonistes presenten aquest ordre inmaculat, aparent que no fa més que sumar-li tensió a l’argument.

Ens trobem davant d’una pel•lícula que es podria considerar sobretot en algunes fases del film de terror contemporani.

Lanthimos és un director peculiar, que té certes idees visuals interessants. Penso que ens trobem davant d’un imperdible. Ara si sou molt sensibles amb determinats temes, absteniu-vos en perquè ho passareu malament. El film és interessant però també angoixant, vosaltres trieu. És una d’aquelles pel·lícules, que almenys a mi m’ha sorprès, és quelcom que m’ha semblat diferent. Jo personalment, ja estic esperant la següent pel·lícula d’aquest director.

L’escena inicial, amb una operació a cor obert -primer pla- amb música de Schubert de fons ja ens està avisant que millor que ens agafen fort a la cadira….

El sacrificio de un ciervo sagrado [DVD] una pel·lícula de Yorgos Lanthimos. Barcelona. Cameo: 2018.

Per si en voleu fer un tastet aqui teniu el trailer:

Per si en voleu saber una mica més:

Caimán. Cuadernos de cine núm. 66 (desembre 2017)

Etiquetes: , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]