L’amor als llibres amb “La casa del compás de oro”

31 d'octubre de 2018

Autora de l’article: Jennifer Mata, de la Biblioteca Central de Terrassa (bct)

La casa del compás de oro, de Begoña Valero.

Begoña Valero, és una escriptora Valenciana. Va estudiar medicina i cirurgia, però la seva passió és escriure novel·la històrica. La seva primera novel·la, El trabajo de los libros, es centra en la vida de Gutenberg, l’inventor de la impremta de tipus mòbils.

La casa del compàs de oro és la seva segona novel·la. El llibre està ambientat a l’Europa del segle XVI. Amb la reforma protestant de Marti Luter van sorgir les guerres de religió, que imposaven i censuraven qualsevol tipus de lectura que no fos la que el poble hauria de llegir.

«Cualquiera que fuese hallado culpable de imprimir, reproducir o distribuir en cualquier forma libros o escritos considerados como heréticos, así como quien se hallase en posesión de ellos, a sabiendas, será reo de muerte. Si se retracta, en caso de ser hombre será decapitado y si es mujer, enterrada viva. Si no llegara a retractarse, la muerte será en la hoguera.»

La novel·la relata la vida de l’editor, impressor i llibreter flamenc, Christophe Plantin, nascut a Saint-Avertin (ca. 1520). A Lió, estaven situades les millors impremtes del país, era un negoci pròsper i amb futur. Des de ben jove en Christophe i el seu amic Pierre es diverteixen buscant errates a les proves d’impremta que els petits tallers exposaven a les vitrines. Per cada errata trobada els hi donaven una moneda.

Un bon dia, un llibreter els ofereix l’oportunitat d’entrar com a aprenents. Coneixerem la vida d’en Christophe, el seu amor als llibres, els seus inicis com a aprenent d’impremta, com progressa a la vida com a llibreter i a la fi, com es converteix en l’editor més famós del seu temps.

La qüestió de la religió en aquella època convulsa és digne de menció. Els diferents regnes d’Europa es decantaven o pel catoclicisme o pel protestantisme. Llavors, la religió que quedava prohibida en aquell territori passava a la clandestinitat. Aquest tema és un continu al llarg de tota la novel·la, ja que qualsevol sospita d’imprimir, posseir o tan sols llegir un llibre herètic, era una sentència de mort.

Recomano aquest llibre perquè explica amb naturalitat l’època de les Guerres de religió. També explica al detall com era el treball manual d’impremta i enquadernació. Els oficials que s’encarregaven d’aquests oficis eren coneguts com mestre impressor o mestre enquadernador. Et fas molt la idea de com era de dura la vida en una impremta.

Imatge extreta de: www.vivecastellon.com

Imatge extreta de: www.vivecastellon.com

Dades del llibre
Títol: El compàs de oro
Autoria: Valero, Begoña
Editorial: Grijalbo
Any de publicació: 2017
Pàgines: 405
ISBN: 9788425354861

Més informació:

Etiquetes: , , , , , ,

2 Responses to L’amor als llibres amb “La casa del compás de oro”

 1. aiguadelafont on 22 de novembre de 2018 at 14:53

  Gràcies Anna Maria de part de la Jenni, l’autora de la recomanació. Ens fa feliç!

 2. Anna Maria on 31 d'octubre de 2018 at 20:44

  Hola Aigua de la Font!
  Gràcies per la recomanació. A la BD-4 fan un taller de lectura històrica. Els parlaré del llibre.
  El meu pare va ser impressor. També, als fils, ens enquadernava llibres. Ja d’adulta, sempre he estimat el paper i ,tot i tenir lector electrònic, com l’olor i el tacte del paper no hi ha res. Apunto la lectura del llibre que recomanes.
  Gràcies
  Anna Maria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]