Auques de la col·lecció local

12 de novembre de 2018

Us volem fer cinc cèntims d’un conjunt d’auques molt curioses i interessants que conservem a la col•lecció local de la biblioteca central de Terrassa. Normalment les guardem al magatzem de la biblioteca, però fa uns dies vam decidir escanejar-les i mostrar-vos-en algunes a la sala que allotja la col•lecció local. Podeu passar a donar-hi un cop d’ull! També les trobareu al Catàleg Aladí.

Breu història…El “boom editorial” de les auques és del segle XIX. Podríem dir que l’època d’or de l’auca dura un quart de segle, del 1850 al 1875. Aquestes van prendre un tarannà plenament pedagògic i van enriquir les seves temàtiques: faules morals, biografies, històries o fins i tot el resum d’obres de teatre i altres espectacles. Aquest fet va significar el floriment de tot un fenomen literari tant a Barcelona com a València, difonent-se fins i tot a Madrid i Castella en general amb el nom d’aleluya (era un derivat de les nombroses estampetes religioses que llavors es repartien a esglésies, com ara els goigs). Els adults les llegien als seus fills, i aquests hi jugaven. Les vinyetes s’acompanyaven d’alguna frase en prosa, que amb el temps es va anar convertint en un rodolí de dos versos, o fins i tot de tercets. Les auques es difonien a través de fulls de format gran foli que a mitjans del segle XIX s’il·lustraven amb xilografies i a partir d’aleshores també amb litografies.

L’auca de la tisis (Aventures del microbi de la tuberculosi) 

 

És una auca publicada al 1905 pel Patronat de Catalunya per la lluita contra la tuberculosis. És una auca pedagògica de coneixement del microbi i per com ajudar a combatre’l. Està explicat de manera divertida. Els textos de l’auca són de Josep Herp i de Víctor Rahola, metge i escriptor, i germà de Frederic Rahola. Les il•lustracions són de Domènec Corominas Prats, metge, dibuixant i escriptor de comèdies i sainets, que es va mostrar durant tota la seva vida molt actiu en la lluita contra aquesta malaltia, col•laborant, a més de com a metge, com a dibuixant en moltes altres ocasions. Curiosament de Domènec Corominas conservem diferents obres de teatre al fons Baltasar Ragón de la Col·lecció local. La Vanguardia (27 d’abril de 1909) també parla del Patronat de la lluita contra la tuberculosis i de la seva intenció d’habilitar la Granja sanatori de Terrassa. S’està referint a la Granja-Sanatori de Torrebonica, situada actualment molt a prop de l’Hospital de Terrassa, encara que ja fa molts anys que no funciona com a tal. Un dels usos  que té actualment és de plató cinematogràfic. Si roden algunes pel·lícules, moltes d’elles de terror. El setmanari d’humor Cu-Cut! (núm.197 -octubre1905-) també se’n fa ressó de l’auca i recomana no fer-ne burla i fer-ne cas. A les vinyetes que us hem sel·leccionat es parla de com apareix la malaltia de cop, sense adonar-te’n: 17 -“Senyoreta de saló. Planta de clorofil·la. Tu no’l veus y’t fa un petó”.

L’auca de l’home que arriba a padrastre de la Lliga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D’una manera molt divertida podem conèixer la vida de Francesc Cambó: A través del llenguatge i l’humor de l’època. Des de la seva professió d’advocat, la seva mala fama a Madrid, com es va enriquint i deixa enrera el catalanisme i l’autonomia. Es fa una mansió a Via Laietana i finalment és expulsat de la Lliga Regionalista i del país. Aquesta auca ha d’estar datada després de que abandonés la vida política, a partir de l’any 1923. Com a document curiós cal destacar que al fons de la col·lecció local conservem el text (en català i castellà) de la conferència que va donar Francesc Cambó al Teatre Principal de Terrassa l’1 d’abril de 1917 -en el context de la 1a guerra Mundial-.  Un personatge que ens queda llunyà però que representa un determinat tarannà de polític català. Fou uns dels fundadors de la Lliga, pactista amb els diferents governs espanyols, us sona? És una auca que també es troba a l’Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona.

Silabario pintoresco para niños 

És una auca on es juga amb les imatges per aprendre les lletres. Està datada a finals del segle XIX i impresa a Barcelona.  Dues impremtes a Barcelona tingueren molt a veure amb aquest esplendor: la casa Llorens, del carrer Palma de Santa Caterina, regentada per Joan Llorens, i la casa Bosch, al carrer del Bou de la Plaça Nova, regentada per Antoni Bosch. De les auques que us presentem en aquest post, la del Silabario i Les aventures de D. Simplón van ser editades a la casa Llorens i l’auca referent a la vida de Sant Roc a la casa Bosch. S’utilitzen imatges i expressions molt habituals en aquella època però actualment en desús. Us hem triat la P de Pozo: “Cuantas veces nuestro gozo nos cae dentro del pozo” i la G de Globo: “Viendo un globo aerostático el hombre se queda estático”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historia de la vida del glorioso San Roque, especial abogado contra la peste, y todo mal de contagio i Efigie verdadera del beato Joseph Oriol presbítero y beneficiado de la iglesia parroquial de Nuestra Señora de los Santos Reyes vulgarmente llamada del Pino de Barcelona

Aquestes pertanyen  a la sèrie d’auques en relació amb els sants i santes ( Santa Eulàlia, Sant Antoni de Pàdua, etc..) Segons els últims estudis (TORRES GALLARDO, 2017) aquest conjunt d’auques no s’han pogut datar amb exactitud però atenent als editors que hi consten i a la bibliografia consultada estarien realitzades al voltant dels anys 60-70 del segle XIX. En totes elles trobem tres versos en cada vinyeta. La primera vinyeta sobre la vida de Sant Roc diu així: “Nace rodeado de luz y en el estómago lleva de color rojo una cruz”.

 

Mostra d’auques del fons de la Col·lecció local

Hem fet aquesta petita sel·lecció. També les podeu consultar al Catàleg Aladí:

Auca de la tisis: (aventures del microbi de la tuberculosi). Lletra de Víctor Rahola i Joseph Herp; dibuixos de D. Corominas Prats. Barcelona: Patronato de Cataluña para la lucha contra la Tuberculosis, [1905]

L’auca de l’home que arriba a padrastre de la Lliga. Barcelona: Gráficos Alfa, [192?]. Auca dedicada a Francesc Cambó.

Silabario pintoresco para los niños. Barcelona: Imps. de Cristina Segura: Vda. de A. Llorens, [18-?]

Vida y aventuras de D. Simplon. Barcelona: Imprenta de LLorens [18-?]

Historia de la vida del glorioso San Roque, especial abogado contra la peste, y todo mal de contagio. Barcelona: se hallará en casa de Antonio Bosch, [18-]

Efigie verdadera del beato Joseph Oriol presbítero y beneficiado de la iglesia parroquial de Nuestra Señora de los Santos Reyes vulgarmente llamada del Pino de Barcelona. [material gràfic]

-Cerca al Catàleg Aladí: Conjunt d’auques que parlen de Terrassa

BIBLIOGRAFIA

-TORRES GALLARDO, Begoña. La col·lecció d’auques del Cesc. Volum 1. Religió, festes i costums. Política, història i personatges. Sant Cebrià de Vallalta: Centre d’estudis Sant Cebrià, 2017. ISBN: 97884697682666

-A internet: El món de les auques 

Altres curiositats:

-Més informació sobre Domènec Corominas i Prats (autor de les il·lustracions de l’auca de la tisis). A la viquipèdia.

-Més informació sobre Victor Rahola, metge, autor dels textos juntament amb Josep Herp de l’auca de la tisis. A Galeria de metges catalans.

-Curiositats sobre Francesc Cambó i Terrassa. Conservem al fons de la col·lecció local de la biblioteca central el text de la conferència que Francesc Cambó va pronunciar al Teatre Principal de Terrassa l’1 d’abril de 1917. L’acció d’estat i l’acció privada en les industries que tenen sobre-producció: conferència del diputat a Corts Francesc Cambó en el Teatre Principal de Terrassa el dia 1 d’abril de 1917. Terrassa, Institut Industrial de Terrassa, 1917.

 

 

Etiquetes: , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]